Managed hosting door True

Allinco brengt Wi-Fi aan boord van de Bucentaur

 

De Bucentaur is een groot schip dat onderzoek doet naar de aanwezigheid van aardgas en olie in de Noordzee. Om de crew te kunnen voorzien van Wi-Fi heeft Allinco Systems B.V. uit Breda een Wi-Fi netwerk gerealiseerd met behulp van de Smart Wi-Fi apparatuur van Ruckus Wireless.

De Bucentaur voert zijn werkzaamheden in de wateren rond de Noordzee en dan voornamelijk in de buurt van Noorwegen. Het schip kan gezien worden als een varend booreiland vanwege de aanwezigheid van een grote boorinstallatie waarmee men midden op zee kan boren tot een diepte van vijftienhonderd meter. Dankzij een speciale mechanische constructie kan dit worden uitgevoerd tot windkracht 7-8. De werkzaamheden aan boord van de Bucentaur worden uitgevoerd door een crew van ongeveer vijftig personen. Hierbij zijn zij in grote mate afhankelijk van toegang tot internet om data te kunnen versturen en toegang te krijgen tot benodigde informatie. Evenals het communiceren met de organisatie en opdrachtgevers.

Omdat het schip ook vaak voor langere tijd (drie tot vier weken) buitengaats is, heeft de crew (ook om privé-redenen) een grote behoefte aan internet. Om het schip te kunnen ontsluiten heeft men een satellietverbinding van 2Mbps gerealiseerd. Wanneer het schip dichter bij land komt wordt er overgeschakeld naar 3G/4G om meer en goedkoper bandbreedte te bieden. Toegang tot internet bleef echter beperkt tot een klein gedeelte aan boord. Om de crew overal aan boord efficiënter te laten werken en om persoonlijke devices toegang te geven tot internet, werd de wens naar een goed dekkend Wi-Fi-netwerk aan boord steeds sterker. Het schip bestaat voor het merendeel uit staal, vandaar dat men een Wi-Fi-specialist heeft ingeschakeld. Al snel kwam men uit bij Allinco Systems uit Breda, omdat deze dankzij integratie van services en kennis van netwerken in staat is om samen met de klant turn-key oplossingen te leveren.

Ruckus access points

Voor het Wi-Fi-netwerk op de Bucentaur heeft Allinco Systems gekozen voor de ZoneFlex R300 access points van Ruckus Wireless. Deze access points maken gebruik van de BeamFlex-technologie, waarmee een oplossing geboden wordt voor de weerkaatsing van het Wi-Fi-signaal op de stalen constructie. Daarnaast is de R300 een dual-band access point, waardoor het apparaten zowel over de 2.4GHz als over 5GHz band kan bedienen. Om overal dekking te bieden heeft Allinco Systems eerst een site survey aan boord uitgevoerd. Hierbij wordt er een R300 in een ruimte geplaatst om de signaalsterke overal te bepalen.

Om het beheer van deze access points centraal aan te sturen wordt er gebruik gemaakt van de Ruckus Zonedirector 1112 wlan-controller. De Zonedirector stuurt de access points aan en laat deze onderling met elkaar communiceren. Hiermee wordt onder andere seamless roaming tussen de access points mogelijk gemaakt, waardoor de crew ook wanneer zij zich aan boord bewegen altijd verbonden blijven met het netwerk. De Zonedirector zorgt er ook voor dat het zakelijke verkeer voorrang krijgt op het privé-verkeer. Middels verschillende vlan's worden deze twee typen verkeer van elkaar gescheiden. Het zakelijke vlan kan altijd volledig beschikken over de beschikbare bandbreedte. Hierin zitten alle apparaten die voor zakelijke doeleinden gebruikt worden aangesloten. Wanneer de crew met hun privé-apparaten verbinden met het Wi-Fi-netwerk worden zij toegewezen aan het andere vlan. Alleen wanneer het zakelijke vlan de bandbreedte niet volledig gebruikt, wordt deze toegewezen aan het privé vlan.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5186963). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.