Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Einde van Skype en FaceTime in zicht?

 

Computable Expert

Tom van der Geer
Technisch projectmanager, Sping. Expert van Computable voor de topics Development, Mobility en Beheer.

Een jarenlang gesteggel over videocodecs, een standaard die op uiteenlopende manieren wordt geïnterpreteerd en waar nog steeds aan wordt geschaafd en twee ‘browsergrootmachten’ (Apple en Microsoft) die de boot afhouden. Het leest nu niet bepaald als een succesverhaal. En toch ben ik van mening dat WebRTC voor een ontwrichting gaat zorgen die nog lang zal nagalmen in de wereld van ‘Real-Time Communications’.

Web Real-Time Communication (WebRTC) is een nieuwe browsertechnologie die oorspronkelijk uit de koker van Google komt. Het protocol stelt softwareontwikkelaars in staat om - met behulp van eenvoudige Javascript api’s en html5 - webapplicaties voor spraak- en videogesprekken en p2p-bestandsuitwisseling te bouwen die direct in de browser zijn te gebruiken. Mooie voorbeelden van ‘browser-to-browser’-communicatie met WebRTC zijn Jitsi Meet (meet.jit.si) en Talky (talky.io). Met een gateway-oplossing is het mogelijk om via WebRTC te communiceren met bestaande communicatienetwerken, zoals reguliere telefonie- of VoIP-oplossingen. Zo werkt het Nederlandse PushCall aan een mogelijkheid om direct vanuit je browser naar een callcenter te bellen. Voor de bezoeker van een website wordt de drempel om contact op te nemen nog lager, waarmee de businesscase snel is gemaakt.

Niet echt vernieuwend

Nu is (video-) bellen, chatten en bestanden delen via de browser niet echt vernieuwend te noemen. Er zijn echter een aantal gebieden aan te wijzen waarop WebRTC zich duidelijk onderscheidt van bestaande oplossingen voor realtime communicatie. Op de eerste plaats is dat de eenvoud waarmee een gesprek kan worden opgezet. Waar je bij applicaties als Microsofts Skype en Apple Facetime eerst de software moet downloaden en mensen moet uitnodigen of een uitnodiging moet accepteren om een gesprek te kunnen voeren, volstaat bij WebRTC het delen van een link of het klikken op een knop in een website. Zo moet het voor klanten van een webshop mogelijk zijn om met een druk op de knop een videoverbinding op te zetten met een support- of salesmedewerker. Dat is toch een stuk eenvoudiger dan eerst vriendjes moeten worden.

Een ander gebied waarop webRTC zich onderscheidt, is de veiligheid van de verbinding. WebRTC heeft veel standaarden geleend uit de sip (session initiation protocol)-wereld, maar voor de veiligheid van de verbinding is de lat vervolgens wel een stuk hoger gelegd. Een goed voorbeeld daarvan is het gebruik van encryptie: waar dat binnen sip nog optioneel is, is dat binnen WebRTC verplicht gesteld voor zowel de signalering als de medialaag. Ook op het vlak van ‘connection establishment’ omarmt WebRTC een aantal geavanceerde technologieën die ervoor moeten zorgen dat de verbinding ook onder ongunstige netwerkomstandigheden succesvol kan worden opgezet.

Technologie-adoptie

Ook met de adoptie van de technologie in webbrowsers gaat het de goede kant op. WebRTC wordt nu al ondersteund door Opera, Firefox en Google’s Chrome, dat ook de standaard webbrowser is op mobiele apparaten met een recente versie van Android. Twee dominante webbrowsers ontbreken in dat rijtje: Safari en Internet Explorer. Microsoft heeft weliswaar interesse getoond in WebRTC, maar vooralsnog ontbreekt WebRTC zelfs in de testversies van Internet Explorer. Apple is - net als Microsoft - wel betrokken bij de ontwikkeling van de standaard, maar heeft het ook nog niet in zijn mobiele- en desktopbrowsers opgenomen.

De afwachtende houding van Apple en Microsoft is eenvoudig te verklaren: als WebRTC een succes wordt, zal dat ongetwijfeld ten koste gaan van Apple’s Facetime en Microsofts Skype. En afhankelijk van de kwaliteit van de WebRTC-applicaties die beschikbaar komen, zal zelfs een zakelijke communicatietool als Microsoft Lync de ontwrichting voelen.
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5186602). © Jaarbeurs IT Media.

6,7

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.