Managed hosting door True

Tags Cloud Services

Cloud Services (Cloud Services)

Diensten die op aanvraag via intenet beschikbaar worden gesteld aan gebruikers vanaf servers van cloud computing aanbieders.

Uitleg toevoegen
 • +

  Hiermee samenhangend: Cloud-diensten

  Meer uitleg:

  Cloud Services Wiki

  Cloud services zijn diensten die aan de gebruiker beschikbaar worden gemaakt via internet vanuit de servers van een cloud provider in plaats van vanuit de eigen on-premise servers van een organisatie. Voorbeelden van cloud services zijn online data storage en back-up oplossingen, webgebaseerde e-mail diensten, gehoste office suites en document collaboratie diensten, database verwerking, en managed support services.De meest bekende cloud services zijn infrastructure-as-a-service (IaaS), platform-as-a-service (PaaS) en software-as-a-service (SaaS).
   
  Voordelen van cloud services
  Het inzetten van clouddiensten kent vele voordelen. Zo zetten veel organisaties cloud services in om kosten te besparen. De diensten worden namelijk beheerd door een cloud service provider en dat zorgt voor minder onderhouds- en beheerkosten. Er hoeft ook minder te worden geïnvesteerd in hardware en er hoeft enkel te worden betaald voor datgene wat daadwerkelijk wordt gebruikt. Maar de belangrijkste reden voor organisaties om cloud services te gebruiken is omdat het eenvoudige en schaalbare toegang biedt tot applicaties, resources en diensten. Hiermee wordt voldaan aan de behoeften van de eindgebruiker, die veel meer mobiel wil gaan werken.

  Uitdagingen bij cloud services
  Ondanks de voordelen, zijn er ook een aantal uitdagingen te benoemen bij cloud services. Zo worden er met de inzet van cloud diensten hogere eisen aan het netwerk gesteld. Hier moet wel op worden ingespeeld door de betreffende organisatie. Ook moet er rekening worden gehouden met informatiebeveiliging. Wanneer de gegevens namelijk wordt opgeslagen in de cloud waarvan de servers buiten Europa staan, geldt er andere wet- en regelgeving. Dit kan inhouden dat de privacy van deze data in dat geval minder wordt gewaarborgd. Tot slot kiezen steeds meer bedrijven voor consumenten clouddiensten. Ook dit brengt securityrisico’s met zich mee.
   
  Infrastructure-as-a-service (IaaS)
  Bij infrastructure-as-a-service breng je de ict-infrastructuur onder in de cloud. De infrastructuur wordt dan virtueel aangeboden en de hardware is in het bezit van de serviceprovider. In plaats van de aankoop van servers, software, datacenter ruimte of netwerk apparatuur hoeven bedrijven dan alleen de dienst af te nemen.

  Platform-as-a-service (PaaS)
  Platform-as-a-service houdt in dat besturingssystemen en bijbehorende diensten worden geleverd via internet. In een PaaS-model levert een cloud provider voor hard- en software tools, meestal voor applicatie-ontwikkeling, aan bedrijven als een dienst. Het voordeel hiervan is dat er meerdere mensen tegelijk kunnen werken aan een software-ontwikkelingsproject.
   
  Software-as-a-service (SaaS)
  Bij software-as-a-service stelt een cloud provider applicaties beschikbaar aan organisaties via het internet. De applicaties worden hierbij gehost door de leverancier. De software wordt hierdoor automatisch geüpdated en het is wereldwijd toegankelijk.

  ?>.

 


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.