Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Cyberaanval is geen bangmakerij

 

De afgelopen tijd is er weer veel te doen op het gebied van cyberaanvallen en online beveiliging. Dat zal de komende periode niet veel anders zijn. De aanvallen worden niet alleen geavanceerder, maar nemen ook fors in aantal toe.

De angst voor cyberspionage is de afgelopen maanden flink toegenomen. Steeds meer overheden en bedrijven gaan zich hierdoor om praktische en politieke redenen afzetten tegen de Verenigde Staten. Voor een betere bescherming tegen cyberspionage, worden belangrijke it- en data-infrastructuren gelokaliseerd. De lokalisatie van deze gegevens kan grote gevolgen hebben voor it-, software-, en securitybedrijven. Deze bedrijven worden hierdoor gedwongen om hun business-model tegen aanzienlijke kosten opnieuw in te richten. Neelie Kroes, Europees commissaris voor Digitale Zaken, bevestigde onlangs deze trend: 'Als Europese klanten de Amerikaanse overheid niet kunnen vertrouwen, dan vertrouwen ze de Amerikaanse cloud-providers misschien ook niet.'

Snowden-ervaring

Krachtige computers en netwerken zijn inmiddels niet meer exclusief voorbehouden aan ’s werelds grootste en rijkste naties. De komende maanden gaan we daarom meer horen van opkomende markten, schurkstaten en groeperingen. Een direct gevolg van deze ontwikkeling is dat ook andere, kleinere regeringen een eigen ‘Snowden’ gaan ervaren.

Een andere ontwikkeling die we gaan zien, is de toename van crimeware die systemen vernietigen. Wereldwijde autoriteiten worden steeds beter in het opsporen van cybercriminelen. Om arrestaties te voorkomen, zullen cybercriminelen, als laatste stap van een aanval, gecompromitteerde systemen met bijbehorend bewijsmateriaal vernietigen.

Eerste grote cyberramp

Bijna alle kritieke infrastructuren van een land - denk hierbij onder andere aan gas, water, elektriciteit en kerncentrales - worden beheerd en beveiligd door computers. Om al deze infrastructuren te moderniseren, zijn ze een voor een aangesloten op het internet. We zien dat de aanvallen niet alleen geavanceerder worden, maar ook dat ze fors in aantal toenemen. Hierdoor lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat de wereld haar eerste nationale of internationale humanitaire cybercrisis meemaakt.

De verwachting is dan ook dat cybersecurity de agenda’s en vergaderruimtes van overheden en bedrijven wereldwijd de komende periode zal blijven domineren.

David DeWalt, ceo Fire Eye

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5021389). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.