Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Foute hackers hacken het woord hacking

 

Computable Expert

mr. Rolf Waltenberg Donkel CISM
Sales Managed Security Services, IBM. Expert van Computable voor de topics Management, Outsourcing en Security.

Aan al degenen die hun wereld graag netjes opgedeeld zien in zwart en wit, die gruwelen van dubbelzinnigheid, aarzel niet en sluit je aan bij de opstand tegen het dubbele gebruik van het woord hacking. Want dit woord gebruikt men zowel in een negatieve als positieve context. Verwarring troef!

Voor degenen onder ons in het it security segment is het eenvoudig; hackers zijn criminelen die men maar net iets minder zou moeten verfoeien dan criminelen die onze medemens pijnigen. Hackers zorgen voor miljarden euro's schade en zorgen voor eindeloze slapeloze nachten en rusteloze, angstige dagen.

Maar steeds vaker gebruikt men de termen hacker en hacking op een positieve manier. Welkom bij de Life Hackers! Google Trends toont een verviervoudiging van het gebruik van de term Life Hack in de laatste jaren. Grote Amerikaanse televisienetwerken als ABC and CBS leren hun publiek hoe ze Life Hacking kunnen toepassen om hun eigen digitale leven te verbeteren. In Nederland bestaat er de website lifehacking.nl, die hetzelfde doet.

Het woordenboek Merriam Webster toont het meest voorkomende gebruik van de term hacker. Het betreft een persoon die illegaal toegang krijgt tot een computersysteem. De meeste mensen die het woord hacker horen, associëren dit met het kwaad dat computerhackers teweeg brengen. Het zijn criminelen die handelen binnen een crimineel concept en trachten jou en mij te schaden en te bestelen.

Uiteraard zijn niet alle hackers enkel maar kwaadaardig.  Afhankelijk van je politieke kleur kunnen 'hacktivisten' beschouwd worden als een positief in te zetten wapen. Anonymous bijvoorbeeld heeft in het verleden de drugskartels uitgedaagd (tot een lid werd gekidnapt) en netwerken van kinderpornografie neergehaald.

Life hackers

Daar waar computerhackers mensen kwaad doen, waardevolle data stelen of vernietigen, en over het algemeen een volledige dag van de security officer compleet kunnen verpesten, doen 'life Hackers' het omgekeerde. Zij ontwikkelen en delen strategieën die het leven vergemakkelijken. Ze voorzien handigheidjes en technieken die zelfs de meest lastige taken vergemakkelijken.

Op Reddit is er een pagina met de titel: 'Life Pro Tips' waar Life Hackers dagelijks handige life hacks posten. Enkele voorbeelden zijn hoe je een verloren hond terugvindt, hoe je er beter kan uitzien op foto, wat je moet doen als je je telefoon in het water laat vallen.

Vaak zijn deze tips geschreven in een korte, krachtige stap-voor-stap vorm waardoor de meeste life hacks universeel zijn. Ze worden dan ook vaak beschouwd als een van de meest waardevolle inhouden op het web.

De evolutie van het woord hacking

De betekenis van het woord verandert met de tijdsgeest en dat begrijp ik. De term hacking evolueert van de beschrijving van een criminele aanval naar een sociale activiteit en het woord hacker verliest daardoor zijn negatieve connotatie. Onafhankelijk van deze connotatie is een hacker altijd een expert in een bepaald domein, of dat nu het verijdelen van computer security of het nemen van een kortere weg in het leven is. Het woord hacker staat voor technische expertise in eender welk domein.

Toch had de tijd van zwart-wit tv en klassieke westerns heel veel charme. De slechteriken droegen steeds een zwarte hoed, zodat je onmiddellijk wist wie het vee, de bank of de trein ging 'hacken'. Meestal eindigde de film dan met een vuurgevecht waarin de duidelijke slechterik werd doodgeschoten door de held met een witte hoed. Een klaar en duidelijk happy end.

Slechterik 'verwijderd', de held leeft nog lang en gelukkig. Maar ik zal me tevreden moeten stellen met betere beveiliging en minder nostalgische duidelijkheid.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5145596). © Jaarbeurs IT Media.

5,5


Lees ook


 

Reacties

Hackers vs crackers? Anyone?

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.