Managed hosting door True

Lichaamspleister met rekbare sensor

 

Body patch van 50 mm breed en 60 mm hoog van Sintec en Evalan

Bij de ontwikkeling van rekbare sensortechnologie is in 2021 behoorlijke vooruitgang geboekt. In de zorg- en sportwereld zijn succesvolle tests gedaan met de eerste prototypes van een slimme body patch (een 'lichaamspleister' met sensortechnologie).

Deze zachte, rekbare patch vol sensoren kan over een langere periode op het lichaam worden gedragen. Met de patch wordt het draagcomfort verhoogd. Bovendien heeft de drager meer bewegingsvrijheid vergeleken met bestaande lichaamssensoren.

Dit meldt Sintec (Soft Intelligent Epidermal Communication Platform), een Europees project voor de ontwikkeling van een platform voor het meten van belangrijke lichamelijke functies.

Een consortium van acht partners, waaronder de Universiteit van Uppsala als projectcoördinator, werkt aan een smart patch, die is gemaakt van flexibele, rekbare printplaat-technologie. De Nederlandse iot-specialist Evalan heeft daartoe een compacte wearable ontwikkeld. Die verzamelt de gegevens van deze lichaamssensoren en stuurt ze direct door naar een webapplicatie.

De sensoren meten verschillende biomechanische en fysiologische parameters. Te denken valt aan ecg (elektrocadriogram), ppg (fotoplethysmogram), temperatuur, versnelling, rotatie en magnetische velden. Met die velden is te bepalen welke richting iemand op gaat wanneer er geen gps is.

Revalidatie

De patch is makkelijk onder normale kleding te dragen. De inkapseling van de sensor zorgt voor bescherming tegen zweet en water. Volgens Evalan zijn onjuiste metingen, veroorzaakt door bewegingen of zweten tijdens sport, hiermee verleden tijd.

In voorbereiding is een totaaloplossing die snel in gebruik genomen kan worden door ziekenhuizen, revalidatiecentra en andere onderzoeksgroepen. Om de voordelen van de nieuwe technologie te demonstreren, zal Sintec deze toepassen in een klinische omgeving en bij de evaluatie van sportprestaties. Ook zullen de mogelijkheden van de sensor verder uitgebreid worden, zodat er meer parameters gemeten kunnen worden.

Een baanbrekende lichaamscommunicatie-techniek zorgt voor een grote bandbreedte bij een laag stroomverbruik, waardoor multiplex sensorische input van vele knooppunten op het lichaam mogelijk is.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7297484). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.