Managed hosting door True
Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Edge computing voor het MKB in de zorg, retail en bouw – zin of onzin?

 

Er zijn goede redenen om werklasten naar de edge te verplaatsen: realtime toepassingen tolereren geen vertraging en data-intensieve analyses kunnen snel een negatieve invloed hebben op de gebruikerservaring. Vergeet niet dat sommige bedrijven er de voorkeur aan geven of verplicht zijn om gevoelige gegevens on-premise te bewaren en niet in de cloud. Heeft edge computing wel zin voor het MKB? We geven enkele voorbeelden.

Edge computing ontstond met de groei van en vraag naar het internet of things (IoT). Het is een architectuur die snelle rekenkracht of opslagcapaciteit dicht bij de gegevensbron plaatst, zoals een sensor of camera. Of we nu kijken naar controle-units die via internet verbinding maken met een cloudplatform of naar kleine datacenters op een campus – er is één ding dat alle soorten gebruik gemeen hebben. Edge computing maakt snellere responstijden mogelijk in vergelijking met een verbinding met een centraal gegevenscentrum en vermindert door lokale gegevensverwerking het gegevensvolume in de cloud wanneer dat nodig is. Kleine en middelgrote ondernemingen gebruiken hun eigen computercapaciteit vaak als onafhankelijke knooppunten van hun IT om trage internetverbindingen of onvoldoende bandbreedte te verhelpen. Dit is essentieel, want alles wat snelle gegevensverwerking vertraagt, doet hen achter raken op uw concurrenten.

Als je als MKB-er te maken hebt met de Amerikaanse CLOUD Act

Een ander groot voordeel van edge computing is dat men te allen tijde zowel de autonomie als de controle over gegevens behoudt; de gegevens die lokaal blijven en wat naar de cloud wordt gestuurd. Dit beschermt persoonsgegevens en even belangrijke bedrijf kritische informatie in het algemeen en in het bijzonder wanneer de Amerikaanse CLOUD Act van kracht wordt. Vergeet niet dat de Amerikaanse autoriteiten de openbaarmaking van gegevens kunnen eisen, zelfs als dit in strijd is met de wetgeving van een land, zoals bijvoorbeeld de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van de EU. Die is van toepassing in de EU en beschermt de gegevens in het land van verwerking. Sinds de stopzetting van het zogenaamde ‘Privacy Shield’ zijn alle Amerikaanse aanbieders van cloudplatforms dus krachtens de Amerikaanse CLOUD Act verplicht om op verzoek alle gegevens van hun gebruikers aan de Amerikaanse federale autoriteiten te overhandigen. Dit geldt niet alleen voor persoonsgegevens maar ook voor bedrijfsgerelateerde gegevens, zelfs als deze gegevens worden opgeslagen in een datacenter binnen de EU en daadwerkelijk worden beschermd door de AVG.

Het is niet allemaal hetzelfde

Edge computing heeft veel gebruiksscenario's en verschillende systeemvereisten. Laten we de meest in het oog springende zaken, zoals productie en autonoom rijden, even terzijde houden. Edge computing is duidelijk de drijvende kracht achter de digitale transformatie op meerdere niveaus. De integratie ervan in een brede waaier van bedrijfsprocessen verhoogt niet alleen de efficiëntie maar ook de veiligheid. Hoe? Laten we een paar voorbeelden bekijken:

·       Verbeterde beveiliging in afgelegen of gevaarlijke zones

Magazijnen of bouwplaatsen op afgelegen locaties vereisen om een aantal redenen bescherming tegen ongeoorloofde toegang, of het nu gaat om bescherming tegen diefstal van opgeslagen goederen of toegangscontrole voor een potentieel gevaarlijke bouwplaats. Om geen personeel ter plaatse te moeten houden, beschikken dergelijke locaties vaak over een autonoom toegangscontrolesysteem in combinatie met camerabewaking aan de rand om communicatie met een centrale poort mogelijk te maken. In een industriële omgeving worden veiligheidsfuncties voor gevaarlijke locaties een realiteit. Denk bijvoorbeeld aan noodknoppen voor het personeel, of een analyse van beweging dicht bij een gevaarlijke zone. Edge computing kan zelfs automatisch controleren of veiligheidsapparatuur wordt gedragen. Als er gevaar wordt gedetecteerd, geeft de software onmiddellijk een op regels gebaseerd alarm, zodat gepaste actie kan worden ondernomen voordat er iets gebeurt of mensen letsels oplopen. Ook gegevensbescherming vormt geen probleem, omdat de meeste van dit soort gegevens onmiddellijk worden verwijderd.

·       Meer digitalisering in filialen

In filialen van retailbedrijven of restaurantketens integreert edge computing meestal meerdere computers, kassasystemen en andere apparaten in het bedrijfsnetwerk. De klantgegevens zijn ter plaatse en de lokale beschikbaarheid garandeert een positieve klantervaring. Dankzij edge computing kan de marketing bijvoorbeeld rechtstreeks communiceren en in interactie treden met klanten en bezoekers via bluetooth en WLAN. Edge computing geeft banken de mogelijkheid om gezichtsherkenningstechnologieën en virtuele klantenadviseurs in hun selfservicezones te gebruiken zonder in strijd te zijn met strikte regels inzake gegevensbescherming. Door gegevens ter plaatse te verwerken zorgt edge voor snelle responstijden en helpt het de filiaalbezoeken van fans van online banking nog verder terug te dringen, net als de stapels papier die nog altijd gegenereerd worden tijdens manuele processen.

·       Efficiënter gebruik van inventaris en patiëntenbeheer in de gezondheidszorg 

Het Medical Internet of Things in een private edge cloud vereenvoudigt de administratie en lokalisatie van de inventaris en het patiëntenbeheer in de hele zorgsector. Naleving van de AVG en de speciale bescherming van gevoelige patiëntengegevens is een topprioriteit. Zoals zo vaak het geval is, gaat het in de gezondheidszorg niet om edge computing of cloud, maar om datamanagementstrategieën. Deze bepalen waar cloud en edge computing strategisch moeten worden gebruikt, gebaseerd op individuele vereisten, kosten en voordelen. Dankzij een groeiend aantal medische hulpmiddelen produceert het gemiddelde ziekenhuis nu meer dan 50 petabytes aan gegevens per jaar. Daarom is het edge datacenter hier bijzonder belangrijk om klinische en operationele waarden te optimaliseren. De verbinding met een cloudplatform maakt op zijn beurt AI-ondersteunde analyses mogelijk en door te netwerken met andere instellingen worden verdere belangrijke synergieën en financiële voordelen gecreëerd.

Systeemvereisten

Een cruciale rol voor alle edgecomputingoplossingen is dat ze grotendeels autonoom ter plaatse draaien en centraal worden beheerd. Net als elke andere infrastructuuroplossing moeten edge-apparaten geschikt zijn voor de overeenkomstige omgevingsomstandigheden. Bovendien bevat de lijst adjectieven met betrekking tot de vereisten, zoals compact, failsafe, beschermd tegen cyberaanvallen en ongeoorloofde toegang. Uiteraard moet elke nieuwe edgecomputingoplossing schaalbaar zijn en snel kunnen worden aangepast aan nieuwe eisen en toepassingen.

Fotobijschrift: Sebastian Nölting CEO RNT Rausch 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7357772). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.