Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Een donkere toekomst na cryptolocker

 

Computable Expert

Anthony van Geest
Business Architect, Intermedio Information Technology. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation en Security.

Afgelopen september hoorde ik voor het eerst van cryptolocker, een zeer serieuze computerbedreiging. Cryptolocker is een hoogst geavanceerd virus met een bijpassend business model.

Kort gezegd is cryptolocker een stuk ransomware. Het is een virus die een computer besmet, de bestanden encrypt en tegen betaling een passende sleutel aanbiedt om overal weer bij te komen. In tegenstelling tot de ransomware die we tot op heden tegen kwamen past cryptolocker echter zeer serieuze encryptie toe, met gebruikmaking van pki-achtige technieken.

Hoe werkt cryptolocker?

In de meeste gevallen raakt een pc besmet via spam, waarbij een gebruiker een kwaadaardige bijlage heeft geopend. Na besmetting van de pc met cryptolocker worden alle gebruikers bestanden (zoals .docx, .jpg, .xls, et cetera) ge-encrypt. Bijzonder is dat cryptolocker niet alleen op de lokale harde schijf kijkt. De software encrypt ook usb-sticks, gekoppelde netwerk shares (bijvoorbeeld nas), en zelfs cloud drives. De sleutel wordt na het encrypten weggegooid.

De gebruiker krijgt vervolgens de keuze tussen het betalen van driehonderd dollar, via MoneyPak of Bitcoin, in ruil voor een sleutel om de bestanden te decrypten, of gedag zeggen tegen de bestanden. Deze keuze moet wel binnen 72 uur gemaakt worden.

De tweestrijd bij het aanpakken van cryptolocker

Cryptolocker maakt gebruik van veel servers op internet. Deze servers worden onder andere gebruikt om encryptie/decryptie sleutels te verspreiden. Verschillende (overheids)diensten jagen actief op deze servers en proberen ze uit te schakelen. Dat werkt goed bij een standaard botnet bijvoorbeeld, maar in dit geval is er een keerzijde aan de medaille. Het kan namelijk zo zijn dat een getroffen gebruiker betaalt om zijn bestanden terug te krijgen, maar dat de server met daarop zijn decryptie sleutel door de politie is ontmanteld.

De adviezen spreken elkaar dan ook tegen. In Nederland zegt de politie niet te betalen, in de Verenigde Staten echter zijn er zelfs politiebureaus die de betaling voor je verrichten en je helpen om uit de ellende te komen.

Er bestaat in dit geval geen beste advies is. Natuurlijk moet je criminelen niet betalen, maar als al je bedrijfsdocumenten verdwenen zijn wil je wel graag een oplossing. En het laatste waar je dan behoefte aan hebt is tegengewerkt worden door politie en opsporingsinstanties.

Waar gaat het heen?

Het meest schrikbarende aan cryptelocker is eigenlijk niet zozeer de technologie die toegepast is. Die is bekend, en we konden er op wachten dat het een keer door kwaadwillenden ingezet zou gaan worden.

Het business model achter cryptolocker is eigenlijk veel angstaanjagender. Feitelijk is cryptolocker een ‘perfect product’. Het doet wat het moet doen en dan nog zeer goed ook. Daarnaast lijkt de klantenservice niet eens zo beroerd. Er worden steeds meer mogelijkheden aangeboden om uit de ellende te komen. Voor (veel) extra geld kun je zelfs de termijn van 72 uur overschrijven bijvoorbeeld.

Ik vrees dat cryptolocker de eerste incarnatie is van een nieuwe generatie kwaadaardige software. Cryptolocker verlegt de lat voor virusbouwers en kan dienen als referentiemodel voor andere virusontwikkelaars. Een goede bescherming tegen cryptolocker vergt werkelijk een beveiligingsmodel over verschillende lagen. Een echte uitdaging voor de security specialist.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4931944). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.