Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

World Password Day staat stil bij wachtwoordbeheer

 

Computable Expert

Bart Bruijnesteijn
Pre-Sales director North Europe, CyberArk. Expert van Computable voor het topic Security.

Hoewel het afgelopen jaar in het teken stond van digitale vernieuwing door het thuiswerken, kwam het gebruik van wachtwoorden, door de bekende zwakheden en slechte gewoontes, verder onder druk te staan. De eerste donderdag van mei is bekend als World Password Day, een dag waarop bedrijven en consumenten nogmaals gewezen worden op de best practices rond wachtwoordgebruik.

Elke nieuwe applicatie of tool komt met een nieuwe ‘identiteit-silo’, een vaak op zichzelf staand account met uniek wachtwoordbeheer en regels over bijvoorbeeld hoe complex het wachtwoord moet zijn en hoe vaak het moet worden gewisseld. Omdat mensen dit lastig vinden, worden omwegen gevonden.

Uit onderzoek van CyberArk blijkt dat 84 procent van de thuis- en flexwerkers wachtwoorden hergebruikt voor meerdere toepassingen.

World Password Day 2021 staat in het teken van personen nogmaals bewust maken van ‘wachtwoord-hygiëne’. De volgende vier simpele stappen helpen it-beheerders én gebruikers daarbij.

  • Gebruik sterke wachtwoorden, en maak dit verplicht in de organisatie. Sterke wachtwoorden  bestaan uit verschillende karakters en zijn langer dan tien karakters.
  • Voorkom dat wachtwoorden worden hergebruikt. Als een wachtwoord op straat komt te liggen, zijn daarmee niet meteen allerlei andere accounts kwetsbaar. Wachtwoordmanagers zijn een goed hulpmiddel.
  • Vaak geldt het wachtwoord nog als enige slot. Multi-factor authenticatie vergroot de beveiliging van accounts aanzienlijk.
  • Kijk naar de apparatuur. Veel aanvallen beginnen op endpoints, omdat die het gemakkelijkste over zijn te nemen door phishing of een andere bewuste, dan wel onbedoelde actie van de gebruiker. Hierbij is het gevaar dat veel apparaten lokale beheerrechten hebben die zijn te gebruiken om stap voor stap verder in het netwerk te geraken via privileged accounts. Ook deze lokale beheerdersaccounts moeten dus regelmatig worden gewisseld of verwijderd als ze niet worden gebruikt.

Risico

"Ddie ‘common sense’ lijken, gaan in de praktijk vaak fout"

Juist de dingen die ‘common sense’ lijken, gaan in de praktijk vaak fout. Het is allemaal te begrijpen hoe we met onze wachtwoorden omgaan, maar het risico is simpelweg te groot. Het aantal datalekken waarbij wachtwoorden op straat komen te liggen, blijft toenemen, en het is er altijd een te veel. Toch makkelijk als je de schade flink kan beperken door je aan wat simpele regels te houden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7177941). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.