Managed hosting door True

Datarecords sneuvelen tijdens jaarwisseling, duh!

 

Toename record verbruik mobiele data

Het was ook wel te verwachten: tijdens de jaarwisseling zagen alle grote mobiele internetaanbieders een recordverbruik qua mobiele data bij hun klanten. Op nieuwjaarsdag verzonden zowel KPN, T-Mobile als VodafoneZiggo ronkende persberichten waarin ze alle drie verschillende records aankondigden.

’47 procent meer mobiele data gebruikt vergeleken met vorige jaarwisseling’, constateert VodafoneZiggo, ‘Weer record dataverbruik in 2022: stijging van 20 procent’, kopt T-Mobile en dan nog KPN: ‘2023 ingeluid met recordverbruik mobiele data’. Nederlanders wisten dus massaal hun mobiele telefoon te vinden om hun nieuwjaarswens uit te spreken naar familie, vrienden en bekenden.

VodafoneZiggo

Top 3 mobiel verkeer in 2022

De pieken van afgelopen oud en nieuw geen record voor 2022. De hoogste pieken in mobiel dataverkeer van afgelopen jaar waren:

1. De voetbalwedstrijd Nederland – Qatar (2-0) tijdens het WK-voetbal op dinsdag 29 november. Deze wedstrijd is massaal mobiel gekeken omdat ze werd gespeeld tijdens de avondspits op een werkdag.

2. De Grand Prix van Nederland op zondag 4 september: ook vorig jaar stond deze wedstrijd in de top 3 van pieken in het mobiele dataverkeer.

3. De F1 Grand Prix van Italië op zondag 11 september.

Klanten van het mobiele netwerk van Vodafone gebruikten tussen 22.00 en 04.00 uur 47 procent meer mobiele data ten opzichte van de jaarwisseling 2021/2022. De hoogste piek in het gebruik van het mobiele netwerk van Vodafone tijdens de Nieuwjaarsnacht was, hoe kan het ook anders, tussen 0.00 en 0.10 uur. Klanten gebruikten data via het vaste Ziggo-netwerk vooral direct na middernacht. De piek in het verbruik op dit netwerk was 27 procent hoger dan vorig jaar. Er is volgens VodafoneZiggo een goede verklaring voor de grote verschillen in mobiel datagebruik vergeleken met de vorige jaarwisseling: dit jaar was er géén lockdown. Eind 2021 vierde Nederland door corona-maatregelen oudejaarsavond vanuit huis. Nederland is afgelopen nacht weer massaal op pad gegaan.

Tijdens de nieuwjaarsnacht belden klanten ook flink minder dan het jaar ervoor. Het aantal mobiele telefoongesprekken daalde met 17 procent ten opzichte van vorig jaar. Ook hier is het verdwijnen van de coronarestricties waarschijnlijk de oorzaak; aan de cijfers te zien brachten Nederlanders oudjaarsavond en – nacht weer samen door. De afname van SMS zet door: in totaal verstuurde Nederland tussen 22.00 tot 04.00 uur 5 procent minder sms-berichten ten opzichte van vorig jaar.

T-Mobile

Ook bij T-Mobile bestaan de piekmomenten op het mobiele netwerk voornamelijk uit sportieve hoogtepunten. In 2022 is het dataverbruik op het mobiele netwerk 20 procent gegroeid ten opzichte van 2021. Er was ook een stijging zichtbaar tijdens de jaarwisseling. Toen werd er 5 procent meer data verbruikt ten opzichte van hetzelfde tijdstip tijdens oud en nieuw vorig jaar met een piek tussen, daar is ie weer, 0.05 en 0.15 uur. Niet alleen Oudejaarsavond was druk op het mobiele netwerk van T-Mobile, afgelopen jaar kende ook andere pieken in dataverbruik. Grote sport evenementen zoals de Formule 1-races en de Olympische Spelen waren hierin de grootste uitschieters in 2022.

De kampioensrace van Max Verstappen op zondag 9 oktober was, ondanks het vroege tijdstip in Nederland, een van de dagen in 2022 met een hoge netwerkpiek. De telecomprovider zag ruim 7 procent meer verbruik op het mobiele netwerk dan op een reguliere zondag in het jaar. De Formule 1-races zorgden tijdens het raceseizoen regelmatig voor pieken in dataverbruik dit jaar. Andere pieken werden ook veroorzaakt door de Hollandse schaatsers op de Olympische Spelen. Kjeld Nuis zorgde voor de grootste piek in mobiel dataverbruik tijdens de Olympische Spelen met zijn gouden medaille race op de 1.500 meter op dinsdag 8 februari. Het mobiele datavolume was toen 32 procent hoger dan op een gemiddelde dinsdag.

KPN

"Nieuwe dagrecords waren toe te schrijven aan fors meer live streamingverkeer"

KPN zag dus ook het mobiele datarecord sneuvelen, de telecomgigant ziet dit eigenlijk ieder jaar. KPN kijkt daarom maar over een iets langere periode om conclusies te trekken: het verbruik van mobiele data was in 2022 liefst zestig keer hoger dan in 2014. Tijdens de afgelopen nieuwjaarsnacht werd het mobiele datarecord van 2021 ruimschoots verbroken: er werd 453 terabytes mobiele data verbruikt, dat is 32 procent meer dan vorig jaar (343 terabytes) en dus maar liefst zestig keer meer dan in 2014. Het aantal verstuurde sms’jes nam weer af ten opzichte van vorig jaar en er werd ook minder gebeld dan vorig jaar. De piekbelasting van het netwerk lag ook hier tussen 0.05 en 0.10 uur zowel voor het gebruik van mobiele data als voor bellen en sms’en.

KPN verwerkte in 2022 op zijn netwerk weer meer dataverkeer dan het jaar ervoor. Nieuwe dagrecords waren toe te schrijven aan fors meer live streamingverkeer tijdens populaire sportevenementen zoals de Formule 1 en het WK-voetbal. Thuiswerken, videobellen en gaming bleven afgelopen jaar onverminderd populair. Ook voor 2023 is de verwachting dat het dataverkeer zal toenemen op het KPN-netwerk met bijbehorende pieken en datarecords.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7454190). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.