Managed hosting door True

Van conservatieve rapportages naar data-driven bedrijfsvoering

What to know about ‘Artificial Intelligence’

Dit moet je weten over ‘Artificial Intelligence’ volgens Ollie Dapper, Xomnia

 

Artificial Intelligence (AI) is de wetenschap die zich bezighoudt met de theoretische of praktische ontwikkeling van intelligente systemen. AI is een sterk interdisciplinair vakgebied dat raakvlakken toont met onder andere statistiek, psychologie, informatica en filosofie. Het richt zich op vragen als: kan een computer de intelligentie van een mens benaderen of overtreffen? Toont een computer bewustzijn? Start-up Xomnia is met name geïnteresseerd in de technische mogelijkheden van AI: hoe kunnen we de intelligentie van computers optimaliseren en exploiteren? Hoe kan AI bijdragen aan het maken van beslissingen in het bedrijfsleven?

De term AI is al decennia oud. Deze is voor het eerst opgeworpen op een conferentie in de Amerikaanse plaats Dartmouth in 1956, waar onderzoekers met verschillende achtergronden samenkwamen om een nieuw vakgebied op te richten. Het vakgebied heeft door de jaren heen een aantal turbulente periodes en grote ontwikkelingen meegemaakt. De meest recente ontwikkelingen zijn gebaseerd op de combinatie van omgaan met enorme hoeveelheden data, ofwel big data, en het toepassen van zelflerende systemen, machine learning.

Bij het verwerken van natuurlijke taal, een van de belangrijkste toepassingen van AI, kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van de enorme hoeveelheid tekst die wereldwijd beschikbaar is. Aan de hand hiervan kunnen computersystemen leren hoe taal werkt, en deze kennis gebruiken om bijvoorbeeld automatisch een tekst te vertalen. Andere voorbeelden van toepassingen zijn automatische beeldanalyse, bijvoorbeeld in de medische wereld, en het op grote schaal analyseren van patronen in gebruikers- of klantgedrag door bedrijven en organisaties.

Voorspellen
Vanuit Computer Science-faculteiten en onderzoekscentra verschijnen jaarlijks duizenden wetenschappelijke artikelen die betrekking hebben op AI. Deze artikelen zijn vaak moeilijk te doorgronden vanwege de vele wiskundige en technische aspecten. Voor mensen met verschillende achtergronden zijn aspecten van AI interessant. Zo zijn productontwikkelaars vooral geïnteresseerd in de toepassingen van nieuwe methoden op de markt, programmeurs willen weten hoe algoritmes te implementeren zijn en wetenschappers streven ernaar de meest recente theoretische modellen te doorgronden. Er zijn veel lezingen, conferenties en bladen die mensen met verschillende achtergronden bij elkaar brengen en de verschillende expertises overbrugbaar maken. Steeds meer nieuwe ontwikkelingen halen tegenwoordig ook de algemene media: denk bijvoorbeeld aan de eerste zelfrijdende auto’s die steeds dichter bij de werkelijkheid komen.

Door de beschikbaarheid van data, de toegankelijkheid van data, en de ontwikkeling van slimme analysemethoden kunnen waardevolle patronen blootgelegd worden die voorheen verborgen bleven. Deze patronen kunnen gebruikt worden om voorspellingen te doen die relevant en vaak essentieel zijn voor de bedrijfsvoering, zoals bijvoorbeeld ontwikkelingen in de markt of het gedrag van klanten. Het bijhouden en analyseren van grote hoeveelheden data wordt tegenwoordig vaak aangeduid met de term ‘big data’.

Verkoopkansen
Big data is ‘hot’ en veel bedrijven streven naar een data-driven bedrijfsvoering. Alvorens analyses van computers mee te wegen in operationele beslissingen, is het belangrijk dat big data vloeiend geïntegreerd wordt in het bedrijfsproces. Met name wanneer het om grote hoeveelheden data gaat, is het belangrijk dat de data efficiënt wordt opgeslagen en snel benaderbaar is. Het AI-aspect, de analyse van de data, volgt pas hierna en is dus maar een onderdeel van wat er komt kijken bij big data. Pas nadat de onderliggende data-infrastructuur competent is, kan de nadruk gelegd worden op het optimaliseren van de analyserende algoritmes. 

Alle bovenstaande expertises zijn constant in ontwikkeling. Vooraanstaand zijn pakketten als Spark en Pig die processen op Hadoop-clusters aansturen. Deze pakketten worden steeds laagdrempeliger en toegankelijker. Rapidminer is een tool waarmee analisten zonder programmeerervaring toch waarde uit hun data kunnen halen, doordat het gebruik maakt van een uitermate gebruiksvriendelijke interface.

De verwachte omzet van Artificial Intelligence
Het is lastig om de omzet in een getal uit te drukken, maar het gaat volgens Ollie Dapper om vele miljarden wereldwijd. Bedrijven investeren fors in big data om niet achter te lopen op de concurrent. Ook overheden pompen enorme bedragen in AI-gerelateerde onderzoeksinstellingen. Google kocht bijvoorbeeld in 2014 het bedrijf ‘Deepmind’ voor vijfhonderd miljoen dollar. Bij Deepmind bundelen topwetenschappers hun krachten in onderzoek naar de slimste algoritmen. Het bedrijf Palantir, dat anti-terrorisme algoritmen ontwikkelt met behulp van AI-technieken, was twee jaar geleden nog onbekend, maar wordt inmiddels op een waarde van twintig miljard dollar geschat.

Over Ollie Dapper

Ollie Dapper is oprichter en (mede)eigenaar van Xomnia. Vanuit hartje Amsterdam leidt hij deze jonge, snelgroeiende startup die actief is in de big data markt. Xomnia kan de overgang van conservatieve ict- en rapportage-oplossingen naar een vooruitstrevende data-driven bedrijfsvoering van A tot Z implementeren. Met productontwikkeling, (technische) consultancy, trainingen en sinds kort ook het eerste traineeship voor Data Scientists in Nederland bedient Xomnia vele grote klanten zoals het ministerie van Defensie, Randstad, Nuon, Ziggo en de gemeente Utrecht. Dapper was hiervoor actief als  projectmanager bij IEX Media waar hij het platform Participaties.nl heeft gerealiseerd. In 2011 is hij afgestudeerd in Economics & Business aan de Universiteit van Amsterdam. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5593881). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.