Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Veiligheid is een 'hoog goed'

 

Computable Expert

Willem Beelen
Consultancy Public Sector & Defence, Eviden Nederland. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Overheid en Zorg.

Veiligheid, door Abraham Maslow in zijn hiërarchische ordening van universele behoeften in de tweede laag van zijn piramide ondergebracht, is een ‘hoog goed’. De Engelsen spreken over safety en security, ofwel fysieke en sociale veiligheid en de vraag is waar ligt de grens?

Eerder stelde Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid,  in GOV magazine zich de vraag: wat is eigenlijk het verschil tussen iets dat fysiek explodeert en iets dat virtueel explodeert? En terecht, immers als ik met een Distributed denial-of-service (DDoS) aanval een server kan overbelasten en daarmee websites of internetdiensten onbruikbaar kan maken, dan kan ook een elektriciteitscentrale of andere vitale infrastructuur zoals een watervoorziening worden uitgeschakeld. Het kan in ieder geval leiden tot maatschappelijke ontwrichting en daarmee zijn zowel fysieke als sociale veiligheid in het geding.

De DDoS aanvallen op banken en overheidssites, maar ook de Diginotar affaire in 2011, hebben inmiddels aangetoond dat ‘onze’ it-infrastructuur kwetsbaar is. Echter, voor velen is cyber crime een nog te weinig onderkende bedreiging. Dit terwijl Nederland geldt als een van die landen met de hoogste internetdichtheid, waardoor de samenleving en economie nog meer afhankelijk zijn van digitale systemen.

Maandag 1 december 2014 kreeg ik een cell broadcastbericht van NL-Alert dat ressorteert onder de verantwoordelijkheid van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Het landelijk verspreidde tekstbericht luidde dat mijn mobiele telefoon op de juiste wijze was ingesteld; dit voor het ontvangen van berichten van de overheid in levens- of gezondheidsbedreigende noodsituaties. Hoog water, een grote brand en zelfs de ontsnapping van een gifslang waren eerder aanleiding om mensen, in de directe omgeving, met NL-Alert te waarschuwen en het is daarmee een beproefd middel gebleken om bij te dragen aan de veiligheid.

De recente campagne “Alert Online 2014: wéét wat je doet!” speelt in op het bewustzijn voor digitale veiligheid; dat kan en moet beter. Ook wij, als één van de partners van Alert Online, willen hierbij ons steentje bijdragen en beschikken sinds kort over een BCR-certificering voor het veilig verwerken van klantgegevens. BCR (Binding Corporate Rules) is de leidende standaard voor gegevensbescherming en is ontwikkeld om multinationals de mogelijkheid te bieden om persoonsgegevens in overeenstemming met lokale wetgeving vanuit de Europese Economische Ruimte uit te wisselen met bedrijfsonderdelen in andere delen van de wereld.

De BCR-certificering betreft al onze (inter)nationale activiteiten en is met instemming van Europese toezichthoudende organen gericht op gegevensbescherming verleend. Wij streven daarmee naar beveiliging op het hoogst denkbare niveau van klantdata die wij in het kader van onze dienstverlening verwerken, inclusief cloud computing. Om voor certificering in aanmerking te komen, moeten bedrijven aan lokale autoriteiten kunnen aantonen dat zij maatregelen hebben geïmplementeerd om een adequate gegevensbescherming in alle geledingen van de organisatie te waarborgen.

Met het investeren in cyber security-bewustzijn, kunnen we digitale veiligheid en weerbaarheid vergroten en daarmee de business continuïteit borgen. Het moet daarom ook, op bestuurdersniveau, in strategie en beleid van organisaties, publiek en privaat, zijn opgenomen. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5203254). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.