Managed hosting door True
Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Teveel nieuwe digitale initiatieven vormen risico’s volgens 89% van CISO's

 

Salt Security heeft de resultaten van zijn ‘State of the CISO’ rapport aangekondigd. Voor het wereldwijde CISO-onderzoek, uitgevoerd door Global Surveyz, zijn 300 CISO's/CSO's geïnterviewd over hun digitale transformatie en digitale bedrijfsvoering. De CISO’s waren afkomstig uit Noord-Amerika, Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Latijns-Amerika.

De resultaten benadrukken de significante uitdagingen voor CISO's, waaronder de grootste lekken, de belangrijkste persoonlijke problemen waarmee zij worden geconfronteerd en de impact van bredere mondiale vraagstukken op hun cybersecurity strategie. Volgens het onderzoek zorgt de ‘digital-first’ economie van vandaag voor andere prioriteiten op het gebied van security. Belangrijke bevindingen zijn onder andere:

 • 89% van de CISO's geeft aan dat de snelle implementatie van nieuwe digitale diensten onvoorziene risico's heeft opgeleverd voor het beveiligen van kritieke bedrijfsgegevens;
 • Digitale initiatieven hebben nieuwe individuele zorgen met zich meegebracht, waarbij het grootste probleem het risico op persoonlijke aansprakelijkheid en rechtszaken als gevolg van security inbreuken is, met 48% van de CISO's die dit als een uitdaging noemen;
 • 94% van de CISO's zegt dat de snelheid waarmee AI wordt geadopteerd de belangrijkste macrodynamiek is die impact heeft op hun rol;
 • 95% van de CISO's is van plan om de komende twee jaar prioriteit te geven aan API-security.

API’s zijn een steeds belangrijker aandachtsgebied voor CISO's, gezien ze het ‘cement’ vormen voor digitale transformatie. Maar liefst 74% van de CISO's erkent dat API's vandaag de dag een hogere prioriteit hebben dan twee jaar geleden.

Belangrijkste uitdagingen voor CISO's in een digitale-first economie

Het rapport van 2023 laat zien dat de digitale-first economie nieuwe beveiligingsuitdagingen met zich meebrengt voor CISO's. Interessant genoeg vertegenwoordigen de meeste uitdagingen die door CISO's worden genoemd bijna gelijke niveaus van zorg, waardoor CISO's tegelijkertijd met meerdere uitdagingen te maken hebben.

CISO's noemen de volgende belangrijkste beveiligingsuitdagingen:

 • Gebrek aan gekwalificeerd cybersecurity-talent om aan nieuwe behoeften te voldoen (40%);
 • Onvoldoende adoptie van software (36%);
 • Complexiteit van gedistribueerde technologieomgevingen (35%);
 • Toegenomen compliance en regelgeving (35%);
 • Moeilijkheden om de kosten van beveiligingsinvesteringen te rechtvaardigen (34%).
 • Ondersteuning voor beveiligingsinitiatieven van stakeholders krijgen (31%);

Opmerkelijk is dat de meeste CISO's (44%) aangeven dat de securitybudgetten ongeveer 25% hoger zijn dan twee jaar geleden. Toch heeft bijna 30% een gebrek aan budget om nieuwe securityuitdagingen aan te pakken. 

Supply chain and API security staat bovenaan de lijst van beveiligingslekken

Twee derde van de CISO's geeft aan dat ze meer nieuwe digitale diensten moeten beveiligen in vergelijking met 2021. Bovendien geeft 89% van de CISO's aan dat de snelle introductie van digitale diensten onvoorziene security risico’s met zich meebrengt bij het beschermen van de vitale gegevens van hun bedrijven. API-adoptie en leveranciers in de supply chain vormen de grootste redenen voor datalekken binnen de digitale initiatieven van organisaties.

