Managed hosting door True

Architecten aan de Maas werkt met NexentaStor

 

Architecten aan de Maas is een architectenbureau gespecialiseerd in het ontwerpen van gebouwen, de uitwerking van complete bouwtechnische tekeningen en plannen en het aansturen van bouwwerkzaamheden. Verder houdt het architectenbureau zich in toenemende mate bezig met advisering op het gebied van stedenbouw, financiële bouwbegeleiding, gebouwbeheer en meerjarenonderhoudsplanningen. Voor de dataopslag werkt het met Nexentastor.

Het bureau werkt met een team van veertig gespecialiseerde architecten vanuit locaties in Maastricht en Rotterdam. De hoofdlocatie is het kantoor in Maastricht, waar Architecten aan de Maas ook de actieve storage- en backupomgeving heeft draaien. Dagelijks werken de teams van het architectenbureau aan vijf tot twintig projecten, waarbij elk van de projecten tegenwoordig gemiddeld 25GB aan opslagruimte kunnen innemen. En omdat de afgeronde projecten ook bewaard dienen te worden, is een flexibele en schaalbare storage-omgeving een must voor Architecten aan de Maas om aan de huidige en toekomstige explosieve groei van data te voldoen.

Uitdagingen

In de oude situatie had Architecten aan de Maas zes HP Proliant G5 servers draaien, om aan de behoefte voor de opslag van bestanden en de gevirtualiseerde omgeving tegemoet te komen. Door de explosieve groei van data in combinatie met de grote en zware bestanden die binnen projecten worden gecreëerd en gebruikt, moest Peter Hilkens, systeemmanager bij Architecten aan de Maas, op zoek naar een nieuwe storage-oplossing. 'We waren bezig om onze fysieke servers te virtualiseren en tevens de prestaties van onze storage te verbeteren. De fysieke servers bereikten bovendien de maximum capaciteit, dus was het de hoogste tijd om de complete storage-omgeving te vernieuwen', legt Hilkens uit.

Architecten aan de Maas had te maken met twee uitdagingen. Enerzijds was de behoefte aan opslagcapaciteit significant toegenomen door digitalisering van de architectenbranche. Hi-res beeldmateriaal en grote grafische bestanden hebben hun intrede gedaan (waarvan alle versies die gedurende een project worden gemaakt moeten worden bewaard) waardoor er per project soms tot wel 35GB aan opslagruimte wordt gebruikt. Door deze ontwikkeling was de behoefte aan datacapaciteit in vijf jaar met factor tien toegenomen.

Anderzijds waren de prestaties van de oude systemen niet meer toereikend en was het bureau op zoek naar een efficiëntere storage-oplossing die hoge lees- en schrijfsnelheden van de omvangrijke cad-, Adobe Photoshop- en Indesign-bestanden (tot 1GB per bestand) mogelijk maakt. Deze prestatie-verbeteringen waren nodig om het team effectief en snel te kunnen laten samenwerken en zo projecten volgens planning op te leveren.

Tiered storage

Na verschillende storageleveranciers te hebben vergeleken, koos Architecten aan de Maas voor Nexentastor van Nexenta in combinatie met vier HP Proliant 360 G6 servers. De Windows Server 2008- en VMware-omgevingen maken gebruik van de nieuwe storage-infrastructuur. Het bedrijf beschikt daarmee over 16TB raw capacity die wordt verdeeld tussen de locaties in Maastricht en Rotterdam.

'Met NexentaStor kunnen we hoge beschikbaarheid van onze storage garanderen, door gebruik van de high availability-functionaliteit binnen de software-oplossing. Aangezien onze teams dagelijks grote hoeveelheden data wegschrijven en creëren, en deze data voor continuïteitsdoeleinden gespiegeld wordt op beide locaties, is het voor ons belangrijk dat de beschikbaarheid nu goed is geregeld', zegt Hilkens.

Ook maakt het architectenbureau gebruik van tiered storage. Eerder werden afgeronde projecten gearchiveerd op dvd's en cd's. In de nieuwe situatie kan deze data binnen de storage-omgeving worden opgeslagen op goedkopere en minder snelle schijven en wordt snelle, high-end storage hardware gebruikt voor de actieve data van lopende projecten.

Fysieke stekkers

Het migratietraject naar het Nexenta-platform is verzorgd door it-dienstverlener NLcom. Hilkens vertelt dat de overstap probleemloos is verlopen. 'Een fijne bijkomstigheid was dat er tijdens de migratie geen fysieke stekkers uit hoefden te worden getrokken. Met de oude systemen, gingen de storageservers minstens een uur offline, wanneer we schijven moesten vervangen en data migreerden naar nieuwe systemen. De overstap naar Nexenta verliep vlekkeloos en ook in de toekomst zal het toevoegen en wisselen van schijven veel makkelijker verlopen.'

Nexentastor is een Openstorage-oplossing. Het beschikt over functionaliteiten zoals deduplicatie, onbeperkte snapshots, thin provisioning en hybrid storage pooling. Deze functionaliteiten zijn ontworpen voor klanten die kosteneffectieve, high performance storage wensen. Verder ondersteunt NexentaStor een groot aantal storage protocollen.

'Architecten aan de Maas beschikt met de nieuwe Nexenta-omgeving over een geavanceerde, flexibele, efficiëntere en schaalbare oplossing die kan meegroeien met de verwachte storagebehoeften in de komende vijf jaar. Alleen al dat je hard- en software van elkaar loskoppelt maakt de organisatie veel flexibeler', besluit Hilkens.


Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5170290). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.