Managed hosting door True
Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Drones bij Rijkswaterstaat

 

Het programma Smart Patrol van Rijkswaterstaat (RWS) stimuleert innovaties in het scheepvaartverkeer- en watermanagement. Sinds afgelopen najaar heeft RWS een professionele luchtvaartorganisatie met een droneteam om zo werk slimmer en sneller in te richten. Het droneteam heeft inmiddels een gewaardeerde positie ingenomen binnen de scheepvaartoperatie en dit jaar wordt het programma uitgebreid met ‘piloten’ voor wegbeheer en handhaving.

Meerwaarde op het water

Het droneteam van Rijkswaterstaat slaagt er steeds beter in om incidenten die op het water plaatsvinden klein te houden, waardoor de vervolgschade wordt beperkt. Dit leidt tot een geringere milieuschade en daarnaast minder hinder voor de scheepvaart. De incidenten zijn 15 tot 30 procent sneller af te handelen door de inzet van drones. Zo zijn er bijvoorbeeld eerder adequate maatregelen te nemen tegen olielozingen die beter zichtbaar zijn vanuit de lucht. Ook kunnen aannemers die verantwoordelijk zijn voor het opruimen van de vervuiling directer worden aangestuurd. Zo krijgen ze onmiddellijk te horen welk materieel er nodig is om de klus te klaren. Deze efficiëntere werkwijze levert ook kostenbesparing op. Drones zijn sneller op locatie dan patrouillevaartuigen en zijn daarnaast een stuk duurzamer. Ook in bijzondere omstandigheden bieden drones een meerwaarde, zoals in het geval van extreem hoog- of laag water en bij ijsvorming. Het crisisteam kan snel een goed beeld vormen van specifieke situaties.

Continu in ontwikkeling

RWS werkt met verschillende challenges die marktpartijen uitdagen om met oplossingen te komen die het werk nog veiliger maken. Zo daagt de 'Challenge Overzichtsbeeld' uit om een overzichtsbeeld te presenteren waarop in één beeld zichtbaar is wat het probleem is, zodat de operator veilig te werk kan gaan. 'Challenge Detectie' vraagt marktpartijen om met oplossingen te komen om afwijkingen op objecten te detecteren, zoals bijvoorbeeld op bruggen en sluizen. In 2020 volgen verschillende verdiepende experimenten met slimme technieken zoals camera's en sensoren.

Drones in het verkeer

Rijkswaterstaat verdiept zich daarnaast in de mogelijkheden voor het inzetten van drones in het wegverkeer. Drones kunnen een toegevoegde waarde hebben bij toezichthoudende taken, omdat de verkeerssituatie duidelijk in beeld wordt gebracht vanuit de lucht. Zodoende kan het van pas komen bij grote incidenten en bijvoorbeeld bij het monitoren van verkeersbewegingen, waarvan de boerenprotesten een recent voorbeeld zijn. Er wordt steeds een stapje verder gegaan met de autonomie van de drones. Zo vliegen de drones buiten het gezichtsveld van de operator en kan de persoon deze monitoren op een beeldscherm. Wanneer er iets mis dreigt te gaan, wordt de drone teruggehaald. Helemaal automatisch gaat het vliegen nog niet want er zit (nog) altijd iemand achter de knoppen. Het plan is om de drones vanaf meerdere vaste locaties te laten vliegen, waarbij bestaande verkeersposten als basis dienen. Met het oog op maatschappelijke acceptatie wordt er rustig te werk gegaan, net als bij de autonomie van zelfrijdende auto's het geval is. Mensen houden nog graag de controle in eigen hand - van het uitzoeken van een goedkope autoverzekering tot de voet op het gaspedaal en de rem houden. Met de tijd komt hier vanzelf verandering in wanneer de technologie verder voortschrijdt.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7049096). © Jaarbeurs IT Media.

?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.