Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Te mooi om in zo’n kleine oordop te passen

Jabra Elite 85t: in-ear headset voor privé én werk

 

Jabra Elite 85t-headset

De Elite 85t is de premium in-ear draadloze headset van Jabra. Het model is bedoeld voor niet-zakelijk gebruik zoals telefoneren en het luisteren van muziek. Maar wie is nog alleen consument in deze tijd van verplicht thuiswerken? Gelukkig heeft de headset veel meer in zijn mars dan je van een puur consumentenproducten zou verwachten en is het daardoor ook voor de zakelijke gebruiker een uitstekende keuze.

De Jabra Elite 85t bestaat uit twee losse oortjes en een opbergdoosje. De oortjes klemmen zich in het oor en sluiten met een vervangbare siliconen-tip aan op de gehoorgang. Jabra levert er zes mee in drie maten om indien nodig de pasvorm naar eigen wens aan te passen. Omdat de oortjes draadloos zijn, is de accuduur van belang. Deze gaan in onze tests gemiddeld zeven uur mee, met active noise cancellation ingeschakeld een uur korter. Op zich niet genoeg voor een volledige thuiswerk- of kantoordag maar een of twee keer een kwartiertje opladen in de opbergdoos die als oplaadstation werkt, is voldoende om het gebruik tot een hele dag te verlengen.

De opbergdoos beschikt over een eigen accu waarmee het de oortjes tot vier keer kan opladen zonder zelf tussentijd aangesloten te moeten zijn aan het elektriciteitsnet. Het weer volledig opladen van de opbergdoos duurt drie uur. De Jabra Elite 85t zijn verkrijgbaar in de kleuren titanium, zwart, koper-zwart, grijs en goud-beige. Geen hiervan misstaat in een Zoom- of Teams-meeting maar erg spannend is het niet. Ook de verdere afwerking met hoogwaardige materialen is weinig frivool en vooral zakelijk.

Concentratiewerkplek

" Het klinkt bijna te mooi om in zo’n kleine oordop te passen, maar het werkt wel"

Behalve voor het comfort is een goede pasvorm vooral belangrijk voor de geluidskwaliteit en de werking van de geluidsonderdrukking via de active noice cancellation (ANC). ANC is vooral populair geworden op lange vluchten met het vliegtuig maar bewijst in het heden zeker ook thuis en op kantoor zijn waarde. In een omgeving waar concentratieplekken schaars zijn of geheel ontbreken is ANC echt een uitkomst en zeer geschikt om door het wegfilteren van achtergrondgeluid, geconcentreerd te kunnen werken. De Jabra 85t doet dit bovendien zonder de vervangende ruis die bij andere ANC-headsets en koptelefoons nog wel eens ‘hoorbaar’ wil zijn.

De Jabra 85t is hiervoor uitgerust met twee microfoons per oortje, één voor het elimineren van het geluid van buiten het oor en één die hetzelfde doet met het geluid binnen het oor. Het klinkt bijna te mooi om in zo’n kleine oordop te passen, maar het werkt wel. Via de Jabra Sound+ app (iOS en Android) kan de sterkte van de ANC worden aangepast naar meer of minder onderdrukking. Wil je wel delen van het geluid rondom horen kies dan de transparantiemodus (‘HearThrough’). Van volledig ANC naar volledige transparantie gaat in stappen van telkens 3 dB. Behalve ANC volledig uitgeschakeld zijn er 10 van deze stappen te configureren.

Hoor je liever wel geluid maar leidt muziek of het geluid rondom teveel af, dan is het mogelijk SoundScapes af te spelen. Dit zijn geluiden zoals het ruizen van de zee, neerkletterende regen of een storm, maar ook het geluid van een ventilator of menigte mensen die via de oortjes eindeloos kunnen worden weergegeven om zo ander geluid te maskeren of hinderlijke stilte te voorkomen.

Geluidskwaliteit is dik in orde

De geluidskwaliteit van de Jabra 85t is goed. Dit geldt zowel voor het voeren van een gesprek per telefoon maar ook het afspelen van muziek. Voor de weergave van het geluid wordt een 12 mm-luidspreker gebruikt in beide oortjes. De klant van het geluid kan via de equalizer in de Sound+ app worden ingekleurd. Dit kan handmatig door op vijf banden de schuif te verplaatsen of door een van de music-presets te kiezen. Hiervan zijn er zes standaard aanwezig, zelf nieuwe maken, opslaan en via de Sound+ app inschakelen gaat erg eenvoudig.

