Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Passkeys beschermt niet tegen álle vormen van phishing

 

Computable Expert

Jelle Wieringa
Technical Evangelist, KnowBe4. Expert van Computable voor de topics Management, Security en Start-ups.

De nieuwe technologie passkeys brengt een revolutie teweeg als het gaat om inloggen. Daarmee is eenvoudig en veilig in te loggen op een groeiend aantal websites zonder wachtwoorden te hoeven gebruiken. Hoewel met deze technologie goede bescherming biedt tegen de gevaren van phishingmails, geldt dat niet voor alle vormen van phishing.

Veel burgers gebruiken nog altijd hetzelfde, vaak eenvoudig door criminelen te kraken wachtwoord, op meerdere websites en applicaties. Met behulp van passkeys-technologie is in te loggen door te klikken op een login-bevestigingsbericht, een veegpatroon of het checken van een vingerafdruk via hun eigen smartphone of een ander apparaat. Het is daarom een veiliger alternatief voor het gebruik van wachtwoorden.

Onjuist

"Passkeys-technologie heeft een grote potentie om ons beter te beschermen tegen cybercriminaliteit"

Dat het voor cybercriminelen door passkeys-technologie haast onmogelijk wordt om personen op te lichten met phishing-e-mails is evenwel onjuist; de passkeys-technologie is niet bestand tegen alle vormen van phishing. Denk aan phishing-e-mails waarin cybercriminelen zich voordoen als de ceo of een hr-manager van een bedrijf, en in die e-mails hun slachtoffers op dwingende toon verzoeken om zo snel als mogelijk belangrijke informatie te delen of een geldbedrag te storten op een rekeningnummer. Kunstmatige intelligentie helpt cybercriminelen om dit soort e-mails realistisch en geloofwaardig te maken.

Passkeys-technologie heeft een grote potentie om ons beter te beschermen tegen cybercriminaliteit. Zeker als meer websites en online-diensten de technologie omarmen dan nu het geval is. Maar een wondermiddel tegen alle vormen van phishing zal het nooit worden. Daarom is het cruciaal dat we ons bewust zijn van de tactieken die cybercriminelen toepassen om veilig gedrag te kunnen vertonen. Hier rust een belangrijke taak voor werkgevers, die hun werknemers hierover moeten voorlichten.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7572455). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.