Managed hosting door True
Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Open Clouds drijven innovatie, agility en efficiëntie

 

Cloudcomputing is dagelijks in het nieuws en er wordt veel gesproken over de grote hoeveelheid workloads die iedere dag naar grote public Cloudproviders worden verplaatst. Hoewel er in de IT-industrie momentum is om over te stappen naar public Cloudomgevingen, is dit geen vanzelfsprekende keuze. Veel beslissingen vereisen nauwkeurige overwegingen voordat belangrijke workloads naar een public Cloudprovider worden verplaatst. Verschillende computeromgevingen voorzien in verschillende behoeften van IT-organisaties en niet elke omgeving past bij ieder bedrijf.

Grote public Cloudproviders bieden een scala aan diensten en zorgen ervoor dat specifieke workloads naar zeer grote reken- of opslagbehoeften kan worden geschaald. Met een spectrum aan geleverde diensten kunnen grote public Cloudproviders verschillende mogelijkheden bieden voor een grote variatie aan workloads en eisen. Er zijn echter veel gevallen waar een externe public Cloudprovider niet kan voldoen aan de eisen van een IT-afdeling. Een datacenter op locatie (zelfs als die als interne Cloud gebruikt wordt) zou in dat soort gevallen ideaal zijn, omdat die ontworpen en ingezet kan worden om gebruikers beter van dienst te zijn, zowel intern als extern.

Open standaarden

Hoewel de instructieset voor de meeste Clouds redelijk gestandaardiseerd is, maar niet volledig, zijn er beperkingen die public Cloudproviders opleggen aan gebruikers. Zo zijn er bijvoorbeeld beperkte keuzes voor besturingssystemen, hardware-acceleratie en andere delen van een hardware-infrastructuur of softwareomgeving die mogelijk niet overeenkomen met wat een onderneming nodig heeft voor maximale prestaties of geoptimaliseerde workflows. Een public Cloud kan dus als bedrijfseigendom worden beschouwd, aangezien IT-organisaties de hardware en software die voor hen beschikbaar is gesteld niet kunnen aanpassen. Bij een open Cloud is het mogelijk om alles volledige aan te passen. Een op open standaarden gebaseerde Cloud stelt IT-beheerders in staat om een Cloudcomputing omgeving te creëren waarin zij software kunnen personaliseren en zelfs servers en opslagsystemen fysiek kunnen aanpassen aan hun behoeften, wat onmogelijk is bij het gebruik van een public Cloudprovider. De componenten waar rekening mee moet worden gehouden bij het creëren van een efficiënte, goed presterende Cloud zijn onder meer:

Hardware

Hoewel er verschillende keuzes zijn als het gaat over CPU's voor servers, gebruikt de dominante CPU tegenwoordig de x64-instructieset. Een leider in deze categorie is de 2e generatie Intel Xeon Scalable Processors. Echter, de nieuwe 3e generatie Intel Xeon-processors overschaduwen de prestaties van de vorige generatie. De vraag is dus: als de software wordt aangepast, zodat iedereen kan profiteren van de nieuwe mogelijkheden, hoe zeker is de IT-afdeling dan dat deze nieuwe servers online en beschikbaar zijn tegen een redelijke prijs? Door deze standaardisatie kan een breed scala aan applicaties zonder aanpassingen worden uitgevoerd. Omdat er verschillende CPU's zijn die voldoen aan deze hoge eis voor specifieke instructiesets, kunnen de verschillende opties een aanzienlijk verschil in prestatie opleveren. Hoewel (container)virtualisatietechnologieën de onderliggende verschillen kunnen abstraheren, zal het optimaal afstemmen van de CPU op de applicatie de prestaties verhogen en mogelijk het energieverbruik verlagen.

Software

De softwarestack die nodig is voor een soepel draaiende Cloudomgeving kan ingewikkeld en zeer specifiek zijn voor individuele workloads. De onderliggende vereisten voor libraries en management software verschillen vrijwel altijd van bedrijf tot bedrijf. Zonder een breed scala aan keuzes die eenvoudig op de onderliggende hardware kunnen worden geïnstalleerd en geconfigureerd, voldoet een Cloud mogelijk niet aan de behoeften van de gebruikers of systeembeheerders. Bovendien zullen niet alle middleware en ondersteunende software optimaal werken op alle CPU's. Keuzes zijn er in overvloed voor alle lagen in de softwarestack, en een open computeromgeving is een sleutel tot het creëren van een efficiënt Cloudcomputing systeem.

