Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

What to know about biometrische beveiliging

 

Als we de filmmakers in Hollywood mogen geloven is alles mogelijk op het gebied van biometrische beveiliging. De realiteit is uiteraard iets anders, maar de ontwikkelingen in het toepassen van onder andere gezichtsherkenning, stemherkenning en het scannen van vingerafdrukken en ogen, gaan hard. Zelfs consumentengoederen, zoals smartphones, gaan mee in deze ontwikkelingen.

Biometrische technologie wordt onder meer in de retail gebruikt en kan bijdragen aan het verhogen van de omzet. Met name gezichtsherkenning wordt gebruikt voor het identificeren van belangrijke klanten, zodat het winkelpersoneel hier direct op in kan spelen. Andersom werkt het net zo goed. De gezichten van bekende winkeldieven kunnen worden opgenomen in een database, zodat de winkeldief direct bij binnenkomst wordt herkend en een melding wordt gemaakt naar het winkelpersoneel.

Ook voor winkeloptimalisatie maken winkeliers steeds vaker gebruik van biometrische technologie. Door de opkomst van webwinkels is het nu meer dan ooit belangrijk om te weten wie je klanten zijn. De combinatie van netwerkcamera’s met de juiste software, zorgt ervoor dat winkeliers inzage krijgen in de demografische kenmerken van hun bezoekers. Deze informatie kan gebruikt worden om aanbiedingen, muziek of de indeling van de winkel op af te stemmen.

Verboden toegang voor onbevoegden

"Beveiligen begint bij het toegang verschaffen van de juiste personen"

Tegenwoordig wordt biometrische beveiliging met name gebruikt voor het beveiligen van grote locaties als gebouwen, vliegvelden, winkelcentra en casino’s. Beveiligen begint bij het toegang verschaffen van de juiste personen. Daarbij wil je dat deze personen ongestoord toegang kunnen krijgen en ongenodigde gasten buiten blijven. Het gebruik van een irisscan of vingerafdruk lijkt ideaal, omdat beide niet eenvoudig vervalst kunnen worden, maar deze manier van toegang verlenen kost tijd en verreist één of meerdere handelingen van de bezoeker.

Gezichtsherkenning herkent bevoegde personen in realtime en verleent toegang, zonder dat een actieve handeling nodig is. Er gaat vrijwel geen tijd verloren aan het verkrijgen van toegang, niet in beheer en niet in gebruik.

Op tijd identificeren

De beveiliging op vliegvelden is sinds de aanslagen in 2001 verscherpt en ook hier wordt gezichtsherkenning gebruikt bij het identificeren van verdachte personen. Duizenden camera’s houden toezicht en zodra er een match is met de database van verdachte of gezochte personen, kan actie worden ondernomen.

Daarnaast is het op dit soort locaties cruciaal dat onbevoegden geen toegang krijgen tot bepaalde locaties. Hier kan gezichtsherkenning worden gecombineerd met toegangspassen, vingerafdrukscans en irisscans. Toegangscontrole met meervoudige verificatie op zwaarbeveiligde locaties is een must.

Alles draait om integratie

Netwerkcamera’s op zich hebben hun waarde inmiddels wel bewezen. Alleen al de preventieve werking en de kostenbesparing op fysieke beveiligers, zorgen ervoor dat netwerkcamera’s erg populair zijn. Biometrische technologie is een mooie en zinvolle aanvulling op een beveiligingssysteem. De combinatie met kwalitatief hoogwaardige camera’s is hierbij essentieel. Wij kijken voortdurend naar nieuwe integraties met software en andere systemen, om zo de wereld een stukje slimmer en veiliger te maken. Integratie zorgt voor een flinke kostenbesparing en aanzienlijk meer gebruiksgemak, dit maakt de keuze voor ‘slimme camera’s’ voor zowel kleine retailers als overheidsorganisatie een stuk eenvoudiger.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6296924). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.