Managed hosting door True

Drones in de strijd tegen eikenprocessierups

 

drone

Drones kunnen een sleutelrol spelen bij de bestrijding van de eikenprocessierups. De gemeente Enschede onderzoekt de mogelijkheid om vanuit de lucht deze plaagdieren op te sporen. Door er boven en omheen te vliegen, is in een vroegtijdig stadium te ontdekken of er rupsen in de bomen zitten.

Tijdens de eerste proefvlucht bleek al dat een drone eikenprocessierupsen of rupsennesten in de boom vanaf vijftig meter haarscherp in beeld kan brengen. Tot nu toe gebeuren die rupsencontroles met het blote oog door Onderhoud Enschede en verschillende aannemers. Dat is een trage en moeilijke klus, want jonge eikenprocessierupsen zijn met het blote oog bijna niet te zien.

De stad onderzoekt samen met hogeschool Saxion en Onderhoud Enschede welke rol drones precies kunnen spelen. Als zelfbenoemde Europese dronehoofdstad heeft Enschede grote ambities. Uiteraard kan alleen buiten de no-fly zone worden geopereerd. 

Abeje Mersha, professor unmanned robotic systems bij het Saxion-lectoraat Mechatronica, heeft voor een haalbaarheidsstudie subsidie gekregen. Zijn hogeschool gaat met de beelden aan de slag. Bekeken wordt of de computer patronen van eikenprocessierupsen en rupsennesten kan ontdekken. Een stap verder zou zijn om die patronen op een kaart te krijgen. Zo weet Onderhoud Enschede waar nesten weggezogen moeten worden, of waar nesten gaan ontstaan. Maar ook waar de vroegtijdige bestrijding wel of juist niet succesvol is geweest.

De gemeente wil hiermee laten zien dat drones niet alleen leuke, vliegende camera’s zijn. Maar vooral serieus gereedschap voor veel praktische toepassingen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7207064). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.