Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Vertrouw op de cloud

 

Expert

Rene Oskam
Director Sales, F5 Networks. Expert van voor het topic .

Managers die voor de keuze staan cloudtechnologie te gebruiken, zijn door nieuwsberichten over negatieve voorbeelden (NSA, aanvallen, etc.) veelal terughoudend. Er ontstaan steeds grotere twijfels over regeringen, technologie en niet in de laatste plaats het gebruik van de cloud zelf. Hoe terecht is dat?

Met enige verbazing lees ik nog steeds meningen van managers, it-specialisten en zelfs parlementsleden die met tegenzin overstappen naar de cloud, en het een verre van gelukkige oplossing vinden. Volgens het Engelse parlementslid Onwurah, toch iemand met een brede invloed, is cloud computing 'niet volledig gereed voor een massaal gebruik door consumenten'. Net als vele anderen maakt zij zich zorgen over de beveiliging en bescherming van gegevens. Het is duidelijk dat overheden en bedrijven zeer specifieke vraagtekens zetten bij de informatiebeveiliging in de cloud. Ondanks alle weerleggingen blijft de weerstand tegen de cloud bestaan.

Bescherming van gegevens

Deze punten van zorg hebben voornamelijk betrekking op gegevens; hoe veilig die zijn, wie er toegang toe heeft en waar ze worden opgeslagen. Maar er is ook sprake van meer fundamentele en basale angsten, bijvoorbeeld ten aanzien van de wachtwoordbeveiliging. Iedereen weet dat veel gebruikers geneigd zijn om dezelfde wachtwoorden te gebruiken voor uiteenlopende internetdiensten met alle risico’s van dien. Daar komt nog bij dat zakelijke toepassingen niet langer afhankelijk zijn van de fysieke locatie van de onderneming. Dit maakt het mogelijk om bedrijfsapplicaties en –gegevens vanaf elke locatie en elk apparaat op te vragen. De vraagtekens zijn te verklaren, maar zijn ze ook nodig?

Vertrouwen terugwinnen

Hoewel cloud computing afschrikwekkend kan lijken, kun ja natuurlijk de nodige maatregelen treffen om te waarborgen dat de cloud zo veilig mogelijk is en daarmee het vertrouwen van eindgebruikers wint. In de eerste plaats is het belangrijk om er rekening mee te houden dat elke cloud weer anders is. Je kiest voor een publieke of private cloud of een hybride oplossing, afhankelijk van het type bedrijfsgegevens. Daarin speelt vertrouwen al een grote rol.

Een ander punt van aandacht is het toegangsbeheer. Door het bewaken van de toegang tot belangrijke applicaties en gegevens is de beveiliging aanmerkelijk te verbeteren. Daarbij is het belangrijk om interne beveiligingsregels te optimaliseren en consolideren, zodat ze beter aansluiten op de opslag van gegevens op interne en externe locaties en het toenemende gebruik van de persoonlijke mobiele apparaten van werknemers. Inzicht in het type apparaat en de geografische details van een gebruiker is handig om uiteenlopende beveiligingsniveaus in te stellen voor bedrijfskritische gegevens en andere gevoelige informatie.

Rekening houden met type gegevens

Het draait om vertrouwen. Als dit vertrouwen wordt vergroot, zullen particulieren en bedrijven sneller geneigd zijn om een beroep te doen op de voordelen van cloud computing, zoals kostenreducties, optimale schaalbaarheid en kortere implementatietijden. Dit vertrouwen kan echter alleen worden opgebouwd als er tijdens de voorbereiding op de overstap naar de cloud rekening wordt gehouden met het type gegevens die daarbij betrokken zijn.

Het is jammer dat de acceptatie van cloud computing nog altijd op dezelfde hindernissen stuit als een paar jaar geleden. Er zijn inmiddels ruim voldoende opties beschikbaar om een cloud-model te vinden dat op de wensen en behoeften vandaag de dag aansluit en de mogelijke zorgen rond de informatiebeveiliging en privacy verlicht. Ik verwacht dan ook dat de cloud binnenkort de vertrouwenscrisis ontstijgt.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5110938). © Jaarbeurs IT Media.

5,7

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.