Managed hosting door True

ITON helpt Havenziekenhuis met roaming werkplekken

 

Medewerkers van het Havenziekenhuis in Rotterdam moeten gemakkelijk, snel en veilig kunnen inloggen. Het ziekenhuis kwam in zijn zoektocht naar snelheid terecht bij ITON. Door het inzetten van XenDesktop en paslezers van Omnikey met Imprivata OneSign pasjes is de inlogtijd verkort van anderhalve minuut naar zeven tot tien seconden.

Het Havenziekenhuis en Instituut voor Tropische Ziekten is een thuishaven voor wereldburgers, Rotterdammers, zeelieden en binnen-schippers. Het in 1927 opgerichte Havenziekenhuis is gespecialiseerd in tropengeneeskunde, reizigersziekten en de zorg voor de ouder wordende mens. Het ziekenhuis is een zelfstandige dochter van het Erasmus MC en telt 260 bedden en ruim vijfhonderd medewerkers en specialisten.

Beveiligde roaming werkplekken op topsnelheid

In de zorgsector worden veel medische en patiëntgegevens beheerd en uitgewisseld. 'Eén van de richtlijnen van NEN 7510 waar wij als ziekenhuis aan wilden voldoen, stelt dat elke specialist en zorgmedewerker dient te werken onder een eigen naam en persoonlijk wachtwoord. In de oude situatie duurde inloggen inclusief het starten van en inloggen in applicaties circa anderhalve minuut. Dat is helemaal niet slecht in een pc-omgeving waar meerdere authenticatie methodieken gebruikt worden', zegt Ewald Wijnen, systeembeheerder bij het Havenziekenhuis. 'Maar als artsen poli’s draaien over meerdere kamers, kost het uit- en weer inloggen kostbare tijd en daarom zochten we een oplossing om dit proces te versnellen.'

Citrix XenDesktop

Het Havenziekenhuis maakt al enige tijd gebruik van XenServer voor het virtualiseren van servers. Ook voor XenDesktop kwam de organisatie terecht bij ITON, een Platinum Citrix Solution Advisor en de hoogst gecertificeerde partner op dit vakgebied in de regio. 'We hadden zelf al een uitgebreid vooronderzoek gedaan, een pakket van eisen samengesteld en hadden tevens al de keuze gemaakt voor desktopvirtualisatie op basis van Citrix XenDesktop. ITON heeft de projectleiding voor rekening genomen en ons zeer kundig ondersteund,' vervolgt Wijnen. Het ziekenhuis heeft nu continue meer dan honderd sessies op Citrix XenDesktop op zes dual-core HP-servers voorzien van 128GB geheugen. Gecombineerd met het HP-san ervaart het Havenziekenhuis een uitstekende performance.

De pc’s op de werkplekken draaien Windows 7 en hebben minimale software aan boord: Citrix Receiver, Flash, enkele codecs voor scopen en de Imprivata OneSign agent. Ook de medicijnkarren om aan het bed van de patiënt medicijnen toe te dienen, de Computers On Wheels (COWS) werken met exact dezelfde Citrix XenDesktop en Imprivata-infrastructuur. Alle pc’s zijn hierdoor eenvoudig te beheren.

De centrale gevirtualiseerde pc is in de basis identiek voor elke zorgmedewerker. Wijnen: 'Alle virtuele pc’s maken gebruik van één image, dat met Provisioning Services - een component van XenDesktop - wordt aangeboden. De applicaties bevinden zich in dat image. De persoonlijke instellingen maken we met Novell ZENworks 11. Het beheer van de desktop is hiermee sterk vereenvoudigd.'

Supersnel inloggen

Het hele project is gedreven om het gebruiksgemak van toegang tot applicaties voor medisch personeel te verhogen. Interne en externe verpleegkundigen en specialisten moeten gemakkelijk, snel en ook nog veilig kunnen inloggen. De combinatie van Citrix XenDesktop en paslezers van Omnikey met Imprivata OneSign pasjes brengt de inlogtijd terug tot zeven tot seconden. 'Dit resultaat is werkelijk verbluffend en tien keer sneller dan toch al redelijke logintijd die voorheen hadden', voegt Wijnen toe.

'De artsen en het verplegende personeel zijn er positief over en snappen soms niet hoe dit zo goed kan functioneren. Inloggen en uitloggen is een kwestie van met het pasje tappen tegen de kaartlezer. Specialisten zijn mobiele medewerkers die van poli naar poli gaan, er snel inloggen en precies de gegevens van een patiënt zien die ze behandelen. De privacy is zo gewaarborgd en de data is secure omdat er steeds wordt uitgelogd bij het verlaten van een ruimte.'

Workshifting

Het Havenziekenhuis heeft een NetScaler Gateway VPX virtual appliance in het DMZ geïnstalleerd om het ook mogelijk te maken voor specialisten om van buitenaf gemakkelijk en veilig toegang te krijgen tot de virtuele desktops. Als extra beveiligingsoplossing met tweeweg-authenticatie worden voor thuiswerken SafeNet SMS tokens ingezet, waardoor artsen zich kunnen authenticeren middels een via sms ontvangen token. 'Specialisten die op oproepbasis thuis zijn, kunnen nu vanaf daar samen met de arts-assistent in het ziekenhuis films en foto’s bekijken. Dankzij het Citrix HDX-protocol functioneert dat ook over internetverbindingen prima', aldus Wijnen. 

'Artsen maken best veel gebruik van Mac’s en de virtuele desktop is vanaf dat platform eveneens vanuit thuis te bedienen. Door de ontkoppeling van het fysieke apparaat en de werkomgeving is hard- en software flexibel in te zetten en verhuist de desktop mee met de arts of verpleeg-kundige. Dankzij XenDesktop denkt it niet langer in aantallen werkplekken maar in aantallen mensen.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4800541). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.