Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Oude technologie kost ons de kop

 

De grote securityrampen van de afgelopen tijd - en waarschijnlijk ook de komende tijd - hebben één belangrijk ding gemeen. Ze overvallen ons vanuit het verre verleden. Shellshock, Poodle, Heartbleed, het zijn allen gaten en bugs in oude, vertrouwde technologie.

Deze en andere recente kwetsbaarheden zijn symptomatisch. Het toont aan hoe oude technologie ten onrechte voor veilig wordt aangezien en ons dagelijks in de problemen brengt. Let wel: nieuwe technologie is niet altijd beter. maar qua veiligheid blijkt veel oude of oudere technologie toch echt achter te lopen. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld dat beveiliging niet goed is ingebouwd in de oude technologie, omdat het niet is meegenomen in het basisontwerp. Het is namelijk niet makkelijk - en vaak niet afdoende - om security achteraf ‘toe te voegen’ aan iets dat ooit is ontworpen zonder rekening te houden met het beveiligingsaspect.

Te veel vertrouwen

Een andere mogelijke oorzaak is dat er te veel wordt vertrouwd op de oudere technologie, die zich immers door jarenlang gebruik heeft bewezen. Naast complexe it-systemen op de achtergrond betreft dit tevens bekende toepassingen als pinautomaten waar tegenwoordig ook steeds vaker malware op wordt geplaatst. Door nieuwe ontwikkelingen in detectiemethodes voor kwetsbaarheden en de complexe benutting daarvan, worden we hier nu (pas) mee geconfronteerd. Ondertussen is cybercrime een serieuze business geworden en de inzet is dus hoog.

Vandaar dat veel security-onderzoekers - white hats, grey hats én black hats - zich storten op deze ‘nieuwe’ gaten in oude technologie. Technologie die voorheen niet interessant was voor aanvalsdoeleinden of technologie die veilig werd geacht. De nog onontdekte gaten hierin, zogeheten zero days, zijn kostbare goederen voor een lucratieve handel. De recente Shellshock-bug is er zo eentje. De zoveelste zero day van de afgelopen tijd, en vast ook niet de laatste die een zeer brede impact heeft.

Grootste securityramp

De breedte van de impact wordt mede bepaald door het wijdverbreide gebruik van een oude, vertrouwde technologie. In het geval van Shellshock komt het rampenscenario aan bod van binnendringers op vele Linux- en Unix-systemen wat naast servers ook vele embedded apparaten raakt. Denk aan routers en modems, maar bijvoorbeeld ook aan Wi-Fi-hotspots. Hiermee komen ook de devices van het Internet of Things in beeld. De ‘softwarefout’ die ten grondslag ligt aan de Shellshock-bug is behoorlijk complex, maar het misbruik ervan blijkt relatief eenvoudig. Op simpele wijze is de macht over computers over te nemen. Het heeft na de ontdekking van Shellshock dan ook nog geen dag geduurd voordat kwaadwillenden volautomatische scans loslieten op internet, speurend naar kwetsbare systemen.

Zo’n kwetsbaar systeem hoeft niet eens het daadwerkelijke doelwit te zijn, maar kan juist een middel zijn. Om bijvoorbeeld internetverkeer af te luisteren, zoals het grote Heartbleed-lek ook mogelijk maakte. En terwijl er onder security-experts nog de discussie liep welk beveiligingsgat de grootste securityramp was, diende de volgende zich alweer aan. Het Poodle-gat in het wijdverbreide en lang geleden ontworpen beveiligingsprotocol SSLv3. Weer een oude technologie die ons opbreekt.

Het goede nieuws is dat veel van deze kwetsbaarheden nu worden ontdekt omdat we kritisch kijken naar de fundamenten van onze onmisbare ict. Het slechte nieuws is dat door die kritische blik er nog meer onaangename verrassingen zijn te verwachten. Door rekening te houden met deze mogelijke verrassingen, kunnen we securityrampen echter zoveel mogelijk proberen te voorkomen of op zijn minst in te dammen. Wees dus alert.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5193865). © Jaarbeurs IT Media.

7,2

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.