Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Dataverliespreventie en device-security topprioriteit

 

Security

Wat zijn de belangrijkste lessen van 2013 en wat zijn de trends van 2014 in de security-sector? De belangrijkste trends van 2013 zijn in ieder geval ook nog terug te zien in 2014. Ik zet de vijf belangrijkste ontwikkelingen in mijn ogen op een rij.

1. Toenemende cybercriminaliteit door ransomware
Cryptolocker was de meest spraakmakende vorm van malware van 2013. Cybercriminelen gijzelen hiermee bedrijfsdata door allerlei bestanden te versleutelen. Daarna krijgt het slachtoffer een ultimatum: betalen of de data gaat verloren. Als er wordt betaald, krijgt het slachtoffer een sleutel om de encryptie op te heffen. Voor cybercriminelen blijkt dit een effectieve manier om bedrijven geld afhandig te maken. De verwachting is dat dergelijke cybercriminaliteit nog verder toeneemt in 2014. Goede antivirus-oplossingen zijn daarom cruciaal om eventuele aanvallen te voorkomen. Maak daarnaast back-ups van belangrijke data en zorg dat deze back-ups afgeschermd zijn voor normale gebruikers.

2. Van device-security naar data-security
Bring your own device (byod) is niet meer weg te denken uit het hedendaagse bedrijfsleven. Laptops, tablets en smartphones worden in toenemende mate gebruikt voor werk-gerelateerde doeleinden. Het begon met e-mail, maar tegenwoordig zijn bedrijfsportals en -applicaties ook steeds vaker te zien op persoonlijke devices. Dit biedt veel voordelen voor bedrijven, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Desondanks houden veel bedrijven vast aan traditionele security-strategieën. Bedrijven moeten niet langer devices, maar juist hun data gaan beveiligen als ze effectief willen anticiperen op de huidige ontwikkelingen.

3. Het jaar van de hybride cloud
Het wordt al geroepen sinds 2010: 'Dit wordt het jaar van de cloud'. Vorig jaar riep IBM dat 2013 toch echt hét jaar zou worden van de cloud. Bedrijven waren echter niet zo happig als verwacht. Ze waren bang dat ze tijdelijk geen toegang tot hun opgeslagen data zouden hebben, vanwege downtime van de cloud-aanbieder of van het internet. Daarnaast maakten bedrijven zich zorgen om de veiligheid van data opgeslagen in een publieke cloud. Hierdoor kwamen de voorspellingen niet uit, maar volgens Gartner komt daar dit jaar verandering in. Alleen niet in de vorm van publieke cloud-diensten. De hybride cloud biedt namelijk het beste van twee werelden. Hierbij wordt slechts een deel van de data in de publieke cloud opgeslagen en het andere deel wordt lokaal opgeslagen. Hierdoor kunnen bedrijven genieten van de voordelen die de cloud biedt, met verhoogde betrouwbaarheid en prestaties en minder risico’s.

4. Dataverliespreventie krijgt prioriteit
Data is essentieel voor het functioneren van alle hedendaagse bedrijven. Het verliezen van data kan hierdoor grote negatieve gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan het verliezen van een smartphone met daarop klantgevoelige informatie. De productiviteit onder werknemers valt weg, maar ook klantrelaties en de reputatie van het bedrijf lopen schade op, waardoor bedrijven omzet mislopen. Gartner verwacht dat er in 2015 wereldwijd voor het eerst meer tablets dan pc’s worden verkocht. Door dit toenemende gebruik van mobiele devices zien steeds meer bedrijven in dat dataverliespreventie (dlp) prioriteit behoort te krijgen.

5. Onveilige wachtwoorden
Jammer genoeg zijn de populairste wachtwoorden nog steeds ‘123456’ en ‘password’, zo blijkt uit onderzoek van Splashdata naar de populairste wachtwoorden van 2013. Andere schokkende wachtwoorden die in de top 10 staan zijn onder andere 111111, abc123 en iloveyou. Dit soort wachtwoorden zijn gemakkelijk te kraken en verhogen het security-risico. Daarnaast zijn er ook steeds meer wachtwoorden in omloop, vanwege het toenemende gebruik van mobiele devices en apps. Hierdoor is het van cruciaal belang dat werknemers ze goed beveiligen met zorgvuldig gekozen wachtwoorden. Denk bij het gebruik van wachtwoorden aan de volgende basisregels: verander wachtwoorden regelmatig, gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord en gebruik een combinatie van letters, getallen en karakters. Microsoft heeft hier een handige tool voor ontwikkeld; de Microsoft Password Checker. Hiermee kan de sterkte van een wachtwoord worden bepaald.

Het security-landschap verandert continu en de kleine en middelgrote bedrijven moeten zich bewust worden van de vele bedreigingen die impact kunnen hebben op hun business. Byod is iets waar ze zich in moeten verdiepen. Daarnaast moet wireless management in hun security-plannen worden opgenomen.

Sergio Galindo, general manager Infrastructure Business Unit bij GFI Software

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4988469). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.