Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Cybercrime kun je beter samen bestrijden

 

Computable Expert

H.B. Driedijk
Sales, A10 NETWORKS. Expert van Computable voor de topics Infrastructuur, Datacenters en Beheer.

Hoewel cybercrime al net zolang bestaat als dat er computers worden gebruikt, nemen de intensiteit en benodigde beveiligingskosten de laatste tijd zorgwekkend toe. Daarom is het verstandig om meer te gaan samenwerken voor de bestrijding daarvan.

Uit een jaarlijkse studie door het Ponemon Insitute blijkt dat de kosten ten gevolge van cybercriminaliteit sterk toenemen. Sinds het eerste onderzoek vijf jaar geleden is die toename maar liefst 96 procent. Digitale criminelen proberen met hun inbraakpogingen creditcard- en inloggegevens of medische gegevens voor identiteitsfraude te stelen en waardevolle intellectuele eigendommen van bedrijven. Maar ook computers te gijzelen en via DDoS-aanvallen belangrijke applicaties en webservices uit de lucht te halen. 

Gezien de toenemende slimheid en intensiteit van digitale aanvallen lijken de cybercriminelen steeds beter georganiseerd. Daarom is het voor de bestrijding daarvan nodig dat leveranciers van beveiligingsoplossingen meer gaan samenwerken en hun (deel)oplossingen zo goed mogelijk met elkaar integreren. Dat samenwerken effectief is blijkt onder andere uit de ontdekking en ontmanteling van het Zero Access-botnet van ruim twee miljoen geïnfecteerde zombiecomputers eind 2013. Dat criminele netwerk beïnvloedde alle zoekresultaten zodanig dat het online adverteerders 2,7 miljoen dollar per maand kostte. Daarbij hebben Microsoft's Digital Crime Unit, Europol's European Cybercrime Centre, de FBI en technisch specialisten van onder andere mijn werkgever nauw samengewerkt.

Integratie

Omdat Nederland een belangrijk land is in de wereldwijde markt voor hosting- en serviceproviders, loopt onze economie een relatief groter risico. Daarom is de Dutch Hosting Provider Association (DHPA) ook een voorstander van meer samenwerking om de toenemende cybercriminaliteit te bestrijden. Een ander actueel initiatief is de door A10 opgezette Security Alliance, waarin steeds meer leveranciers gaan samenwerken aan betere integratie van hun beveiligingsoplossingen. Bij dit initiatief hebben zich inmiddels een groot aantal leveranciers aangesloten, gespecialiseerd in analyse- en detectie van bedreigingen, authenticatie, certificatenmanagement, security intelligence, ssl-verkeer en andere disciplines. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5193227). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.