Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

SSD niet veiliger dan HDD bij dataverlies

 

Hoewel veel bedrijven denken met ssd’s beter af te zijn dan met hdd’s, zijn de solid state drives niet veiliger als het gaat om dataverlies. Sterker nog, data recovery op ssd’s kent de nodige uitdagingen.

Ssd’s bieden bedrijven een korte zoek- en toegangstijd en doordat ze geen bewegende delen bevatten, zijn ze zeer geschikt voor gebruik in mobiele apparatuur. Het is aanlokkelijk om te denken dat data veiliger is op een solid state drive, maar in de praktijk hebben we daar nog geen bewijs voor kunnen vinden.

Ssc´s zijn onder te verdelen in ´single-level-cell’ (slc) en ‘multi-level-cell’ (mlc). Bij slc wordt data in één bit per cel opgeslagen, bij mlc kunnen meerdere bits per cel worden opgeslagen. Hierdoor zijn slc-ssd’s betrouwbaarder, duurzamer en sneller. Mlc-schijven kunnen data significant compacter opslaan. Maar daardoor zijn ze wel gevoeliger voor dataverlies. Daarbij is de levensduur van een solid state drive afhankelijk van het aantal schrijfbewegingen dat wordt gemaakt. Hoe vaker data wordt weggeschreven, hoe minder lang de schijf meegaat.

Dat veel mensen zich dit niet realiseren, blijkt uit onderzoek dat wij hebben gedaan hiernaar. Ruim 70 procent van de ondervraagden is van mening dat de levensduur van ssd’s niet verschilt van die van hdd’s. Ook als de schijf lange tijd zonder netspanning zit, kan data verloren gaan. Dat is bij hdd’s niet het geval. Hier gaf 77 procent van de respondenten aan dat ze dachten dat het risico op dataverlies niet verschilt tussen ssd’s en hdd’s.

Algoritmes achterhalen

Besturingssystemen kunnen prima vanaf ssd’s worden gestart, gebruikers roemen de snelheid waarmee systemen opstarten in die gevallen. Voor structurele data-opslag adviseer ik  nog steeds hdd’s aan. Die missen de snelheid van ssd’s en zijn kwetsbaarder doordat ze bewegende onderdelen bevatten, maar zijn minder gevoelig voor dataverlies,  omdat de succesratio van data recovery op hdd’s hoger is dan op ssd’s.

Dat komt door de manier waarop solid state drives zijn opgebouwd. Bij ssd’s wordt de allocatie van gegevens geregeld door de stuurchip, dat gebeurt dynamisch. Als die chip kapot is, vinden we op de diverse geheugenchips op de ssd heel veel fragmenten van dezelfde  bestanden. Maar doordat we het algoritme op de stuurchip niet meer kunnen lezen,  weten we niet hoe al die fragmenten samengevoegd moeten worden tot het originele document. Je kan het vergelijken  met een raid-recovery.

Fabrikanten zijn er niet happig op om hun algoritmes te delen, dus vaak moeten we dat zelf achterhalen. Dat levert een hoop gepuzzel op in onze labs. Als we geen algoritmes beschikbaar hebben van de fabrikant, dan moeten we uit de raw-data die we van  de geheugenchips afhalen en op basis van de kennis van de opbouw van bestanden en diverse aangetroffen fragmenten terug gaan redeneren. Dat is ware cryptografie.

Dataverlies voorkomen

Maak geen gebruik van de ‘on-board’ encryptie van een ssd, maar gebruik software-encryptie. Daarmee kunnen we software-keys gebruiken om patronen te herkennen in het geval van een data recovery, als de encryptie in de hardware zit, kan dat niet. In dat geval wordt het terughalen van gegevens een complexe en tijdrovende zaak. Andere tips om de kans op een succesvolle recovery van een solid state drive te vergroten zijn het onder spanning houden van de de ssd en het op tijd vervangen van de schijven. Zeker als er veel schrijfbewegingen worden gemaakt, weet je dat de levensduur beperkt wordt. Daar kun je op inspringen door de hardware tijdig te vervangen. Maar het belangrijkste blijft nog altijd een gedegen back-up, of een bedrijf nou werkt met hdd of ssd.

Data erasure

Oude opslagmedia die vervangen wordt, moet op een gedegen manier worden vernietigd, zodat de data die ooit op de schijf stond, niet meer terug te halen is, ook niet door een data recovery bedrijf. Voor ssd’s ligt daar nog een uitdaging, want software voor data wissen van ssd’s is nog niet beschikbaar. Voor normale harde schijven is éénn keer volledig overschrijven voldoende. Voor ssd’s adviseren we om het medium minimaal tien keer te overschrijven, maar door de opbouw van ssd’s weet je nooit zeker of alles ook daadwerkelijk overschreven wordt. Als een bepaald blok op een ssd wordt gemarkeerd als ‘bad’ of ‘fawlty’, is dat blok niet meer toegankelijk. Overschrijven is dan niet mogelijk. Het enige dat vooralsnog werkt als data wissen van ssd’s is het fysiek vernietigen van de chips.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4946952). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.