Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Security wordt steeds meer software

 

Expert

Henk Schotman
Business Development Manager Benelux, Mobotix. Expert van voor het topic .

Security-oplossingen worden door de toevoeging van software steeds slimmer. Denk alleen maar aan het programma Prism, waar de NSA bijna de hele wereld mee afluistert. Maar ook in andere toepassingen, zoals biometrische identificatie, toegangscontrole en cameratoezicht, gaat software de komende jaren een grotere rol spelen.

Hoewel Prism een extreem en uniek voorbeeld is, maakt het tegelijkertijd veel mensen bewust van de stand der techniek op beveiligingsgebied. Vroeger speelden duidelijk zichtbare beveiligers de hoofdrol, tegenwoordig kunnen zij eigenlijk niet meer zonder slimme software. Met software zijn namelijk zowel beter als sneller kentekens, vingerafdrukken, iemands spraak en noem maar op te herkennen, dan waar mensen toe in staat zijn.

Bij spraak-, vingerafdruk- en gelaatsherkenning wordt een livebeeld of -scan vergeleken met in software opgeslagen versleutelde templates. Komen die overeen dan is er een hit en moet er actie worden ondernomen. Op vergelijkbare wijze worden ook dna-monsters gecontroleerd. Software maakt die toepassingen niet alleen mogelijk, maar ook slimmer.

Een andere trend in security is het feit dat steeds meer functies via de cloud in de vorm van een service te gebruiken zijn. Die trend is tevens illustratief voor een andere voordeel, namelijk het feit dat je de betreffende security-oplossing niet eens zelf in huis hoeft te hebben. Dankzij die voordelen is de combinatie van software en services het security-vakgebied ingrijpend aan het veranderen.

Slimmer cameratoezicht

Software wordt ook gebruikt om op een slimmere manier cameratoezicht te houden. Het is sowieso geen motiverend werk om uren achtereen naar monitoren te kijken, terwijl er zelden iets gebeurt. In plaats daarvan kun je beter met onzichtbare lijnen en detectiegebieden regelen dat bij betreding van zo'n gebied, of lijnoverschrijding, automatisch een alarmmelding wordt verstuurd. Verder kan de huidige videosoftware, zoals MxAnalytics, al bewegende takken en bladeren van bomen, of door het beeld vliegende vogels negeren, maar ook automatisch menselijk gedrag analyseren op normaal of verdacht en dat 24/7 zonder vermoeid te raken. Wanneer je, zoals Facebook heeft aangekondigd, in winkels gezichten wilt gaan herkennen om mensen op basis van hun profielvoorkeuren persoonlijke aanbiedingen te doen, gaan er uiteraard ook privacyaspecten meespelen. Minder vergaande toepassingen die tegenwoordig al volop worden gebruikt, zijn het tellen van bezoekersaantallen en via heatmaps analyseren van drukbezochte locaties. Omdat daarbij geen persoonlijke informatie in de analyses wordt meegenomen, zijn ze niet privacygevoelig.

Vooruitkijkend naar 2014 staan we echter nog maar aan het begin van wat software mogelijk gaat maken!

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4950615). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.