Managed hosting door True
Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Wat is het verschil tussen een audio en een videokabel?

 

Ga je een extern media-apparaat zoals bijvoorbeeld een spelcomputer of een DVD-speler aansluiten op je televisie? Dan heb je de juiste kabels nodig. Welke kabels je precies nodig hebt, is afhankelijk van de aansluitingen die het media-apparaat heeft. Gebruik je de nieuwste apparatuur, dan is de kans groot dat je met een HDMI-kabel al volstaat. Maar gebruik je oudere apparatuur? Dan dien je audio en video waarschijnlijk los van elkaar aan te sluiten.

Aansluitingen

Voor de verschillende aansluitingen heb je dan verschillende kabels nodig. Met HDMI is het mogelijk om audio en video middels één kabel synchroon naar de televisie door te zetten. Dat is bij oudere apparatuur niet het geval. Je hebt dan een kabel voor de audio en een kabel voor de video nodig.

Kabel voor audio

Gebruik je oudere apparatuur? Dan dien je het geluid apart aan te sluiten op de televisie. De meeste televisies hebben daarom nog een aansluiting voor de zogenaamde tulp kabel. Deze kabels hebben twee uiteinden in het rood en in het geel. Daar komt dan ook de naam ‘tulp’ vandaan. Beide kleuren geven de richting van het geluid aan: links of rechts. Om een stereo geluid te krijgen, dien je beide stekkers van de kabel aan te sluiten.

Een tulp kabel kom je bijvoorbeeld nog tegen op een stereotoren, mini disc speler of media-apparatuur. Sommige videospelers en DVD-spelers hebben deze aansluiting ook nog.

Kabel voor video

Wanneer je een oudere game console, zoals bijvoorbeeld een tien jaar oude Wii, wilt aansluiten op je televisie, heb je daarvoor andere kabels nodig. Destijds bestond HDMI nog niet of werd er nauwelijks gebruik van gemaakt. In plaats daarvan heb je een scart kabel nodig. Deze dikke kabel met platte aansluiting kun je op het media-apparaat plaatsen. De kabel zelf sluit je aan op de televisie. Houd er wel rekening mee dat je een televisie nodig hebt die nog SCART-aansluitingen ondersteund. Omdat dit een redelijk verouderde techniek is, bieden de meeste moderne televisies hiervoor geen ondersteuning meer.

Beeld en geluid synchroon laten lopen

Als je een ouder media-apparaat hebt, heb je dus beide kabels nodig om het apparaat correct op je televisie aan te sluiten. Je gebruikt een SCART-kabel voor het overzetten van het beeld van het apparaat naar de televisie. Vervolgens sluit je de tulp kabels aan op de juiste aansluitingen op de televisie en de media speler. Op die manier krijg je het beeld en geluid synchroon.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7351470). © Jaarbeurs IT Media.

?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.