Managed hosting door True
Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Nederlandse overheid heeft centrale coördinatie nodig

 

Splunk heeft een nieuw onderzoek aangekondigd over de manier hoe overheidsinstanties omgaan met data. Het onderzoek toont aan dat Nederland grote vooruitgang heeft geboekt in de manier waarop overheidsinstanties data gebruiken om sociaaleconomische uitdagingen op te lossen. Daarentegen blijkt uit het onderzoek dat de Nederlandse overheid baat heeft bij een meer centrale coördinatie voor haar datastrategie en innovatie.

Volgens de onderzoekers behoort Nederland tot de absolute wereldtop als het gaat om data governance. Met sterke prestaties op het gebied van de beschikbaarheid van data, transparantie van persoonsgegevens en dataveiligheid heeft Nederland een solide basis om op voort te bouwen. 

Hoewel er voldoende bewijs is dat Nederland de ambitie heeft om een datagedreven overheid te zijn, is de aanpak volgens de onderzoekers te versnipperd. Nederland is te afhankelijk van de private sector als het gaat om data innovatie. De beleidsvorming wordt grotendeels gedreven door publiek-private samenwerkingen, terwijl er geen nationale coördinatie is. Volgens de onderzoekers heeft Nederlandse overheid daarom baat bij een meer centrale coördinatie voor haar datastrategie en innovatie. 

Andere belangrijke bevindingen uit het onderzoek zijn:

  • Terwijl andere landen achterblijven, spant Nederland zich in om het delen van data te verbeteren door data van gemeenten te integreren in gedeelde landelijke datasets;
  • Eén van de blokkades voor data integratie is een gebrek aan transparantie tussen de respectievelijke data activiteiten van de afdelingen. Dit zorgt voor dubbele inspanningen en inefficiënties;
  • De Nederlandse overheid houdt zich bezig met nieuwe technologieën zoals Artificial Intelligence via publiek-private samenwerkingen. Echter kan het gebrek aan investeringen in de publieke sector ervoor zorgen dat innovaties in Nederland worden vertraagd;
  • Het rapport suggereert ook dat de Nederlandse regering een ‘Data Innovation Challenge’ lanceert, die financiering verstrekt voor de beste innovaties uit de publieke, private en vrijwillige sector. De doelstellingen van de innovaties verschillen van elkaar, van gezondheidsongelijkheid tot over het aanpakken van klimaatverandering.

Het onafhankelijke onderzoek is uitgevoerd door WPI Economics in opdracht van Splunk. Voor het onderzoek zijn vier toonaangevende Europese landen, Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, geanalyseerd die data gebruiken voor beleidsvorming.

Het volledige onderzoek kunt u hier downloaden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7439637). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.