Managed hosting door True

Schudden voor gebruik moet schermtijd verlagen

 

De Delftse startup Unpluq heeft een app ontwikkeld die de schermtijd van smartphone-gebruikers vermindert. De gebruiker van de app moet eerst de smartphone vijf seconden schudden om bij haar of zijn favoriete apps te komen. Dat vormt een hindernis om niet gedachteloos naar de smartphone te grijpen en door apps te scrollen, vinden de makers. Ze richten zich vooral op millennials.

Het gaat dus om een fysieke barrière om bij de apps te komen. Naast het schudden zijn er ook de opties van het ontgrendelen van apps via een toetscombinatie (code), het scannen van een qr-code, en het scrollen door een tekstregel die je er op wijst dat je naar je apps gaat. Volgens de makers bespaar je met de app gemiddeld 35 minuten schermtijd per dag.

Unpluq is opgericht door Tim Smits en Jorn Rigter. Zij werden tijdens hun studies Industrieel Ontwerpen en Informatica aan de TU Delft vaak afgeleid door hun smartphone. De app gebruikt de accelerometer, de versnellingsmeter in smartphones die bijvoorbeeld ook wordt gebruikt voor een stappenteller.

Smits hoopt dat zijn app in de VS aanslaat. Daar is de bewustwording over de verstoorde balans in smartphonegebruik en aandachtsverslaving door socialemedia-apps groter dan in Europa, stelt hij. Als voorbeeld haalt hij het recente schandaal rondom Facebook aan. Een klokkenluider meldde onlangs dat het platform vooral bezig is met het vasthouden van de aandacht van gebruikers en advertentieverkoop belangrijker vindt dan het welzijn van gebruikers. Smits: ‘Het doel van onze app is om een betere balans te vinden in het smartphonegebruik en niet om data door te verkopen aan adverteerders.'

Apple

De app is op dit moment alleen in een Android-versie beschikbaar en moet volgend jaar ook voor Apple toestellen (iOS) beschikbaar zijn. Er is een gratis testversie met beperkte functionaliteit. Om meer functies te gebruiken is een betaalde versie op de markt. Die heeft meer opties, zoals het instellen van schema’s. Via zulke schema's kun je bijvoorbeeld Youtube in het weekend openstellen, maar doordeweeks vergrendelen. In de testversie kunnen maar twee apps worden 'gebarricadeerd'.

Smits: ‘Door de barrière tot smartphone-afleiding groter te maken, wordt het een bewuste keuze om afleidende apps te gebruiken. Hiermee wordt het probleem opgelost dat je, voor je het weet, toch weer op Instagram zit te scrollen.’

Gebruikers van de gratis app besparen nu gemiddeld 35 minuten aan schermtijd op hun smartphone. Smits verwacht dat betalende gebruikers die over meer functionaliteiten beschikken, hun schermtijd met een uur per dag kunnen terugdringen.

Unpluq, schudden tegen schermtijd

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7279671). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.