Netwerken

Vandaag de dag vereisen de meest innovatieve applicaties clusters van servers, die soms samenwerken om een complex probleem op te lossen, bijvoorbeeld in grootschalige HPC-simulaties. Verschillende servers worden gebruikt om simpele taken in meerdere scenario's uit te voeren, waarbij elke server, onafhankelijk van de rest, een bepaalde hoeveelheid werk krijgt. Het netwerken tussen servers moet worden afgestemd op de applicatievereisten, zowel betreffende latenties als bandbreedte. Een open Cloudservice moet worden ontworpen en geïmplementeerd met gedefinieerde netwerkvereisten. Afhankelijk van de workloads en applicaties die worden gebruikt, moeten mogelijk verschillende netwerkoplossingen worden gebruikt. De applicatie zou niet in een sub-optimale omgeving gebruikt moeten worden.

Zakelijke resultaten

Een open Cloudomgeving heeft tal van voordelen voor organisaties en ondernemingen die de controle over hun IT-infrastructuur willen hebben. Hogere efficiëntie van de IT-infrastructuur is een primair voordeel, bijvoorbeeld door verminderd energiegebruik als workloads beter afgestemd kunnen worden op de compute- en storage hardware. Bovendien kan met een infrastructuur die afgestemd is op de vereisten van een bedrijf, meer werk worden gedaan tegen lagere kosten. Een ander voordeel van open Clouds is dat bijvoorbeeld een interne Cloud snel kan worden aangepast door veranderende workloads. Dit is voordelig als er op- of afgeschaald moet worden door bedrijfscycli. Nieuwe en meer technologische hardware kan snel worden geïntegreerd en de workloads die verhoogde prestaties nodig hebben, kunnen eenvoudig worden toegewezen aan de nieuwe servers van storage systemen. Systemen hebben veel instelbare parameters die het mogelijk maken dat verschillende applicaties sneller presteren, mits die parameters juist zijn afgesteld. Directe controle over deze parameters leidt tot een betere benutting van de infrastructuurcomponenten. Nieuwe systemen die meerdere sockets met meerdere cores bevatten, gecombineerd met de nieuwste GPU's, kunnen worden geoptimaliseerd om veel sneller resultaten te leveren dan eerdere generaties van systemen.

Naarmate nieuwe technologieën worden geïntroduceerd en beschikbaar worden gesteld, kunnen lokale- of open Cloud-datacenters snel de nieuwste technologieën integreren, zelfs vóór de officiële productaankondiging. Dit geeft IT-beheerders de mogelijkheid om nieuwe hardware met echte applicaties te testen en zo te voldoen aan veeleisende SLA's van hun user communities. Er kunnen dan gemakkelijker beslissingen worden genomen over het al dan niet investeren in nieuwe hardware als onderdeel van doorlopende vernieuwingscycli. De kosten van nieuwe hardware die moet worden aangeschaft voor een intern datacenter zijn bekend en onderdeel van een budgetteringsproces. Deze kennis kan worden meegenomen in een budget en de TCO kan worden berekend. In geval van een openbare of eigen Cloud kunnen de kosten onvoorspelbaar zijn. De return on investment (ROI) stijgt naarmate nieuwe workloads aan nieuwe technologieën worden toegewezen en de systemen bezighouden. Een open Cloud op basis van open standaarden zorgt voor een best-of-breed combinatie van hardware en software, waardoor de ROI van de IT-infrastructuur wordt verhoogd.

Clouds bestaan in vele soorten en delivery mechanismen. Hoewel er veel discussie is over welke type Cloud moet worden gebruikt, is de keuze tussen het implementeren van een op open standaarden gebaseerde Cloud of een bedrijfseigen Cloud veel belangrijker. De Cloudcomputing-markt, met een volgens een recent Gartner analyserapport geschatte waarde van $ 364 miljard in 2022, evolueert. Bedrijven moeten gaan bepalen wat voor hen van belang is, niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst.

Michael McNerney, Vice President Marketing bij Supermicro

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7311692). © Jaarbeurs IT Media.

?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.