Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Egburt is de tweede fase voor IoT

 

Computable Expert

Mark Raben
Technisch directeur/cto. Expert van Computable voor de topics Business Analytics, Cloud Computing en Mobility.

Het internet of things heeft een mooie toekomst voor zich. Regelmatig kijken we in blogs dan ook vooruit naar de mogelijkheden binnen nu en afzienbare tijd. Soms wagen we ons zelfs aan een vergezicht. Maar af en toe komen we praktische toepassingen en oplossingen tegen die vandaag de dag al disruptive zijn voor de networked economy. Egburt is er zo een.

Egburt is het geesteskind van Camgian en bestaat uit een ecosysteem van 'connected' sensoren die allerlei omgevings- en objectwaarden meten. Nu is dat niet direct nieuw - dergelijke sensoren bestaan al langer - maar hun sensoren zijn voorzien van een zekere mate van intelligentie, die de implementatiedrempel flink verlagen.

Egburt legt de nadruk op twee samenhangende eigenschappen hiervoor. Enerzijds maakt het volgens het bedrijf een lage tco mogelijk doordat de sensoren nauwelijks energie verbruiken. Anderzijds geven de sensoren slechts een minieme hoeveelheid data door. Dat moet de kosten voor cloud computing flink drukken.

De grote truc is namelijk dat de sensoren weliswaar continu meten, maar slechts de relevante data (de afwijkende waarden) doorgeven aan een centrale verwerkingseenheid. We noemen dat ook wel 'fog computing': het verplaatsen van rekenkracht en intelligentie naar de uiteinden van het netwerk, in dit geval de sensoren.

Die keuze hebben de makers van Egburt niet voor niets gemaakt. Handenvol sensoren die continu allerlei data oppikken en doorgeven zorgt voor een haast onverwerkbare berg aan big data. Het gevaar is dat de kosten om hieruit relevante informatie te spitten simpelweg te hoog is voor veel bedrijven. Dat zou zomaar de bottleneck van IoT kunnen zijn. Maar in veel gevallen is slechts de afwijkende data van belang. Zou het dan niet logisch zijn om deze data op het verzamelpunt al te schiften? Dat is precies wat Egburt doet en wat het product sterk maakt.

Redding voor supermarkt
Het hoogtepunt van de productintroductie was een case die de waarde van Egburt direct verduidelijkt. Een supermarktketen in het zuiden van de VS gebruikt het systeem voor het monitoren van allerlei activiteiten en waarden in de winkels. Van de drukte op de winkelvloer tot de temperatuur van de diepvrieskoelingen. Volgens de makers verdiende de oplossing zichzelf in de eerste maand al terug, doordat het tijdig een storing aan de vriezers opmerkte. De winkel kon duizenden dollars aan ingevroren etenswaar op tijd van de vuilnisbak redden.

Voordelen van de tweede generatie
Er zijn veel voordelen aan het gebruik van de 'tweede generatie' intelligente sensoren boven die van de eerste generatie, die simpelweg gemeten data doorgeven. Een door Camgian gesponsord white paper van ABI Research zet deze uiteen. De belangrijkste in het kort:

  • Snellere respons: Dataverwerking aan de uiteinden van het netwerk verhoogt de reactiesnelheid op afwijkingen. Zeker wanneer de data een grote fysieke afstand naar de centrale verwerkingseenheden moet afleggen. En juist die snelheid is cruciaal, want zonder tijdige respons heeft het doen van continue metingen op kritieke systemen weinig zin.
  • Databeveiliging: Bedrijfskritische data is veel veiliger als het al 'bij binnenkomst' op endpoint-niveau versleuteld wordt. Intelligente sensoren kunnen dat verzorgen. Devices die onversleutelde data naar de cloud sturen, zijn veel kwetsbaarder voor onderschepping door hackers of andere onbevoegden. Bovendien zullen veel bedrijven vanwege compliancy sowieso hun data op endpoint-niveau moeten beveiligen.
  • Tco: Misschien wel het belangrijkste argument voor intelligente sensoren is de lagere tco. Intelligente devices zijn misschien in aanschaf duurder dan minder geavanceerde alternatieven, maar de tco gedurende langere tijd kan behoorlijk lager liggen.
Oplossingen zoals Egburt zijn enorm belangrijk voor de wijdverspreide adoptie van internet of things binnen het bedrijfsleven. Hopelijk zien we snel meer van dergelijke initiatieven.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5203652). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.