Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Netwerken, het zenuwstelsel van onze toekomst

 

Computable Expert

Nico Siebelink
Manager Systems Engineering - Northern Europe, Juniper Networks. Expert van Computable voor de topics Infrastructuur en Security.

In 2016 zullen netwerken zich verder ontwikkelen en worden aangepast aan de huidige realiteit. Hierdoor kunnen we steeds meer overeenkomsten zien tussen moderne netwerken en het menselijk brein. Wij verwachten dat er steeds meer rekenkracht en opslagcapaciteit zullen worden gecombineerd tot één netwerkfunctie die zich pal naast de gegevens bevindt die door het netwerk worden verwerkt.

Voor bedrijven kan dit een belangrijke aanleiding vormen om te kiezen voor een hyper converged-strategie. Het netwerk wordt daarmee de backplane, in een computer systeem van wereldwijde proporties. Deze ontwikkeling zal de vraag naar snellere en meer schaalbare netwerken aanwakkeren. Er wordt vaak beweerd dat netwerktechnologie is uitgegroeid tot een commodity, maar niets is minder waar. Kijk maar naar de ontwikkeling van netwerken. In 1990 waren snelheden van 100 Mbps state of the art. Slechts 25 jaar later zijn moderne netwerken met snelheden van 100 Gbps niet ongewoon. Dit is duizend maal meer dan in 1990. Netwerktechnologie is dus allerminst een commodity. Er is sprake van voortdurende netwerktechnologie innovatie, waarbij continue de randen van wat technisch mogelijk is, worden opgezocht. De vraag naar netwerk bandbreedte zal de komende jaren onverminderd explosief doorzetten.

Software defined networking

Cloudadoptie stuwt software defined networking (sdn) verder vooruit. Deze techniek werd in 2015 gebruikt door steeds meer bedrijven die oog kregen voor de toegevoegde waarde: het in 'cloud-time' creëren van nieuwe diensten. Sdn-controllers zullen in 2016 op bredere schaal worden ingezet dankzij het breed beschikbaar komen van nieuwe toepassingen. De hyper converged-trend zal er, mede dankzij sdn, voor zorgen dat ondernemingen in staat zijn snel te anticiperen in een snel veranderende online wereld.

Terwijl bedrijven in staat zullen zijn om meer voordelen uit hun netwerk te putten, moeten carriers zich snel zien aan te passen aan de eisen van hun zakelijke klanten en de uitdagingen waarvoor over the top (OTT)-spelers hen stellen. Google, Facebook en AWS slaan hun tentakels nu ook uit naar de traditionele providermarkt. Volgens marktanalisten zijn er innovaties, creatieve businessmodellen en nieuwe diensten op komst via de netwerkinfrastructuur van providers, evenals OTT-diensten waarvoor hun netwerk als platform dient.

In 2015 maakten leveranciers volop reclame voor nieuwe NFV-oplossingen. Ze wekten daarmee de belangstelling van diverse klanten. In 2016 zal dan ook sprake zijn van meer concrete toepassingsvoorbeelden van deze technologie. NFV zal het mogelijk maken om in recordtijd nieuwe diensten aan te leveren en voor operationele efficiëntie te zorgen. Dit zal niet alleen bijdragen aan grotere zakelijke flexibiliteit, maar ict-organisaties ook dwingen tot het evalueren en aanscherpen van hun vermogen om netwerkbronnen effectief te beheren. Het staat buiten kijf dat 2016 het jaar van NFV wordt, maar het zijn de providers die daar het meeste van zullen merken.

Eer en erkenning

Naast snellere en slimmere netwerken zal er sprake zijn van steeds meer apparaten die een verbinding met deze netwerken kunnen maken. Het internet of things (IoT) groeit met de dag en zal een zichtbaar onderdeel van ons dagelijks leven wordenHet is aantrekkelijk om 'dingen' aan te sluiten en te besturen op IP technologie gebaseerde infrastructuren. IP-technologie is immers alom aanwezig. Dat gebeurt dan ook op grote schaal. Deze ontwikkeling brengt echter nieuwe beveiligingsrisico’s met zich mee. Daar waar een legacy en niet op IP-gebaseerde netwerk infrastructuur zich kenmerkt al gesloten en daardoor impliciet ook veiliger, kenmerkt IP en het internet zich als open, alom aanwezig en per definitie 'onveilig'.

Dit blijkt wel uit een recent incident in Oekraïne, waarbij de Russische hackersgroepering Sandworm erin slaagde om het landelijke elektriciteitsnetwerk plat te leggen.

Hacken als pressiemiddel

Gezien de huidige mentaliteit van hackers zou dit kunnen resulteren in aanvallen die werkelijk fysieke schade aanrichten. Waar hacken vroeger voornamelijk draaide om eer en erkenning, hebben hackers nu ook andere beweegredenen. Zo is daar hacktivisme, een fenomeen waarbij personen of groeperingen zich uit ideologische motieven toegang verschaffen tot de besturingssystemen van fysieke infrastructuren. Groeperingen als Anonymous zijn sterk politiek gemotiveerd, maar hacken kan ook als pressiemiddel worden gebruikt. Daarvan zagen we afgelopen zomer een voorbeeld bij een grote Nederlandse internetprovider. De systemen van dit bedrijf werden herhaaldelijk platgelegd door DDoS-aanvallen. De daders waren vijf jongeren, die aangaven dat ze niet uit waren op het stelen van gegevens, maar om aandacht te vragen voor de inefficiënte helpdesk van de provider.

Gezien de toename van het aantal bedreigingen en de ernstige vormen die ze aannemen, is een bundeling van krachten nodig. Leveranciers van beveiligingsoplossingen en andere organisaties moeten één front vormen tegen cybercriminaliteit. Hiertoe moeten ze data en kennis rond bedreigingen uitwisselen en een relatie aangaan die is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Vervolgens moeten zij voorwaarden, methoden en afspraken formaliseren.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5689236). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.