Managed hosting door True

Gemeente Veenendaal virtualiseert met Oracle

 

Virtualisering is een belangrijk concept in de huidige ict-productieomgeving. De gemeente Veenendaal bundelde alle gemeentelijke (database-)toepassingen in één solide Oracle Virtual Machine (OVM)-oplossing. De gemeente profiteert hierdoor van een feilloze, onderhoudsarme virtuele productieomgeving waarin de licentiekosten onder controle blijven.

Gemeente Veenendaal zocht naar een slimme oplossing om flexibiliteit in de eigen it-omgeving te brengen. Met virtualisering wilde de gemeente borgen dat gemeentelijke toepassingen optimaal beschikbaar zijn, het beheer en onderhoud voor hard- en software in één hand houden en de licentie- en onderhoudskosten transparant. Kortom, de it-infrastructuur plooibaar inrichten. Dankzij virtualiseren werken op eenzelfde server meerdere besturingssystemen naast elkaar, waardoor hardware effectiever wordt benut en applicaties locatie-onafhankelijk kunnen worden gebruikt.

Oracle-partner

Als trouwe gebruiker van Oracle-databaseoplossingen, zocht de gemeente een Oracle partner om de gezochte virtualisering te verwezenlijken. Systeembeheerder Geert van der Ploeg van de gemeente Veenendaal kwam terecht bij Quanza Engineering, bij wie virtualisatie en Oracle Virtual Machine tot de kerncompetenties behoren. Directeur Frans ter Borg van Quanza: 'Voor ons was dit een unieke kans om de brede mogelijkheden van het nieuwe Oracle VM in de praktijk te brengen. Dankzij dit project hebben we veel technische ervaring opgedaan met Oracle VM. We haalden bovendien de projectdoelstellingen ruimschoots.'

Voor de gemeente Veenendaal was een Oracle-oplossing de voorwaarde om de kernapplicaties en zo´n zestig databases in deze omgeving te laten draaien. Het gaat om basisapplicaties als de Gemeentelijke Basisadministratie, belastingapplicaties en de financiële en personeelsadministratie van de gemeente.

Van der Ploeg stelde met Quanza´s technisch specialist Joris van den Brink een ontwerp op van de gewenste omgeving en een stappenplan om de gewenste doelen te behalen. 'Het werd een pragmatische, constructieve samenwerking. Quanza bleek een goede keuze, we vormen een heel werkzame combinatie. Men kan er snel schakelen en de mensen denken er enthousiast met je mee.'

Resultaat

Als Oracle hardware werd gekozen voor Oracle X3-2-server met daarop Oracle Virtual Machine (VM), een servervirtualisatietoepassing, omdat hiermee een optimale samenwerking tussen de database en de onderliggende infrastructuur wordt gerealiseerd. Zoals verwacht werd de servercapaciteit na implementatie van de Oracle VM-virtualisatieoplossing beter benut en houdt de gemeente Veenendaal nu grip op de benodigde processorlicenties. Dat is te danken aan een techniek die cpu-pinning heet, waarbij een vooraf bepaald aantal processoren aan zekere taken wordt toegewezen. De server kan daardoor flexibel ingezet worden, als databaseserver en ook als applicatieserver.

Met buurgemeente Rhenen, dat een vergelijkbare Oracle VM-virtualisatiestructuur heeft opgezet, werkt Veenendaal constructief samen. Van der Ploeg regelde daarom een back-up met de buren: 'Met Rhenen hebben we een disaster recovery-opstelling beschikbaar waarmee we op elkaars Oracle VM-omgeving kunnen uitwijken. Zo hebben we meteen een dubbel uitgevoerde architectuur.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4934472). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.