CISO's rangschikken de beveiligingslekken als gevolg van digitale initiatieven als volgt:

 • Leveranciers in de supply chain/derde partijen (38%);
 • API-adoptie (37%).
 • Cloud-adoptie (35%);
 • Onvolledige vulnerability management (24%);
 • Legacy software en hardware (33%);
 • Shadow IT (32%);

Wereldwijde trends die van invloed zijn op de rol van CISO – snelheid van AI-adoptie op nummer één

Een overgrote meerderheid van de CISO’s geeft toe dat ze de impact voelen van een aantal wereldwijde trends. De meeste CISO’s gelooft dat de snelheid van AI-adoptie een significante impact heeft, gevolgd door Macro-economische onzekerheid, het geo/politieke klimaat en ontslag. Specifieke reacties van CISO's met betrekking tot de impact van wereldwijde trends waren:

 • Snelheid van AI-adoptie (94%);
 • Macro-economische onzekerheid (92%);
 • Geo/politieke klimaat (91%);
 • Ontslag (89%).

Dreiging van rechtszaken is de belangrijkste persoonlijke zorg van de CISO's

De digitale-first economie heeft ook persoonlijke gevolgen gehad voor CISO's. Onder de gemelde persoonlijke uitdagingen waren:

 • Bezorgdheid over persoonlijke rechtszaken als gevolg van inbreuken (48%);
 • Toegenomen persoonlijk risico/aansprakelijkheid (45%);
 • Uitgebreide verantwoordelijkheden en onvoldoende tijd om ze uit te voeren (43%);
 • Toegenomen stress op het werk (38%);
 • Grotere teams om te beheren (37%).

Met verschillende spraakmakende rechtszaken tegen CISO's in het nieuws, zijn CISO's bang om persoonlijk aansprakelijk te worden gesteld in geval van een inbreuk. 

CISO's geven aan dat hun raad van bestuur goed op de hoogte is van cyberrisico's en mitigatie

Maar liefst 96% van de CISO’s geeft aan dat hun raad van bestuur goed of zeer goed op de hoogte is van cybersecuritykwesties. Bovendien toonde het onderzoek aan dat 57% van de CISO’s ieder half jaar aan de raad van bestuur presenteert over het mitigeren van cyberrisico's.

“De uitkomsten van dit wereldwijde onderzoek tonen duidelijk aan dat CISO's meer druk ervaren dan ooit tevoren. Dit komt met name door de versnelling van de digitale economie in de afgelopen twee jaar," aldus Roey Eliyahu, CEO en medeoprichter van Salt Security. "API's vormen de bouwstenen van elke digitale dienst en er is aanzienlijk meer risico naar hen verschoven. Deze bevindingen onderstrepen dat organisaties prioriteit moeten geven aan het beoordelen van hun API-security strategie, zodat ze de risico’s van vandaag aanpakken en niet die van gisteren.”

"Naarmate organisaties hun digitale transformatie activiteiten versnellen, neemt natuurlijk ook het gebruik van API's in veel bedrijfsonderdelen en AI toe. Het is dus veelbelovend om te zien dat hun API-security inspanningen eindelijk omhoog gaan. Soms zijn bedrijven wel penny wise maar pound foolish als het gaat om investeringen in security. API-beveiliging moet in de nabije toekomst een grotere rol gaan spelen, en wel aanzienlijk,” aldus Anton Chuvakin, beveiligingsadviseur bij Office of the CISO, Google Cloud.

Methodologie

Het onderzoek State of the CISO is uitgevoerd door Global Surveyz. Voor het onderzoek zijn 300 CISO's/CSO’s wereldwijd ondervraagd, waaronder in Noord-Amerika, Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Latijns-Amerika. De ondervraagden bekleedden CISO- of CSO-functies in verschillende sectoren, waaronder financiële dienstverlening, gezondheidszorg, verzekeringen, farmaceutica, detailhandel en e-commerce. Global Surveyz, met het hoofdkantoor in Tel Aviv, Israël, is een wereldwijd onderzoeksbureau dat B2B- en B2C-gegevens uit diverse sectoren en markten verzamelt, analyseert en interpreteert.

Een volledig exemplaar van het wereldwijde rapport kunt u hier downloaden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7524514). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.