Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Digitale sporen wissen met BleachBit

 

Computable Expert

Anthony van Geest
Business Architect, Intermedio Information Technology. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation en Security.

Ieder programma dat we gebruiken (zelfs het feit dàt we het programma gebruiken) laat sporen na op onze computer. In eerste instantie lijkt dit geen probleem. Sommige gebruikers zullen beweren ‘niets te verbergen’ te hebben, maar sommige informatie, bijvoorbeeld bedrijfsgevoelige gegevens, of klantinformatie willen (moeten) we voor onszelf houden en goed beschermen.

Een moderne pc bevat veel informatie over de dingen die we doen. In onze documenten, maar ook in meer verborgen bestanden. Zo bevat ieder Windows-systeem Thumbs.db bestanden. Dit zijn thumbnail bestanden die door Windows in folders geplaatst worden waarin afbeeldingen opgeslagen staan. Echter ook afbeeldingen die reeds gewist zijn uit de folder blijven in Thumbs.db achter. Thumbs.db bestanden kunnen dus zeer veel gegevens over de gebruiker van een computer bevatten.

Wanneer we over het internet surfen, legt onze browser een buffer (cache) aan. Hierin worden veel gebruikte onderdelen van webpagina’s opgeslagen, zodat ze maar één keer over het internet verzonden hoeven te worden. Hierdoor kunnen we sneller surfen. Deze pagina elementen verraden echter ook precies welke webpagina’s op onze computer geopend zijn geweest.

Ook andere programma’s geven onverwacht veel informatie over ons vrij. Denk bijvoorbeeld aan MS Office met daarin lijsten van recent geopende bestanden, of back-up bestanden die niet netjes verwijderd worden.

Wat is het?

Bleachbit is een klein, krachtig programma dat digitale sporen op Windows- en Linux-systemen verwijdert.
Het programma wist om te beginnen:

  • tijdelijke bestanden
  • core dumps
  • .DS-store (Appl directory bestanden die op Windows en Linux systemen niet bruikbaar zijn)
  • Thumbs.db bestanden
Afhankelijk van de geïnstalleerde software op je computer kan het programma ook nog meer specifieke bestanden opruimen. 

Is bijvoorbeeld Microsoft Office geïnstalleerd, dan kunnen foutmeldingslogbestanden en verwijzingen naar meest recent gebruikte bestanden worden opgeruimd. Bij Skype kunnen Chatlogbestanden worden opgeschoond.

Bleachbit biedt de mogelijkheid om bestanden gewoon te verwijderen, of om de verwijderde bestanden direct te overschrijven met willekeurige gegevens. Door de gewiste bestanden direct te overschrijven met nieuwe (willekeurige) gegevens wordt voorkomen dat bestanden ‘gerepareerd’ kunnen worden. Op deze manier weet je zeker dat de inhoud niet meer terug te halen is. Een extra zekerheid dus voor kritische informatie.

Hoe werkt het?

De bediening van Bleachbit is  heel eenvoudig. Na het installeren en openen van de toepassing verschijnt nevenstaand scherm.

In de linker kolom staan de op de pc aanwezige programma’s afgebeeld die BleachBit herkent. Voor Windows zijn inmiddels cleaners voor zo’n twaalfhonderd programma’s beschikbaar. 

Je zet vervolgens (éénmalig) een vinkje bij de bestanden die je wilt opruimen. In de getoonde afbeelding worden  .DS_Store bestanden en Thumbs.db bestanden opgeruimd, maar back-upbestanden niet. Zijn alle instellingen gemaakt, dan is een klik op ‘Opschonen’ voldoende om het proces te starten.

Waar kan ik het krijgen?

Bleachbit is gratis open source software. Het programma is in het Nederlands (en zestig andere talen) vertaald en beschikbaar voor Windows en Linux. Je kunt Bleachbit hier downloaden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4951021). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.