Managed hosting door True

Phishing-verdachte in cel betrapt op... phishing

 

Na zijn veroordeling tot een gevangenisstraf van 42 maanden voor grootschalige cybercrime is een 23-jarige man in de cel betrapt op phishing en fraude. In afwachting van zijn hoger beroep ging de Groninger precies op dezelfde manier door als waarvoor hij was veroordeeld. De officier van justitie vond dit 'ongehoord brutaal'.

In korte tijd werd vier keer achtereen een telefoontoestel in beslag genomen waarmee de verdachte via Marktplaats zijn slachtoffers probeerde te verleiden tot het klikken op een foute link. Hij vroeg kopers op die site via een betaallink 0,01 euro over te maken. Zo kreeg de verdachte de inloggegevens van de slachtoffers. Vervolgens kreeg hij de controle over iemands bankrekening. Ook paste de Groninger vriend-in-nood-fraude toe waarbij hij zich via WhatsApp voordeed als een bekende van het slachtoffer waarna deze werd bewogen geld over te maken.

De Groninger werkte nauw samen met een 22-jarige man uit Hoogezand. Die wordt ervan verdacht zijn gedetineerde leeftijdgenoot van software te voorzien waarmee iemand gemakkelijk een malafide site kan bouwen. Hij zou de Groninger ook hebben geholpen vanuit de cel actief te blijven. Ook zou hij betrokken zijn bij het inloggen op bankrekeningen. Het OM verdenkt de man ervan ten minste 258 slachtoffers te hebben gemaakt.

De officier komt tot een strafeis van 44 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de verdachte uit Groningen. De verdachte uit Hoogezand hoort 66 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen zich eisen. Ook vordert de officier dat hij ruim 151.000 euro aan schade moet betalen. De rechtbank in Leeuwarden doet op 30 september uitspraak.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7410273). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.