Behalve luidsprekers is voor de communicatie met anderen, vooral ook de microfoon van belang. Volgens Luca Barbarossa, Regional Product Marketing Manager EMEA bij Jabra ‘is er niets beter is dan een microfoon die direct voor de mond geplaatst kan worden’ en is een oplossing zoals bij de Jabra 85t waarbij de microfoon in de oortjes in het oor zit, een flinke technische uitdaging. Jabra heeft deze opgelost door twee microfoons te gebruiken per oortje. Deze registreren zowel het stemgeluid als al het overige geluid waarna de intelligentie in de oordoppen ‘de voice van de noise onderscheidt’ en de tweede wegfiltert.

Gebruiksgemak

"Ook een grote speler op de markt voor gehoortoestellen"

Een groot voordeel van de Jabra Elite 85t is de mogelijkheid de oortjes via bluetooth gelijktijdig met twee apparaten te verbinden. Het klinkt triviaal maar het gemak dat ontstaat doordat bijvoorbeeld gelijktijdig een smartphone en een laptop kunnen zijn verbonden en tijdens een vergadering toch een binnenkomend telefoongesprek kan worden afgehandeld zonder de headset te moeten uitschakelen of afdoen, is enorm. Vooral ook omdat direct daarna de eerdere verbinding weer wordt hersteld en de onderbreking dus echt alleen een onderbreking is.

Verder bewijst opnieuw de Sound+ app zijn waarde. Bij de ingebruikname van de Jabra Elite 85t helpt MyFit de juiste pasvorm te bepalen door het achtergrondgeluid te meten terwijl de MySound-functie een persoonlijk geluidsprofiel opstelt dat eventuele gehoorbeschadigingen of beperkingen door de oortjes laat compenseren. Het is een van de momenten dat duidelijk wordt de Jabra een onderdeel is van de Deense GN Group dat met GN ReSound ook een grote speler is op de markt voor gehoortoestellen en oplossingen voor mensen met een gehoorprobleem.

Anders dan bij de headsets die Jabra specifiek voor de zakelijke markt ontwikkelt, wordt met de Elite 85t geen usb-bluetoothontvanger meegeleverd. De set gebruikt voor de verbinding de standaard bluetooth-functionaliteit van smartphones en laptops. Verbinden gaat met alle gangbare apparaten probleemloos, wel is de reikwijdte van het signaal met maximaal 10 meter beduidend minder dan wanneer wel een model met een aparte bluetooth-ontvanger wordt gebruikt (30 tot wel 150 meter).

Zakelijk gebruik

Hoewel primair bedoeld voor consumenten die een hoogwaardige headset zoeken voor hun dagelijkse communicatie en weergave van muziek en geluid bij films, is de Elite 85t zeker ook zakelijk goed bruikbaar. Vooral de mogelijkheid twee apparaten tegelijk te verbinden is een zeer waardevolle functie die maar weinig andere headsets, ook zakelijke bieden.

Verder werken de oortjes prima samen met alle bekende samenwerkingssoftware zoals Teams en Zoom - al ontbreekt officiële certificering hiervoor. De lange accuduur en de goede geluidskwaliteit, waarvan de laatste bovendien via de bijbehorende app vergaand naar eigen wens kan worden aangepast, zorgt dat er weinig te wensen over blijft. Of je zou toch al een versie van die app voor Windows en macOS willen, want die is er niet.

Edmond Varwijk is techjournalist.

Samengevat

Leverancier:

Jabra
Prijs incl. BTW: 229,99 euro
Verkrijgbaar bij bol.com / Coolblue / MediaMarkt en anderen
Garantie: 2 jaar

Specificaties:

Bluetooth: 5.1
Opladen: usb-c (kabel meegeleverd)
Ondersteunde audio-codecs: SBC, AAC
Bandbreedte luidspreker (gesprekken): 100 Hz tot 10 kHz
Bandbreedte luidspreker (muziek): 20 Hz tot 20 kHz
Active Noice Cancellation: Ja, instelbaar

Swot-analyse:

+ gebruiksgemak
+ geluidskwaliteit
+ ANC
+ configureerbaarheid
+ accuduur en oplaadfunctionaliteit opbergdoosje
- minder geschikt voor sporten
- niet officieel gecertificeerd voor diverse samenwerkingstools als Teams/Zoom
- geen Windows/macOS-versie van de Sound+ app
- geen aparte bluetooth-ontvanger meegeleverd

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7239773). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.