Glasvezel internet is het internet van de toekomst, zo luidt de algemene consensus. Het biedt de snelste download- en uploadsnelheden en een ultrastabiele internetverbinding. Het is dan ook niet vreemd dat de interesse in glasvezel internet groeiende is en steeds meer Nederlander kiezen voor een abonnement voor internet en televisie via glasvezel. Maar niet iedereen heeft al die luxe, aangezien de uitrol van het glasvezelnetwerk nog in volle gang is. Vooral in het westen van het land wachten velen nog op een glasvezelaansluiting. Zij die wel al een aansluiting hebben, hebben vaak de luxe om uit meerdere aanbieders te kiezen, aangezien meerdere aanbieders gebruik kunnen maken van het glasvezelnetwerk.
Welke dat zijn, is te zien bij het online abonnementen voor glasvezel vergelijken.
Randstad blijft achter
Opvallend is dat juist het dichtstbevolkte deel van Nederland achterblijft bij de uitrol van het glasvezelnetwerk. Een blik op de glasvezelkaart laat zien dat voor al het oosten van het land al goed voorzien is van glasvezelaansluitingen. Zelfs op de Waddeneilanden hebben relatief veel huishoudens al een glasvezelaansluiting. Een reden hiervoor is onder andere dat hier vaak geen goede alternatieven zijn. Hoewel inwoners van enkele gebieden in de Randstad wel al in relatief groten getale van een glasvezelaansluiting kunnen profiteren, is er nog veel werk te doen voor de uitrol in het westen van het land. Dat komt onder andere omdat het logistiek ingewikkelder is om in dichtbevolkt gebied glasvezel aan te leggen.
Uitrol in de Randstad
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat inwoners van de Randstad genegeerd worden. T-Mobile en Open Dutch Fiber richten zich momenteel namelijk op stedelijke gebieden en timmeren aan de weg in de Randstad. Zij zijn bezig met de aanleg van glasvezel in Zoetermeer, Rotterdam en Den Haag. Zo is het de bedoeling dat eind 2022 ook in het noordelijke deel van Zoetermeer de uitrol van het netwerk gereed moet zijn. Daarbij wordt een extra snelle aanlegmethode gebruikt. Ook KPN werkt aan de uitrol van haar eigen glasvezelnetwerk in de Randstad.
Uitrol in Zeeland
Verder blijven ook Noord-Groningen en Zeeland achter bij de aanleg van glasvezel. Voor de Zeeuwen wordt 2022 het jaar dat veel huishoudens alsnog aangesloten worden op het glasvezelnetwerk. Tot nu toe zijn er al ongeveer 50.000 aansluitingen aangelegd door Delta en KPN, maar het is de bedoeling van deze partijen dat over twaalf maanden meer dan 100.000 woningen in Zeeland aangesloten zijn. Maar ook buiten Zeeland zijn Delta en KPN nog druk bezig met het realiseren van glasvezelaansluitingen, waarbij speciale aandacht uitgaat naar het buitengebied.
Uitrol in Roosendaal
Ook in het westen van Noord-Brabant zijn nog maar relatief weinig woningen aangesloten op het glasvezelnetwerk. In Roosendaal komt daar dit jaar nog verandering in. Daar werd in het buitengebied al gestart met de aanleg, maar het komend jaar worden ook acht wijken in de stad zelf aangesloten door T-Mobile en Open Dutch Fiber. Dat is geen overbodige luxe voor Roosendaal, omdat de stad de twijfelachtige eer heeft over het langzaamste internet van Nederland te beschikken, tot politieke onvrede aan toe.
Naar alle waarschijnlijkheid zullen niet alle woningen in Nederland in de toekomst kunnen rekenen op een glasvezelaansluiting. Vermoedelijk blijf een kwart procent van Nederland uiteindelijk zonder een aansluiting voor glasvezel zitten. Het gaat dan om plekken die voor providers te duur en onrendabel zijn om aan te sluiten.
Lees ook