Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Internet: trek die kinderschoenen toch eens uit

 

Computable Expert

Arie Timmerman
Information Security Consultant, Capgemini. Expert van Computable voor het topic Security.

Lang geleden, toen het internet nog in kinderschoenen stond, was hardware duur en heette de internetverbinding een inbelverbinding. Er werd zuinig met dure middelen omgegaan zodat een beperkte set servers werd ingericht. Hiermee konden vele eenvoudige werkstations verbinden en zo samenwerking faciliteren. Deze oplossing staat bekend als het client-servermodel. Met de groei van het internet werd ook deze oplossing omarmd en immens populair.

Moderne ontwikkelingen laten dit model niet los. Ook cloud-oplossingen bouwen voort op het principe dat alle informatie op centrale servers wordt opgeslagen en communicatie via centrale punten verloopt. Ook software-as-a-service oplossingen centraliseren online dienstverlening. Logisch vanuit het oogpunt van eenvoud. Minder logisch, gezien recente beveiligingsproblemen bij bijna elke grote internetspeler. Beveiligingsproblemen die juist door centrale opslag en doorvoer van informatie mogelijk zijn geworden.

Single point of failure

Als hele organisaties van enkele servers afhankelijk worden, dan heeft onbereikbaarheid hiervan enorme gevolgen. Als we allemaal vertrouwen op de informatie die hier is opgeslagen, zijn de gevolgen groot als deze niet integer blijkt te zijn. Als iedereen zijn informatie toevertrouwt aan een centrale, is het een ramp als deze informatie ontvreemd wordt; door hackers of door de NSA. Centralisatie introduceert een single point of failure.

Terug naar het begin van het internet. Die tijd dat hardware kostbaar was en de internetverbinding beperkt. Die tijd bestaat niet meer. Een tablet heeft meer rekenkracht dan high-tech servers van toen! Een 4g-verbinding is tientallen malen sneller dan de inbelverbinding en bovendien verbindt deze mobieltjes permanent met het internet. Hardware is goedkoop geworden en internetverbindingen sterk verbeterd. De oude argumenten om te kiezen voor het client-servermodel zijn verouderd.

Jouw data nog steeds veilig

Als alternatief voor dit verouderde model moeten we taken van de server verschuiven naar gewone user devices. Door de verbazingwekkende rekenkracht en opslagcapaciteit, in samenwerking met een snelle permanente internetverbinding, kunnen mobieltjes en tablets veel functionaliteit van servers overnemen. Het grootste voordeel van deze nieuwe set-up: geen single point of failure. Als jouw device crasht, kunnen anderen met hun eigen systemen doorwerken. Als iemand anders apparaat gehackt wordt, is jouw data nog steeds veilig.

Dit klinkt nieuw maar dit is gewoon het peer-to-peer-model. Peer-to-peer heeft door partijen als The Pirate Bay en de link met illegaliteit geen aanzien gewonnen. Maar we kunnen veel leren van een model waarbij verantwoordelijkheden worden gedeeld. Waar het functioneren van een service niet afhangt van individuele service providers.

Nieuwe start

Internet: trek die kinderschoenen toch eens uit. Stap over van het client-servermodel naar een peer-to-peer-alternatief. Nu veel internetgiganten te maken hebben gehad met beveiligingsincidenten en nu de macht van diezelfde internetgiganten steeds meer gewantrouwd wordt, is het tijd om het internet langzaam te hervormen. Een nieuwe start naar een veiliger internet.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5110463). © Jaarbeurs IT Media.

5,5

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.