Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Microsoft Surface Pro 3 is vlees noch vis

Nieuwe laptop/tablet zit in een identiteitscrisis

 

Twee maanden na de introductie op de Amerikaanse markt is de Microsoft Surface Pro 3 in Nederland verkrijgbaar. Microsoft zet het apparaat op de markt als een laptop met tablet functionaliteit, maar hoe werkt dit in de praktijk? Is het een laptop met de pretenties van een tablet of stiekem toch een tablet die een laptop probeert te zijn? Na een uitgebreide review blijft het rapportcijfer voor de Surface Po 3 steken op een 7-.

Eind augustus is de Microsoft Surface Pro 3 in Nederland voor de markt vrijgegeven. Zoals logica dicteert betreft het hier de opvolger van de Surface Pro 2. Een groter scherm (12-inch beeld diagonaal ten opzichte van 10,6-inch bij de Surface Pro 2) en minder gewicht (honderd gram lichter). De laptop is verkrijgbaar in vijf verschillende versies die allemaal gelijktijdig op de markt zijn gekomen.

Voor deze review heb ik de op één na goedkoopste versie kunnen uitproberen, het model met een i5-4300U processor, 4GB werkgeheugen en 128GB ssd. Op de zijkant van de Surface Pro zit een volledig formaat usb 3.0-poort, een mini-hdmi-uitgang en een 3,5 mm audio jack. Achter de standaard (die bijna 180 graden kan omvouwen) zit ook nog een micro sd-poort. De voeding van de Surface Pro beschikt ook over een usb-poort, waardoor je tijdens het opladen of werken met aangekoppelde voeding ook een andere tablet of smartphone kunt opladen.

Extra’s

Een product dat standaard wordt meegeleverd en waar Microsoft erg trots op is, is de Surface Pro 3 pen. Een lichte aluminium stylus die naar eigen zeggen voelt als een pen. In werkelijkheid voelt hij in gebruik iets lichter dan een goedkope ballpoint pen, maar doordat hij gemaakt is van aluminium voelt het niet aan als een goedkoop product. Er zit bovendien een knop bovenop de pen waarmee je met een enkele klik OneNote opent om aantekeningen te kunnen maken en met een dubbele klik een screenshot kan maken van het beeld, waarmee je met de aanwijzer een rechthoek in beeld kan maken van wat er daadwerkelijk zichtbaar is in de foto. Dankzij de proximity detection zie je ook een kleine stip op het beeld verschijnen als de pen zich boven het scherm bevindt, zodat je van tevoren weet waar je gaat klikken.

Hoewel Microsoft zich meer richt op de laptopmarkt in plaats van de tabletmarkt, zijn de extra's om van de Surface Pro 3 meer een laptop gelijkend product te maken optioneel. Het gaat hier om een Microsoft ARC muis en de Microsoft Type Cover.

In tegenstelling tot de voorgaande generaties Type Covers heeft de huidige generatie een magneetstrip aan de bovenkant die tegen de Surface Pro blijft plakken, waardoor het toetsenbord licht schuin staat en het typen dus meer lijkt op typen met een desktop toetsenbord.

De ARC muis is ook wel een handige optie voor als je onderweg bent, omdat deze platgedrukt kan worden. Hhiermee blokkeer je tevens de functionaliteit, dus mocht de Surface Pro nog niet in slaapmodus staan en zich bevinden in een tas samen met de muis, dan zal er niets kunnen gebeuren door muisklikken.

Benchmarks

Nu al deze technische gegevens en opties achter de rug zijn, wat zijn de daadwerkelijke review resultaten? Allereerst de benchmark resultaten. Hoewel het hier de opvolger van de Surface Pro 2 betreft, komt deze toch beter uit de test. Het scherm is groter, maar daardoor is de pixeldichtheid wel grover en de prestaties over het algemeen genomen zijn minder goed dan die van zijn voorganger. Sterker nog, volgens de benchmark is de Surfact Pro 3 op practisch alle vlakken minder goed dan de Surface Pro 2.

Ook al geven benchmarks objectieve resultaten, het daadwerkelijke gebruik van een apparaat zegt toch altijd meer. Ik kan de machine niet vergelijken met een Surface Pro 2, aangezien ik die nooit in mijn handen heb gehad, dus wat waren mijn bevindingen zonder te kijken naar zijn voorganger?

In eerste instantie werkt de Surface Pro 3 lekker. Het scherm is helder en hij werkt best snel, maar na enkele minuten begint toch de overlapping van laptop en tablet de machine parten te spelen. De Surface Pro 3 werkt natuurlijk op Windows 8, wat de tablet functionaliteiten alleen maar tot z'n recht brengt, aangezien de metro interface uitermate geschikt is voor touch bediening (hetgeen een reden is waarom ik nog steeds liever Windows 7 op mijn desktop en laptops draai). Maar met de touch bediening voor de metro interface is alles wel gezegd, want volgens Microsoft is dit toch een laptop met tablet functionaliteit?

