Managed hosting door True
Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Cyberdreigingen Gericht op het IoT Verdwijnen Niet

 

Het IoT oftewel ‘Internet of Things’ is een modern fenomeen. Iot gaat ervan uit dat alle apparaten met elkaar verbonden kunnen worden via het internet. Uit de praktijk kun je hier talloze voorbeelden van vinden. Denk bijvoorbeeld aan sluizen die automatisch openen als het waterniveau stijgt of aan industriële machines die een melding versturen als ze aan onderhoud toe zijn. Een gerichte en geslaagde cyberaanval zou daardoor zomaar het hele land kunnen ontregelen. Toch is het met de beveiliging van IoT-apparaten niet altijd even goed gesteld.

Hackers in huis

Ook in onze eigen huiselijke omgeving is het IoT alom aanwezig in de vorm van bijvoorbeeld Smart TV’s, slimme thermostaten en smartwatches. Een succesvolle hackpoging heeft weliswaar geen gevolgen voor de nationale veiligheid, maar wel voor je eigen privacy binnenshuis. Zo kunnen cybercriminelen je slimme alarmsystemen uitschakelen of via de camera van je Smart TV je woonkamer binnenkijken. Meestal kom je daar pas achter als het al veel te laat is.

Helaas kun je er niet altijd op vertrouwen dat de fabrikanten van slimme apparaten al alle nodige maatregelen hebben getroffen om dit te voorkomen. De markt voor slimme apparaten kent een enorme opmars. Fabrikanten hebben dus haast om hun product zo snel mogelijk op de markt te brengen, voordat de technologie hen alweer heeft ingehaald. Daarbij moet het product ook zo goedkoop mogelijk worden aangeboden, wil de consument een aankoop overwegen. Om dit te bewerkstelligen, moet er binnen het ontwikkelings- en productieproces ergens op bespaard worden. En één van de eerste dingen waarop dan wordt beknibbeld, is een uitgebreide testfase.

In eigen handen

In de meeste gevallen is de beveiliging dus nog niet optimaal en moet je zelf extra acties ondernemen. Elk slim apparaat vormt een potentiële toegangspoort voor hackers. Door het uitbreiden van het aantal slimme apparaten in huis, neemt ook het risico op cyberaanvallen toe. Het is dus belangrijk om zowel je wifinetwerk als alle apparaten individueel goed te beschermen. Dit doe je door de volgende stappen te ondernemen:

1. Bescherm je router

Alle slimme apparaten zijn aangesloten op je wifi-router. Dat betekent dus dat cybercriminelen toegang krijgen tot alle aangesloten slimme apparaten als je router wordt gehackt. Om dit te voorkomen kun je een VPN instellen op de router. Met een VPN voeg je een extra beschermingslaag toe aan al je internetverkeer. En als je deze versleutelde berbinding op je router installeert, bescherm je in één klap alle apparaten die op deze router zijn aangesloten.

2. Lees je in

Voordat je een slim apparaat in gebruik wilt nemen, moet je eerst akkoord gaan met de privacyvoorwaarden. Neem dan ook echt even de tijd om ze goed door te lezen, zodat je precies weet waar je je toestemming voor geeft. Je kunt ook je toestemming voor het verzamelen van bepaalde gegevens intrekken zonder dat dit ten koste gaat van het gebruik. Ga ook na of het mogelijk is om zelf je inloggegevens te wijzigen en welke veiligheidsprotocollen van toepassing zijn.

3. Voer regelmatig updates uit

Heb je je toestemming om bepaalde gegevens te verzamelen ingetrokken? Dan heb je kans dat je apparaat niet meer automatisch geüpdatet wordt. Je moet dus zelf geregeld controleren of er nieuwe updates beschikbaar zijn en deze handmatig uitvoeren.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7374786). © Jaarbeurs IT Media.

?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.