In de nasleep van een datalek, ransomware-aanval of openbaarmaking van kwetsbaarheden, raken bedrijven uiteraard ook in paniek over hun aandelenkoersen. Maar onderzoek wijst uit dat, hoewel beveiligingsincidenten wel van invloed zijn op de aandelenkoers, de omvang van deze impact grotendeels afhangt van de aard van de aanval. Bovenal wijst het vergelijkend onderzoek uit: zelden heeft de aanval een blijvend effect op aandelen.
Ontdekking
Alejandro Hernández, senior beveiligingsadviseur, werd nieuwsgierig naar de
correlatie toen een bedrijf waarmee hij werkte een enorm datalek ontdekte. Hierop begonnen zijn collega's te speculeren hoeveel het aandeel zou dalen. De schattingen liepen uit tussen de 1% en 10% en zelfs 20% op een dag!
In werkelijkheid daalde de koers die dag slechts 3%, wat hem ertoe bracht nieuw onderzoek te starten. Hij begon de bedrijven en organisaties te volgen en onderzoeken die slachtoffer waren van datalekken, spionage aanvallen, en tal van beveiligingsincidenten. Hij richtte zich op de aard van het incident, de daling in aandelenkoers en hoeveel tijd er nodig was om de koers te herstellen.
Terug op peil
Voor veel van deze incidenten was de koersdaling gering en was de hersteltijd minder dan twee weken. Maar sommige incidenten hebben een grotere impact.
Zo is er een digitale inbraak gepleegd op het bedrijf Equifax in 2017. Toen het datalek openbaar was gemaakt, maakte de koers een daling door die na een week op 31% stond. Men was destijds van mening dat het bedrijf dit verlies niet meer goed zou kunnen maken, maar na twee jaar stond het aandeel weer op precies hetzelfde peil.
Geen invloed?
Zo leidt het openbaar maken van datalekken aan het publiek en de autoriteiten tot een koersdaling van gemiddeld 4% en herstellen getroffen organisaties binnen een maand. Voor 40% van de bedrijven die een kwetsbaarheid openbaarden, werd hun aandelenkoers helemaal niet beïnvloed.
Verklaring
Hoewel een dip van een paar procent niet veel lijkt, spreken we bij grote bedrijven vaak al snel over miljoenen euro’s die in rook opgaan als de koers een paar procent daalt. De schade lijkt echter mee te vallen, aangezien de koers na een overzienbare tijd weer op het normale punt zit. Voor een beter beeld op koersontwikkelingen, bekijk het hier om koersen dagelijks te volgen.
Hoewel het speculeren blijft, kan het zo zijn dat in de toekomst de schade groter gaat worden als men steeds digitaler wordt. Het kan ook zo zijn dat de koersen steeds minder beïnvloed raken, aangezien het grote publiek inmiddels gewend is geraakt aan cyberaanvallen.