Managed hosting door True

Cybercrime-les in mobiele escape room

 

Cybercrime is hot. Zo hot dat er nu ook een heuse cybercrime escape room is. Het betreft een mobiele escape room, die voor een hele of halve dag gehuurd kan worden. Deelnemers worden een half uur lang gehackt en praten daarna met een professional na over wat er nu precies aan bod is gekomen en hoe hier mee om te gaan.

Een en ander is ontwikkeld door Escape Room Designer uit het Brabantse Stampersgat. Dit bedrijf wil naar eigen zeggen iedereen deze gevaren op een educatieve manier laten inzien. De voormalige commandotrailer is omgebouwd tot een escape room waarin verschillende onderwerpen binnen cybercrime aan bod komen.

Bedenker Frank Kastelein: ‘We hebben een leuk spel bedacht waarin we mensen verleiden om dingen te doen die ze juist niet moeten doen. Dit is onder andere het gebruiken van een onbekende usb-stick, losgeld betalen bij een ransomware-hack en een phishing mail openen. Je merkt dat deelnemers door de tijdsdruk alles doen wat fout is.’

Cybersecurity-experts

"Je merkt dat deelnemers door de tijdsdruk alles doen wat fout is."

Kastelein betrekt bewust ict’ers bij het ontwikkelen van de escape room. ‘Ict-studenten van Hogeschool Zoetermeer hebben meegeholpen aan het ontwikkelen van props voor de escape room. Daarnaast krijgen deelnemers na de escape room duiding van een cybersecurity-expert. Hiervoor werken we samen met partners als De Gezonde Digitale Organisatie (DGDO), een dochteronderneming van it-dienstverlener Nemesys Groep uit Oud-Beijerland.’

Infosecurity en Data & Cloud Expo

De escape room is afgelopen najaar voor het eerst geïntroduceerd tijdens Data & Cloud Expo in de Utrechtse Jaarbeurs. ‘Dit was direct een groot succes. Veel grote banken, gemeenten, bedrijven en zorginstellingen hebben na de introductie onze escape room al ingehuurd om hun medewerkers bewuster te maken van de gevaren van cybercriminaliteit. We zijn dan ook druk bezig met het ontwikkelen van een tweede escape room gericht op cybercrime.’

Russische spionnen

Inspiratie voor deze escape room kreeg Kastelein door de grote publiciteit in oktober 2018 rond Russische spionnen die in april van hetzelfde jaar de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag wilden hacken.

De deelnemers in de escape room zijn zogenaamd in een trailer van de MIVD waar door deze Russen een bom geplaatst is als wraakactie nadat de MIVD hen publiekelijk aan de schandpaal nagelde. Het doel van de escape room is om de bom onschadelijk te maken.

Escape room in beeld

Cybercrime Escape Room

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6597248). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.