Managed hosting door True
Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

28% IT-beslissers onvoldoende kennis om clouduitgaven te optimaliseren

 

Uit een onafhankelijk onderzoek in opdracht van Crayon, een toonaangevende aanbieder van diensten op het gebied van Software Licensing, Software Asset Management en Cloud Consultancy, onder 2.050 IT-beslissers in negentien landen, blijkt dat 28% van de Nederlandse ondervraagden kennis ontbeert om uitgaven voor clouddiensten te optimaliseren. En dat terwijl 93% kostenoptimalisatie wel als prioriteit ziet.

Het onderzoek is uitgevoerd om inzicht te verkrijgen in de ervaringen van IT-beslissers met het optimaliseren van IT-kosten en waar op dit gebied de meeste ondersteuning van een externe consultant wenselijk is.

Tijdens het onderzoek gaf ruim een kwart van de IT-beslissers aan ze geen inzicht in IT-uitgaven hebben en dat er een gebrek aan betrokkenheid is van senior management om kosten te drukken. Op de vraag welke uitdagingen Nederlandse organisaties ervaren bij het optimaliseren van IT-uitgaven gaven de respondenten aan dat ze op de volgende gebieden over te weinig kennis beschikken: aanbieders en hun propositie (30%), optimaliseren van uitgaven voor cloud (28%) en contractonderhandelingen (27%). Dat betekent dat 85% van de Nederlandse respondenten een tekort aan kennis ervaart.

Inzicht in uitgaven hard- en software

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat slechts 42% van de ondervraagde organisaties een volledig inzicht in de uitgaven van hard- en software heeft. Als gevolg hiervan zien negen van de tien respondenten dat hier mogelijkheden voor verbetering zijn. Niet verrassend denken organisaties dat ze kunnen profiteren van externe hulp bij het verlagen van kosten en het inventariseren van bedrijfsonderdelen waar kostenoptimalisaties mogelijk zijn. Van de onderzochte organisaties wereldwijd geeft 80% aan dat ze met behulp van een SAM Partner IT-kostenmanagement beter onder controle kunnen krijgen

Bij het optimaliseren van uitgaven van cloud ervaart ongeveer een derde van de organisaties een gebrek aan tijd bij het zoeken naar de beste aanbiedingen. Dit heeft tot gevolg dat ze onvoldoende in staat zijn om over de prijs te onderhandelen. Daarbij ontbreekt ook vaak volledig inzicht in (on)gebruikte licenties. Voor het optimaliseren van IT-uitgaven doet 86% een beroep op consultants, auditors of SAM Partners. Organisaties die tijdens prijsonderhandelingen externe ondersteuning kregen, waren in staat om een kostenvoordeel van gemiddeld 20% te realiseren. Kennis van de markt en het aanbod zijn de twee belangrijkste redenen voor het raadplegen van externe ondersteuning.

Externe ondersteuning bij kostenoptimalisatie

Sebastiaan Keurs, Manager Services bij Crayon: "Het onderzoek bevestigt wat wij terugzien in de praktijk. Op managementniveau is er weinig prioriteit op het structureel inzichtelijk maken van hardware- en softwareuitgaven. Dat is een gemiste kans. Als hier meer aandacht voor zou zijn binnen organisaties, kunnen ze hun IT-investeringen veel meer uitnutten, waardoor zij meer geld overhouden voor strategische investeringen voor de toekomst.”

Over het onderzoek

Aan het onderzoek “IT Cost Optimisation” van Crayon hebben wereldwijd 2.050 respondenten meegedaan in negentien landen. In Nederland zijn 100 IT-beslissers ondervraagd. Het onderzoek is in februari 2022 door Sapio Research via een online enquête uitgevoerd. Van de ondervraagde Nederlandse populatie was 78% man en 22% vrouw. Als we kijken naar de functies van de ondervraagden, dan is de onderverdeling als volgt: C-level (15%), directiefunctie (18%) en manager (67%). IT-bedrijven waren met 49% oververtegenwoordigd in het onderzoek, gevolgd door gezondheidszorg (8%), maakindustrie en logistiek (8%) en financiële sector (8%).

Meer informatie over het onderzoek is te vinden op de website van Crayon.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7355754). © Jaarbeurs IT Media.

?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.