Hier beginnen de problemen. De Surface Pro 3 is te veel gericht op het ‘in the cloud’ werken, en dan nog het liefst alleen maar met Microsoft producten. Bijvoorbeeld om mijzelf te kunnen aanmelden op Skype moest ik de gebruikersnaam en inlog gegevens op mijn testmachine veranderen, aangezien volgens het systeem mijn Skype al gekoppeld was aan mijn Microsoft account en ik dan dus deze moest gebruiken. Dit betekent dus dat als er meerdere mensen op de Surface Pro 3 willen werken, even snel afmelden en aanmelden op een andere gebruikersnaam met Skype niet mogelijk is. Nee, er zal eerst volledig uitgelogd moeten worden en volledig ingelogd onder Windows. Dit proces duurt niet al te lang, maar als ik iemand even wil laten Skypen op de Surface Pro 3 met zijn eigen Skype, dan moet hij/zij alleen hiervoor blijkbaar een nieuwe gebruikersaccount aanmaken.

Identiteitscrisis

Ook kampt de machine erg met een laptop/tablet identiteitscrisis. De programma's die via de metro interface werken, laten zichzelf gebruiken als apps, dus Skype of de camera op het volledige scherm met een minimaliseer knopje of een kruisje. Geen Windowed modus. Ik ben een groot fan van multitasken met enkele vensters naast elkaar. Een linkje kopiëren in Chrome, meteen plakken in een tekstdocumentje of een Skype instant message venster, maar Skype kent alleen een volledig scherm versie, dus dat zit er niet in. Deze schijnbare app-functionaliteit werkt echter niet volledig door. Als er een foto gemaakt moet worden met de Surface Pro 3 als tablet wordt het erg lastig de camera aan de achterkant te gebruiken. Er zit namelijk geen knopje in de interface om van camera te wisselen. Dit moet gedaan worden via een rechtermuis-klik. Met andere woorden: wil ik de Surface Pro 3 als laptop gebruiken (inclusief de desktop interface met start-balk), dan wordt dit tegengehouden door het app/tablet gedrag van de standaard software op de machine, maar wil ik hem gebruiken als tablet, dan moet ik hem bedienen als een laptop.

Voordat ik mijn definitieve conclusie trek nog een korte opmerking over de warmte-ontwikkeling. Aangezien het hier om laptop-hardware in een tablet casing gaat, is er geen mogelijkheid voor ventilatoren. Dit is ook niet echt nodig, want de warmte ontwikkeling is in de meeste gevallen minimaal. Een paar filmpjes kijken met VLC maakt het apparaat licht warm, maar niet overdreven en ander werk geeft eenzelfde resultaat. Probeer echter geen spellen te spelen op de Surface Pro 3. Hearthstone zorgde ervoor dat binnen vijf minuten het bijna mogelijk was om een ei te bakken op de achterkant van het apparaat, ondanks dat Hearthstone niet eens een grafisch indrukwekkend spel is of erg belastend voor een systeem.

Ondanks de genoemde minpunten van de Surface Pro 3 is het wel een grappig apparaat. De surface pen; de ARC muis en de Type Cover werken fijn. De usb-connector op de voeding is ook een handige extra. Het is alleen niet de laptop met tablet functionaliteit die Microsoft probeert te verkopen. Het is niet de oplossing voor professionals die zowel een laptop als een tablet willen gebruiken. Zoals de meeste soortgelijke producten hangt hij een beetje in het midden: Vlees noch vis. Het is een fijn apparaat als je de enige bent die hem gebruikt en de mankementen zijn te overkomen. Voor het geld zou ik echter kiezen voor een gewone laptop, want ook al is de Surface Pro 3 een 'jack of all trades', helaas is hij ook een 'master of none'.

Dave Boot, freelance reviewer

Rapportcijfer

Het is een leuk apparaat, maar niet dé oplossing voor professionals zoals Microsoft claimt. Gezien de kosten, benchmark resultaten (voorganger presteert beter) en de bijna verplichte extra aanschaf van de Type Cover en de ARC muis kan ik niet meer dan een 7- geven.

Plussen en minnen

+ Groot, helder scherm (voor een tablet)
+ Surface pen werkt goed en vloeiend
+ Extra USB oplader in adapter

- Te veel op in the cloud/microsoft account koppelingen gericht
- Is het een laptop of toch een tablet?
- Om er alles uit te halen zijn de Type Cover en ARC muis toch wel een must buy

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5159176). © Jaarbeurs IT Media.

5,7


Lees ook


 

Reacties

Een MS Surface Pro 3 testen en positioneren t.o.v. de Pro 2 terwijl je deze nooii in handen hebt gehad vind ik een vaag argument. U test alleen SKYPE op de Pro 3 en dit met een duidelijke negative klank. Waar is de test van andere functionele software waar de gemiddelde zakelijke gebruiker mee werkt ?

Ik mis objectieviteit in deze review/test.

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.