Managed hosting door True
Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Refurbished en tweedehands: wat zijn de verschillen?

 

Refurbished en tweedehands zijn begrippen die nog weleens door elkaar worden gebruikt. Terwijl er toch echt een duidelijk verschil in betekenis is. Wat zijn nu eigenlijk de precieze verschillen tussen een refurbished en een tweedehands product?

‘Tweedehands’ betekent zoveel als ‘niet nieuw’. Een tweedehands product is simpel gezegd al gebruikt. Ook een refurbished product is niet nieuw en in die zin tweedehands, of gebruikt. Maar door een refurbished product eenvoudigweg ‘tweedehands’ te noemen, doe je het tekort. Want elk refurbished product mag dan wel tweedehands zijn, niet elk tweedehands product is refurbished.

Tweedehands elektronica groot risico

Dankzij het internet vind je tegenwoordig overal tweedehands producten, van Marktplaats tot allerlei verkoopgroepen op Facebook. Deze gebruikte producten zijn vaak afkomstig van particulieren. Er is in principe niets mis met een tweedehands product. Zaken als een fiets of kindermeubels kun je eenvoudig op het oog inspecteren. Maar bij elektronica zoals laptops, tablets en smartphone, ken je de geschiedenis van het apparaat niet en zijn er misschien verborgen technische mankementen.

Kringloopwinkels en ‘pawn shops’

Er zijn ook commerciële partijen die gebruikte producten inkopen en verkopen, zowel websites als fysieke (kringloop)winkels en pandjeshuizen. Als je hier een tweedehands product koopt, is het vaak wel nagekeken en krijg je soms ook garantie. Daarmee is er alleen nog geen sprake van een refurbished product. Je moet je trouwens niet te veel voorstellen bij ‘nagekeken’. In het geval van bijvoorbeeld een laptop betekent dit vaak niet meer dan het opstarten van het apparaat om te kijken of het functioneert.

Refurbished: wat betekent dat dan precies?

‘Refurbished’ is een term die je ongetwijfeld wel eens gehoord hebt. Hoewel het een betrekkelijk jong fenomeen is, is refurbished aan een enorme opmars bezig. En de markt voor refurbished producten is nog steeds sterk groeiende. Door het toenemend bewustzijn voor duurzaamheid en de dalende koopkracht, kiezen steeds meer mensen voor refurbished. Ook maken bedrijven vaker die bewuste keuze. Daardoor ontstaat een win-winsituatie. Aanbieders van refurbished producten moeten hun handelswaar natuurlijk ergens vandaan halen, waardoor jij als verkoper nog een leuk centje overhoudt aan je oude laptop, tablet of smartphone. Kopers profiteren natuurlijk van de lagere aanschafprijs van een refurbished product ten opzichte van een nieuw product.

Reviseren: dat doe je toch met motoren?

Wat aanbieders van refurbished producten in feite doen, is een tweedehands product kopen en dat renoveren, of opknappen zo je wilt. Tenminste, dat is de Nederlandse vertaling die Google geeft als je ‘refurbished’ intikt. Een betere term is ‘reviseren’; een term die oorspronkelijk van toepassing was op motoren en machines, met als doel deze weer voor lange tijd te laten werken. Tegenwoordig wordt dus ook elektronica gereviseerd. Dat betekent dat een apparaat wordt gecontroleerd en indien nodig hersteld vóór het weer wordt verkocht.

Refurbished: professionele revisie

‘Controleren’ slaat bij refurbished elektronica niet op slechts het opstarten van een apparaat om te kijken of het functioneert. En ‘herstellen’ is hier niet synoniem voor het repareren van defecte onderdelen. Een goede refurbisher haalt een apparaat uit elkaar − soms zelfs helemaal, in losse onderdelen. De binnenkant van bijvoorbeeld een spelcomputer als een PlayStation wordt stofvrij gemaakt. Vaak wordt ook standaard de koelpasta wordt vervangen, meestal door een beter alternatief. Verder worden niet alleen kapotte, maar ook twijfelachtige onderdelen vervangen. Dat wil zeggen onderdelen die versleten zijn en naar verwachting binnen afzienbare tijd stuk gaan.

Oog voor hard- én software

Bij het refurbishen van elektronica kun je ook denken aan het updaten van de software. Als de vorige eigenaar dat nog niet heeft gedaan, worden alle oude data verwijderd en wordt het besturingssysteem geüpdatet. Zo beschik je op bijvoorbeeld je refurbished Samsung of iPhone over de laatste versie van Android of iOS. En als de accu van bijvoorbeeld een laptop of smartphone nog maar een beperkte levensduur heeft, wordt die vaak vervangen. Net als een gebarsten of zwaar bekrast scherm van een smartphone.

Naast computers, tablets en smartphones worden ook andere apparaten steeds vaker gereviseerd. Je kunt dan denken aan huishoudelijke apparatuur zoals wasmachines en -drogers, maar ook keukenapparatuur, televisies, koptelefoons en speakers.

Gegarandeerde betrouwbaarheid

De grootste verschillen tussen een tweedehands en een refurbished product zijn de betrouwbaarheid en de levensduur. Met name in het geval van elektronica is de levensduur van een tweedehands product onbekend. Terwijl je van een refurbished product een levensduur mag verwachten van ten minste drie jaar tot wel dezelfde levensduur als een nieuw product. En waar professionele aanbieders van tweedehands elektronica je geen of slechts (zeer) beperkte garantie bieden, kun je bij refurbished producten rekenen op één of zelfs twee jaar garantie. Bovendien kun je een refurbished product net als een nieuw product ‘gewoon’ binnen dertig dagen retourneren. Refurbished mag dan wel tweedehands zijn, maar komt wel met de garanties en zekerheden van een nieuw product.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7417878). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.