Managed hosting door True
Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Verschillende landen experimenteren met cryptomunten

 

Recent haalde de Centraal-Afrikaanse Republiek het nieuws omdat het Bitcoin als een wettig betaalmiddel bestempelde. Hoewel deze beslissing natuurlijk heel bijzonder is en wellicht niet zonder gevolgen zal blijven, is het zeker geen unicum. El Salvador ging het land namelijk voor. En ook Europa en China onderzoeken de mogelijkheden van de cryptotechnologie.

El Salvador erkent Bitcoin als een wettig betaalmiddel

El Salvador was het eerste land ter wereld dat van Bitcoin een wettig betaalmiddel maakte. Hoewel er weinig veranderde voor de inwoners van het land, mensen die vaak geen toegang hebben tot het internet en die zelfs niet over een bankrekening beschikken, groeide het land al snel uit tot een bedevaartsoord voor Bitcoin-adepten. Ook experts houden de ontwikkelingen goed in het oog, want het Amerikaanse land is uitgegroeid tot een waar laboratorium voor dergelijke cryptomunten. Voor president Bukele is het een manier om de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen, terwijl het geld dat de emigranten opsturen wel gewoon blijft komen. En de transactiekosten van transferbedrijven als Western Union worden ook nog eens slim omzeild!

Centraal-Afrikaanse Republiek volgt het voorbeeld van El Salvador

Het beleid van El Salvador inspireerde ook andere landen, waaronder de Centraal-Afrikaanse Republiek. Het is het tweede land dat Bitcoin als een officieel betaalmiddel erkent. De Centraal-Afrikaanse Republiek is een arm land, met een inkomen per capita van slechts 400 dollar. Dat is een van de laagste ter wereld. En dat terwijl het land barst van de diamanten, het goud en het uranium.

De beweegredenen worden niet duidelijk gecommuniceerd. Experts menen dat men vooral de band met buitenlandse munten wil ontkoppelen, in dit geval met de euro. Het land maakt gebruik van de CFA-frank, een munteenheid die door Frankrijk wordt gesteund en die door de BEAC (Banque des États de l'Afrique Centrale) wordt gereguleerd. Het is voor de Centraal-Afrikaanse Republiek ook een manier om te ontsnappen aan de strenge begeleiding door de BEAC. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de BEAC intussen al officieel zijn bezorgdheid heeft geuit.

China en Europa willen zelf een digitale munt lanceren

Onder meer China werkt naarstig aan een digitale variant op de yuan, de munt van China. Daarmee wil het land bedrijven als Alibaba, bedrijven die steeds meer de macht grijpen over de digitale geldstromen, onttronen. Tegelijkertijd moeten digitale munten, hoewel anoniem, het makkelijker maken om criminele praktijken op te sporen. Via allerlei algoritmen zou men verdachte transacties op het spoor kunnen komen. De digitale yuan zit nog volop in de ontwikkelingsfase, maar handelsplatforms als de yuan pay group staan te popelen om de munt aan hun portfolio toe te voegen.

Wie dacht dat Europa zou uitblijven, is goed mis. Ook in Europa wordt er gewerkt aan een digitale euro die een aanvulling moet zijn op het contante geld. De digitale euro zal het contante geld niet vervangen. Het zit nog in een onderzoeksfase en het is vooralsnog onduidelijk of het er zal komen en hoe het er zal uitzien, maar experts menen dat het vooral een kwestie van tijd is voordat het wordt gelanceerd. Dat zou na 2024 moeten gebeuren.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7349159). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.