Managed hosting door True
Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Thuiswerken nieuwe norm?

 

Ook na de coronacrisis moet thuiswerkende nieuwe norm worden. Dat vindt de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bart Somers. Het gaat dan niet meer om verplicht thuiswerken, maar om een gezonde mix op basis van geplande werkzaamheden. Het gaat dan niet meer om aanwezigheid maar de prestaties die tellen.

Het voordeel ziet Somers vooral als het overheidspersoneel thuis blijft werken. Minder tijd aan reizen voor ambtenaren betekent dat het minder druk is in het verkeer. Maar ook een afname van de kantoorruimte die nodig is, levert een besparing op. "Het is tijd dat we afstappen van de zeer klassieke kijk waarbij werken gelijkstaat met op het kantoor aanwezig zijn", zegt Somers in gesprek met de Belgische krant. Uiteraard levert ook het thuiswerken van medewerkers in commerciële bedrijven minder drukte op de weg op en daarmee een teruglopend aantal files. Dat thuiswerken niet voor alle functies geschikt is, is duidelijk.

Wie vandaag aan het (kantoor)werk is, doet dat vanwege de coronamaatregelen nog veelal thuis. Nog steeds vraagt de overheid om in plaats van naar kantoor te reizen, zoveel mogelijk thuis te werken. En ondanks dat veel Belgische bedrijven zich moesten aanpassen aan deze nieuwe realiteit, ontdekten zij ook dat thuiswerk de nodige voordelen met zich meebrengt. Het grootste struikelblok blijkt namelijk niet de technologie, maar de ingesleten cultuur binnen de organisatie. Hoe maak je van rugtas met broodtrommel de gewoonte om van je schoudertas je nieuwe kantoor te maken?

Enquête

De minister wijst op een recente enquête onder bijna 7000 Vlaamse ambtenaren die nu door de corona maatregelen thuis aan het werk zijn. In deze enquête geeft meer dan 70 procent van de ondervraagden aan dat het thuiswerken inmiddels goed lukt het ook het afstemmen tussen werken en de privésituatie geen grote problemen (meer) oplevert. Binnen veel bedrijven zien we dat werknemers al langer de vragende partij zijn naar meer flexibiliteit. De afgelopen weken laten zien dat het ook werkt. Zolang je je rol goed kan vervullen, maakt het niet uit op welke plaats je dat doet.

1.7 miljoen

In plaats van het verplichte karakter tijdens de Corona crisis, is de insteek dat om mensen niet te verplichten hun werk vanuit huis te doen. De minister, die onlangs 1,7 miljoen euro uitgetrokken heeft voor e-learning onder ambtenaren, werkt aan een brief met nieuwe richtlijnen rond het thuiswerken. Ook leidinggevenden moeten ontwikkelmiddelen aangereikt krijgen om hun werknemers op afstand te begeleiden en coachen, vind hij. Somers heeft eerder al 2 miljoen euro vrijgemaakt voor een dergelijk project bij de lokale besturen zodat zij overal vanuit de laptop rugzak kunnen werken.

Of de nieuwe maatregelen in de opstart echt geld besparen is niet duidelijk. Onbekend is nog hoeveel voorzieningen nodig zijn zoals betere IT-security en beheer op afstand en welke kosten dit met zich meebrengt. Daarbij is het in de lucht houden van de infrastructuur overigens geen probleem. Zeker in geval van de cloud is de omschakeling naar telewerk snel gemaakt en zelfs met  een dedicated infrastructuur hoeven er weinig tot geen obstakels te zijn. Uiteraard valt of staat alles wel met de goede fundamenten. De grootste uitdaging zit hem in het tot stand brengen van de juiste cultuur en het goed toepassen van tools en processen. Het organiseren van een goede IT afdeling is in dit nieuwe werken dan ook essentieel.

 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6952505). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.