Managed hosting door True
Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Deze opties heb je als startup voor een zakelijke lening

 

Bij de meesten van ons wordt het er al vroeg ingestampt: geld dat je niet hebt, kun je ook niet uitgeven. Behalve het afsluiten van een hypotheek voor een woning, wordt geld lenen nog steeds enigszins als not done gezien. Hoewel dit privé een goede insteek kan zijn om geen financiële problemen te krijgen, werkt het zakelijk gezien niet altijd zo eenvoudig. Hier is namelijk vaker het spreekwoord ‘geld maakt geld’ van toepassing. Oftewel: je moet investeren om wat te kunnen verdienen. Zakelijke leningen worden dan ook aan de lopende band afgesloten. Maar hoe zit dat eigenlijk als je een startup hebt?

‘Geld maakt geld’

Ben je als ondernemer van plan actief te gaan zijn binnen de ict-branche? Dan heb je soms behalve goede hard- en software niet heel veel meer nodig om aan te slag te gaan. In andere gevallen is het wel nodig om, voordat je echt iets aan klanten kunt gaan leveren, je onderneming op poten te zetten. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van een bedrijfsruimte of magazijn, het inhuren van personeel, het aanleggen van een voorraad en het kopen of leasen van een zakelijk voertuig. Heb je hiervoor niet genoeg eigen vermogen om in te brengen (of wil je daar niet te veel op interen), dan kan het afsluiten van een zakelijke lening uitkomst bieden.

Traditionele kredietverstrekkers vragen vaak jaarcijfers

Je kunt echter als startup niet zomaar bij iedere kredietverstrekker terecht. Veel aanbieders van zakelijke financieringen willen namelijk niet al te veel risico lopen, en er daarom zo zeker mogelijk van kunnen zijn dat je de lening zal kunnen terugbetalen. Bij een leningaanvraag moet je daarom vaak de jaarcijfers over bijvoorbeeld de laatste drie boekjaren aanleveren. Op basis van de winst en de kosten, berekenen geldverstrekkers of er nog voldoende winst overblijft om de lening terug te betalen.

Zakelijk lenen zonder jaarcijfers

Maar als startup heb je nog geen financiële historie. Gelukkig zijn er wel steeds meer mogelijkheden om als startup vreemd vermogen aan te trekken. Bij diverse aanbieders kun je tegenwoordig zakelijk lenen zonder jaarcijfers, waarbij onder andere naar jou als ondernemer wordt gekeken, naar je cashflow en naar je prognoses.

De meest bekende aanbieders waar je terecht kan voor een zakelijke lening zonder jaarcijfers zijn Bridgefund, Floryn, Qeld en Swishfund. Let er goed op dat ze verschillende voorwaarden hanteren. Zo voeren bepaalde partijen een BKR-toetsing uit, moet je soms al een minimale bepaalde tijd als ondernemer actief zijn en moet je soms een minimale jaarlijkse omzet behalen om in aanmerking te komen voor een lening.

Forse groei investeringen in Nederlandse startups

Investeringen in Nederlandse startups zijn de afgelopen jaren flink gegroeid. Waar in 2020 nog voor het eerst in de geschiedenis meer dan een miljard euro werd geïnvesteerd in Nederlandse startups, was dit in 2021 zelfs toegenomen naar ruim 5 miljard. Het is overigens wel goed hierbij te vermelden dat het grotendeels om buitenlandse investeerders uit de VS gaat, en dat het een aantal zeer grote investeringsrondes (onder andere voor Mollie, Picnic, Bunq en Messagebird) betrof. Toch blijkt uit de stijgende trend de afgelopen jaren dat er steeds meer geïnvesteerd wordt in startups.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7388655). © Jaarbeurs IT Media.

?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.