Managed hosting door True
Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Drie handige tips voor je volgende CNC bewerkings project

 

Als je een onderdeel wilt maken dan zou je ervoor kunnen kiezen om CNC bewerking in te zetten. Dit is natuurlijk een parapluterm voor diverse processen, zo valt CNC metaal frezen er onder meer onder. Ditzelfde geldt bijvoorbeeld voor CNC draaien. Al deze methodes zijn bij uitstek geschikt voor het produceren van eenvoudige onderdelen met nauwe toleranties, uitstekende mechanische eigenschappen en schaalbare productie in kleine volumes.

Er zijn diverse sleutelfactoren waar je rekening mee moet houden tijdens het ontwerpproces om de grootste impact van alle sterke punten van CNC bewerking te ervaren. Hieronder vind je daar drie voorbeelden van. 

Ondersnijding voor rechte hoeken 

Om rechte hoeken te creëren in een CNC gefreesd onderdeel is het verstandig om ondersnijdingen toe te voegen aan het design. Je moet dus niet proberen om de straal van je hoeken te verkleinen voor een vergelijkbaar effect. Om de extra kosten van aangepast snijgereedschap te vermijden moet je een ondersnijding ontwerpen met een standaardafmeting. Ook is het beter om de ondersnijdingen niet al te diep te maken. Dit is het geval vanwege de vorm van het gereedschap dat hiervoor gebruikt wordt. De maximale diepte van onder snijgereedschappen is namelijk het dubbele van de breedte van de kop.

Vermijd dunne wanden

Als je een onderdeel aan het ontwerpen bent dan is het beter om dikke wanden te gebruiken. Bij het produceren van dunne elementen nemen de trillingen namelijk toe, wat mogelijk nadelig kan zijn voor het onderdeel. Als je een soort kunststof gaat verspanen dan moet je bovendien rekening houden met warmte. Dunnere wanden zullen namelijk gevoeliger worden voor kromtrekken en verzachting als gevolg van de wrijving van de gereedschapskop. Als richtlijn geldt dat een kunststof wand een geschikte minimum dikte heeft die tussen de 1 en 1,5 millimeter ligt. Bij onderdelen van metaal frezen moeten de wanden minstens een dikte van tussen de 0,5 en 0,8 millimeter hebben. 

Fillets zorgen voor gaatjes

De diepte van een holte is gerelateerd aan de diameter van het gereedschap dat ingezet wordt voor het maken van interne fillets. Als richtlijn moet de zaagdiepte tot drie of vier keer de gereedschaps diameter bedragen. Een holte die dieper dan zes keer de gereedschaps diameter is zal geproduceerd moeten worden met een groter gereedschap. Hierdoor zul je offers moeten brengen aan de straal van je hoek. Bij het bewerken van een kamer moet je bovendien rekening houden met de spouwbreedte. Het is een goede richtmaat om een diepte aan te houden tot maximaal vier keer de breedte. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7153109). © Jaarbeurs IT Media.

?

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×

Ontvang gratis de nieuwste Computable 100

Doe mee aan het Computable 100 onderzoek!