Managed hosting door True

Sponsored

SPS
Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Terug uit de dood: virtual desktop infrastructure

 

Na een wat rommelige start is virtual desktop infrastructure eindelijk volwassen geworden. Organisaties en bedrijven die daar het maximale uit wil halen doen er goed aan te kiezen voor een flexibele infrastructuur.

Analisten wisten het aan het eind van het vorige decennium zeker. 2010, dat zou het jaar worden van de virtual desktop infrastructure (VDI). Zo voorspelde Forrester dat 31 procent van de bedrijven zijn personeel in de nabije toekomst zou gaan laten werken op virtuele machines die op afstand in een datacenter draaiden. En ook Gartner voorzag in 2009 een enorme groei in licenties voor virtuele desktops. Niets was er meer hot dan VDI.

Fast forward een paar jaar en die hype is meer dan voorbij. De markt voor virtuele desktops bleek in de jaren nadat gouden bergen werden beloofd in de praktijk toch minder in zwang dan voorspeld. VDI en ook het in het verlengde liggende end-user computing (EUC) is anno 2017, volgens veel van diezelfde analisten, dood. Toch valt dat wel mee, vindt Matthijs van den Berg, senior sales engineer bij Nutanix. “Toen iedereen over elkaar heen buitelde om iets te vinden van VDI waren we er gewoon nog niet klaar voor.”

De hype voorbij

VDI, dat zijn oorsprong vindt in 2005, heeft alle tekenen van een hype. Na wat vroeg succes waren de verwachtingen hoog. “Maar de echte toepassing en vooral de noodzaak ontbrak”, aldus Van den Berg. “VDI en EUC waren aan het begin van dit decennium nog een soort hebbedingetjes: leuk om te laten zien, zonder dat het daadwerkelijk direct een duidelijk nut had.”

En een duidelijk nut, daar verlangden organisaties in de eerste jaren na de economische crisis die in 2008 begon naar. Zo stelde 24 procent van de MKB-bedrijven in 2009 investeringen in de IT uit, blijkt uit onderzoek van Computer Troubleshooters International. Middelgrote bedrijven sneden in hun budgetten en ook kleine organisaties schoven investeringen voor zich uit.

“De IT heeft het in die jaren niet makkelijk gehad. Bij vernieuwing werd de vraag wat de investering opleverde steeds belangrijker”, weet Antal Verschuuren, account manager health & education bij Nutanix. “Daardoor kregen IT-afdelingen niet de kans de volledige potentie van VDI en EUC te onderzoeken.”

Een wederopstanding

Waar het virtual desktop infrastructure en end-user computing betreft kwam de hype wat te vroeg, vinden Verschuuren en Van den Berg. Juist de terugval in aandacht voor het concept gaf VDI en EUC de kans om te rijpen. Inmiddels is het applicatielandschap dusdanig veranderd dat virtuele desktops weer een kans krijgen. “Het concept is in de tussentijd volwassen geworden”, aldus Van den Berg. “De IT past het nu niet meer toe 'omdat het kan', maar omdat we het nodig hebben.”

Een wederopstanding voor dat doodverklaarde VDI en EUC dus. “De belofte die virtual desktop infrastructure jaren geleden was wordt nu eindelijk ingevuld”, vult Verschuuren zijn collega aan. “Het op afstand werken op een virtuele desktop die in een datacenter draait speelt perfect in op de behoefte naar meer flexibiliteit. VDI wordt eindelijk als serieuze applicatie gezien.”

Ondanks de wat rommelige start heeft de virtuele desktop zich volgens Verschuuren inmiddels bewezen als de ideale manier om applicaties veilig naar de eindgebruiker te brengen. En de toename in het aantal webbased applicaties die we de laatste jaren hebben gezien doet daar niets aan af. “Applicaties moeten op steeds meer verschillende devices beschikbaar zijn. Daardoor blijft de totale inzet gelijk.”

Flexibel meebuigen

Nu steeds meer organisaties VDI een plek geven in hun infrastructuur is schaalbaarheid van onnoemelijk groot belang, weet Van den Berg. “VDI ging voorheen ten onder aan zijn eigen succes omdat systemen bij intensief gebruik trager konden worden.”

De senior sales engineer pleit voor een lineair opschaalmodel, dat aan te passen is op het moment dat dat nodig is. “Je kunt niet één infrastructuur bouwen die overal voor gebruikt kan worden. Vergelijk het met auto's: wil je ergens snel naartoe, dan pak je een sportauto. Wil je veel vervoeren, dan past een vrachtwagen beter. Zulke flexibiliteit wil je ook van je infrastructuur. Hij moet met je meebuigen, zeker wanneer je aan de slag gaat met virtuele applicaties.”

De ideale Cloud-mix voor uw organisatie?

Op zoek naar de perfecte cloud-mix voor uw organisatie? Nutanix helpt organisaties (klein, middel en groot) bij de inrichting van een optimale cloud omgeving. Lees er hier alles over.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5945981). © Jaarbeurs IT Media.

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.