Managed hosting door True

St Jansdal scoort met Veilig Incident Melden

 

Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk is er als eerste ziekenhuis in Nederland en Vlaanderen in geslaagd om álle normen van NIAZ te behalen. Dit heeft het gedaan door sterk te sturen op de interne meld- en verbetercultuur en door een veilig incidenten melden (vim)-systeem te gebruiken ter ondersteuning van dit proces. Door de hoge score is het St Jansdal onlangs toegevoegd aan het selecte gezelschap van NIAZ 'best practices'.

Het NIAZ certificaat is een van de keurmerken waarmee een ziekenhuis adequate en veilige zorg kan aantonen. St Jansdal conformeerde zich jaren geleden al aan de normen van NIAZ, omdat het een integrale norm betreft die ziekenhuisbreed geldig is. De ingezette lijn is verder doorgezet met een heraccreditatie en werd onlangs beloond met het 'best practice' predicaat van NIAZ , een titel waar alleen ziekenhuizen die voor meer dan 95 procent aan de NIAZ-normen voldoen voor in aanmerking komen. St Jansdal scoorde 100 procent.

Het vim-systeem voor het veilig melden van incidenten (dat werd ingericht met de softwaremodule iTask en de add-on i+RIA uit de iProva-suite van Infoland) droeg bij aan de positieve waardering van NIAZ. Het aantal vim-meldingen is na de implementatie van het nieuwe vim-systeem in twee jaar tijd bijna verdrievoudigd. De winst is met name toe te schrijven aan de verbeterde meldcultuur: de bereidheid en openheid van medewerkers om incidenten te melden en te leren van zaken die mis zijn gegaan.

Marlein Noordanus, intern coördinator NIAZ en medewerker kwaliteitsbureau St Jansdal: 'Ik ben trots op de manier waarop we hier met zijn allen onze schouders onder hebben gezet. Je kunt nog zo’n mooi systeem hebben, maar als mensen er niet actief in mee gaan, is het gedoemd te mislukken. Bij ons is iedereen bereid om te verbeteren. Samen streven we naar het continu verbeteren van de zorg.'

Het ziekenhuis heeft op iedere afdeling een lokale vim-commissie, die incidenten bespreekt nadat ze zijn voorgevallen en deze toetst aan de geldende protocollen. Incidentmanagement vindt echter ook op hoger niveau plaats: incidenten worden (geconsolideerd) geanalyseerd met als doel een trend te ontdekken, waarna leerpunten kunnen worden opgesteld om soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. Deze leerpunten en verbetermaatregelen worden vervolgens weer gedeeld in de vim-commissies, waardoor iedereen er wijzer van wordt.

Tot nu toe hebben in 2013 drie ziekenhuizen het predicaat 'best practice' verdiend: Rijnstate in Arnhem, het academisch ziekenhuis Maastricht/Maastricht UMC+, en het St. Anna ziekenhuis in Geldrop, allen klant van Infoland. St Jansdal is tot nu toe het enige ziekenhuis dat voldoet aan álle normen van NIAZ.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4926738). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.