Managed hosting door True

Bosatlas brengt cybercrime in kaart

 

misdaad

Noordhoff Uitgevers heeft een Bosatlas van de veiligheid uitgebracht, waarin ook aandacht is voor cybercriminaliteit. Zo is er een wereldwijd overzicht van de economische schade en staan er infographics over daders en hun motieven, DDoS-aanvallen en veilig internetten. Dit voorjaar biedt de uitgeverij onderwijsinstellingen een bijbehorend lespakket aan.

De atlas toont in tien hoofdstukken de essentie van alles wat in Nederland speelt rond het thema veiligheid aan de hand van kaarten, infographics en luchtfoto's. Aan de orde komen onder andere persoonlijke veiligheid, waterveiligheid en internationaal terrorisme.  

Maar de samenstellers blijken ook oog te hebben gehad voor cybercrimimaliteit. Zo stellen zij dat de Nederlandse overheid jaarlijks honderden keren digitaal wordt aangevallen door buitenlandse inlichtingendiensten.

Ook staat er in de atlas een overzicht van daders en hun motieven. Daaruit komt naar voren dat er ten opzichte van 2015 een toename is geweest van aanvallen van 'cybervandalen en scriptkiddies' met als motieven: 'aantonen van kwetsbaarheden, hacken omdat het kan, baldadigheid en zoeken van uitdaging.' Ook hacktivisten laten zich uit ideologische motieven de laatste tijd vaker gelden. Daarentegen zijn er minder medewerkers gesignaleerd die uit wraak- of geldzucht overgaan tot cybercriminele activiteiten.

Educatief

De Bosatlas van de veiligheid (prijs 29,95 euro) legt verder in infographics uit hoe een DDoS-aanval werkt en hoe je veilig kunt internetten. Ook heeft het op een kaart zichtbaar gemaakt hoe groot wereldwijd de economische schade kan zijn voor cybercriminaliteit; opvallend is bijvoorbeeld de hoge score van Duitsland. Wel valt op dat echt gedetailleerde kaarten over concrete cybercrime-zaken ontbreken. Kennelijk staat het onderzoek er naar nog in de kinderschoenen; hopelijk in de volgende editie.

Alle scholen voor voortgezet onderwijs en alle beroepsopleidingen voor veiligheidskunde in Nederland krijgen in het voorjaar van 2018 een set atlassen met lespakket aangeboden .

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6314751). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.